Semnături depuse la Ministerul Mediului pentru stoparea construirii de minihidrocentrale pe râul Nera

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Catalisimion.blogspot.ro
FOTO Catalisimion.blogspot.ro

Comunitatea De-Click a depus miercuri 28 septembrie 2016 la Ministerul Mediului petiţia „Spunem nu distrugerii râului Nera, semnată de 50.000 de persoane.

Revendicarea a fost lansată în data de 8 Februarie 2016, în legătură cu perspectiva construirii a două minihidrocentrale (MHC) pe râul Nera în această zonă. Deşi cu ocazia întâlnirii din 16 februarie de la Prigor, localnicii au spus un nu categoric construirii de MHC-uri în zonă, procedura de emitere a acordului de mediu este în derulare la Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş –Severin este în derulare fapt care provoacă îngrijorare în rândul localnicilor şi reprezentanţilor societăţii civile care au semnat petiţia.

Petiţia a fost lansată de biologul Călin Dejeu şi solicită respingerea solicitărilor de acord de mediu depuse pentru proiectele ”Construire microhidrocentrală Nera 1, construire captare, construire conductă de aducţiune, racordare la SEN” şi ”Construire microhidrocentrală Nera 1, construire captare, construire conductă de aducţiune, racordare la SEN”, de către Semenic Energy SRL, respectiv Nera Prigor Energy SRL, dar şi retragerea certificatului de  înregistrare în Registrul Naţional al elaboratorilor de studii pentru protecţia mediului pentru Unitatea de Suport pentru Integrare SRL, reprezentată de Mihuţ Sergiu.

“Microhidrocentralele (MHC) au distrus în ultimii 4 ani mare parte dintre râurile valoroase ecologic care mai rămăseseră neafectate în Carpaţii Româneşti. În contextul în care autorităţile locale de mediu sunt măcinate de corupţie, opoziţia societăţii civile nu a fost suficientă pentru a opri dezastrul ecologic reprezentat de MHC-uri care a continuat aproape nestingherit, ajungând acum să ameninţe şi râul Nera.

Pentru iubitorii de natură, Nera este aproape un râu sacru. Dar cu toate acestea este pe punctul de a fi devastat pe o distanţă de aproximativ 11 kilometri, în zona dinspre izvoare, în Munţii Semenic. Nici măcar procedura de infringement pornită de Comisia Europeană nu poate stăvili vânătoarea de profituri generate de aşa-zisele certificate verzi. Propaganda prezintă MHC-urile ca surse de energie curată  deşi ele distrug ireversibil cele mai valoroase refugii ale naturii şi au o amprentă de carbon considerabilă. 

În ce priveşte râul Nera, Sergiu Mihuţ a întocmit memoriile de prezentare iar firma sa a întocmit rapoartele de mediu pentru cele două MHC-uri care urmează să devieze Nera în conductă. APM Caraş-Severin, în loc să respingă din start proiectele, cum ar fi fost legal, organizează în 16 februarie, la Prigor, dezbateri publice, după ce a refuzat în toamnă să ţină cont de obiecţiile societăţii civile. APM Caraş-Severin nu a respectat nici Ordinul 135/2010 pentru că nu a postat pe site îndrumarul privind problemele de mediu care trebuie analizate în raport. 

Râul Nera reprezintă o valoare supremă în patrimoniul nostru natural. În planurile de management bazinale râul Nera apare ca singurul râu din ţară care mai deţine un sector de râu cu stare ecologică foarte bună. Chiar dacă avem rezerve faţă de faptul că Apele Române consideră că pe niciun alt râu din ţară nu se mai atinge starea ecologică foarte bună, oricum Nera este cu siguranţă ultimul râu de dimensiune medie din ţară care nu este afectat de hidrocentrale şi regularizări, un râu extrem de valoros ecologic chiar şi pentru întreaga Europă. Râul Nera reprezintă o axă vie care străbate 15 arii naturale protejate, între care 3 rezervaţii naturale, 2 parcuri naţionale, un parc natural, 8 situri Natura 2000 şi un sit Ramsar pe teritoriul Serbiei”, se arată în textul petiţiei.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite