Reşiţa

articolul anterior articolul urmator

Sisi, împărăteasa Austro-Ungariei care s-a îndrăgostit de Banat. Băile Herculane a fost staţiunea ei preferată

4
30 Sep 2016 06:07:25
Autor: Daniel Groza
Vila în care a locuit împărăteasa şi-a pierdut măreţia de altădată FOTO DANIEL GROZA
Vila în care a locuit împărăteasa şi-a pierdut măreţia de altădată FOTO DANIEL GROZA

Banatul are o legătură specială cu una dintre cele mai controversate împărătese ale Imperiului Austro-Ungar. Este vorba de Elisabeta, soţia marelui Franz Josef.

Împărăteasa a vizitat de mai multe ori zona Caraş-Severinului de astăzi şi chiar a avut o reşedinţă, la Băile Herculane. O vilă care pe atunci se numea Casa Tatartzy, iar astăzi poartă numele de Vila Elisabeta.

Istoricii spun că Sissi era considerată o excentrică, din cauza obiceiurilor comune pe care le avea şi a suitei de care se înconjurase. Ajunsă împărăteasă la 16 ani, Elisabeta era o fire rebelă, pe care cei de la curte nu au înţeles-o niciodată. Scria poezii, călărea, mergea aproape zilnic la cumpărături prin târgurile vieneze, îngrijea oamenii nevoiaşi şi era înconjurată de tot felul animale.

Sisi a ajuns la Herculane la recomandarea mediciilor de la curte, care i-au prescris staţiunea din cauza reumatismului de care suferea. I-a plăcut atât de mult zona încât a revenit. Vila în care a locuit împărăteasa a fost pregătită în cel mai mic amănunt ca să-i facă şederea plăcută. A fost mobilată în stil baroc, iar una dintre cele mai impresionante piese era masa încrustată cu sidef roşu, făcut din scoici, extrem de rar. Scaunele aveau inserţii de lemn din esenţe de ulm şi trandafir şi toate erau unicat. Sissi a folosit această reşedinţă de cinci ori, cel mai lung sejur fiind în 1887, când a petrecut şase săptămâni pe malurile Cernei.

Din păcate, vila cochetă în care a locuit împărăteasa este astăzi aproape o ruină, ca mai toate clădirile din staţiune. În interior, au rămas doar pereţii goi, niciun element de mobilier nemafiind de găsit în prezent.

Cea mai importantă personalitate care s-a ataşat de Banat

“Sissi a fost printre cele mai importante personalităţi europene îndrăgostite de Banat. Locul de frunte i se cuvine, fără doar şi poate, împărătesei Elisabeta a Austriei, mai bine cunoscută sub numele de Sissi. Soţia lui Franz Josef a fost fascinată de frumuseţea şi de măreţia Băilor Herculane, pe care le-a vizitat în repetate rânduri. Cu ocazia unei asemenea drumeţii, ea a ajuns chiar la stâna ciobanului Mihail Feneşan, căruia i-a dăruit propriul său inel cu rubin. Conform unei tradiţii locale, inelul ar fi reprezentat un cadou pentru botezul fiicei acestuia, numită Veta, în cinstea împărătesei. Urmaşii ciobanului au păstrat cu sfinţenie acest inel, indiferent de regimurile politice care au urmat, el aflându-se în momentul de faţă în posesia strănepotului lui Mihail, profesorul pensionar Iancu Feneşan, din Băile Herculane”, povesteşte istoricul bănăţean Mircea Rusnac.

Se spune că atât de bine s-a simţit Sissi pe malurile Cernei, încât şi astăzi spiritul ei mai dăinuie printre clădirile părăginite ale staţiunii. În zonă, circulă tot felul de legende cu Sissi, care s-ar fi arătat sub forma unei prinţese îmbrăcată în alb de mai multe ori turiştilor care vizitau Herculanele.

Revenind la realitatea zilelor noastre, istoricul Mircea Rusnac consideră că împărăteasa ar putea deveni o adevărată emblemă a acestei zone, ceea ce ar ajuta nespus la dezvoltarea turismului. “După ştiinţa noastră, Sissi a fost ultima mare personalitate politică îndrăgostită de Banat şi de frumuseţile sale. De aceea, poate o relansare a turismului în regiune pornind de la o asemenea emblemă ar fi cea mai indicată”, consideră Rusnac, autorul celui mai important blog de istoria Banatului.

De altfel, împărătesa era atrasă şi de alte locuri din Banat. A vizitat de mai multe ori staţiunea Marila, foarte bogată în aer ozonat, unde are un monumet dedicat încă din 1899, cunoscut ca „plămânul lui Sissi”. În prezent, acesta se află în curtea bisericii romano-catolice din Oraviţa. Împreună cu soţul ei Franz Josef, Sissi a vizitat de câteva ori şi Caransebeşul. În 1914, comunitatea de acolo a ridicat o statuie din marmură împărătesei Sissi, una dintre puţinele existente astăzi în lume.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

eu doar constat
1.10.2016, 14:17:03

Pe vremea lui Sissi Baile Herculane era o bijuterie. Daca ar vedea-o azi cum arata Sissi n-ar mai muri de oftica, ci de inima rea.

Podar
8.11.2019, 15:56:12

@constată ...era doar o...singură vilă... Nu ca în vremea..."socialistă "... Stațiunea cea mai..." virilă "... Ce-au ridicat...zis....." comuniștii" Au demolat..."capitalistii"...! Iar fenomenu-i ...general, In Munți, ca si pe...Litoral... Halal...de "privatizatul Val"...: ((( ...

eu doar constat
8.11.2019, 19:45:27

Abia dupa trei ani te-ai trezit? Se vede ca n-ai calcat in Baile Herculane. Si acum, desi e in paragina, mai stau in picioare cladiri de-o parte si de alta a drumului, care duce spre biserica din fata statuii lui Hercule, pe care scrie anul in care au fost construite - precedent vizitelor lui Sissi in Herkules-Bad. O singura vila este cea careia i se spune vila imparatesei Sissi.

Podar
8.11.2019, 15:48:28

Sissi..a fost prințesa moale, Ce -a pus...soparlele maghiare, Austriei. direct ...in poale, Cu drepturi mari la...guvernare. Pusă... Ungariei...regină, Prin ea, a fost pierdut...Ardealul, Asta e principala vină... Lăsați... povestea cu..."ciobanul"...! Istorici" ca Mircea Rusnac, Ascund aceste... amănunte... Că pentru ei, au fost ..."un fleac"... Li s-au părut mult prea...mărunte... După el si...Robert d'Anjou, A fost "erou" pe la...Posada, Nu Basarab... Uitat ecou, Ce i-a făcut...arșice... noada...!...:))) Asta-i ..."fruncea de bănățean " Pupând la alții dosul mâinii, Eliberați de-un..domn muntean, Care le-a alungat...stăpânii. E..."plânsul la mormânt străin", Încurajat ...de la o vreme, De vechi...austriac suspin, Manipulari...lacrimogene.!...:))) ...