Studiul care dezvăluie adevărul despre produsul pe care-l cumpăraţi de la supermarket. Cât de dăunător poate să fie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi români încearcă să mănânce sănătos şi de aceea aleg produse despre care cred că nu sunt procesate şi nu provocă probleme de sănătate.

Muşchiul (file) este unul dintre cele mai căutate produse de carne în supermarketurile din Români. În Campania Naţională de Informare şi Educare, pe care Asociaţiei Pro Consumatori (APC) îşi propune să-i înveţe pe consumatori să înţeleagă eticheta produselor astfel încât aceştia să facă achiziţii în cunoştinţă de cauză, o echipă de specialişi au relizat un studiu despre acest produs.

Au analizat 10 mărci şi au descoperit extrem de multe probleme. De exemplu: 9 din 10 mărci de muşchi file conţin apă adăugată; muşchi file cu 14 aditivi alimentar; muşchi file cu proteină din lapte; 6 din 10 mărci conţin mai mult de 4 aditivi; 5 din 10 mărci conţin soia; 8 din 10 mărci conţin zahăr adăugat; 5 din 10 mărci conţin arome sintetice; 5 din 10 mărci conţin monoglutamat de sodiu; Muşchi file colorat cu carmin; muşchi file cu adaos de sfeclă roşie; conţinutul de sare din 100 grame produs variază între 2 grame şi 3,6 grame; conţinutul de proteine din 100 grame produs variază între 15,2 grame şi 25,6 grame; toate mărcile analizate conţin nitrit de sodium; una din 10 mărci de muşchi file sunt afumate natural cu lemn de fag; aromele sintetice din compoziţia muşchiului file conţin şi monoglutamat de sodium.

După această listă lungă, specialiştii asociaţiei recomandă cumpărătorilor să citească cu atenţie etichetele produselor şi să se informeze dacă doresc alimente sănătoase.

Aceştia arată că, din punct de vedere merceologic, muşchiul filé este o specialitate din carne de porc, obţinută din muşchiuleţ (după buna tradiţie) şi din muşchii mari. Tehnologia presupune buna fasonare a muşchiului, sărare, condimentare şi tratamentul termic (fierbere şi afumare sau numai afumare şi uscare). Forma de prezentare este dependentă de formula de preparare: articolele realizate prin condimentare umedă (imersare, injectare, suprapresiune etc.) şi fierbere se prezintă ca produse suculente, turgescente chiar în exces şi aproape întotdeauna feliate şi ambalate în vid sau în atmosferă modificată; cele condimentate „în sec“ şi afumate la rece, apoi uscate avansat se prezintă ca ţesuturi cu tuşeu uscat, abia perceptibil unsuros, consistenţă fermă, secţiune lipsită de lichid şi urme vizibile de afumare uscată. Produsele preparate în formula afumat-uscat au min. 90% carne, aspect care stă la baza programelor lor de promovare.

“Fiind un produs accesibil şi uşor de procurat, muşchiul file îţi încântă privirea mai de fiecare dată când treci pragul supermarketurilor, însă de prea puţine ori consumatorul român alege să citească eticheta cu ingredientele conţinute în acest mezel, iar acest lucru poate aduce consecinţe nefaste asupra sănătăţii pe termen lung, mai ales în situaţia în care consumi cel puţin 50 grame de carne procesată în fiecare zi. Procedând astfel, pleci din start cu un risc cu 18% mai mare de a suferi de cancer colorectal. De altfel, la data de 26 octombrie 2015, 22 de experţi din 10 ţări au catalogat mezelurile procesate ca fiind alimente cancerigene regăsite în Grupul 1, concluziile respective bazându-se pe analiza amănunţită a unui număr de 800 de studii ştiinţifice, desfăşurate pe parcursul ultimilor 20 de ani. Plecând din acest punct, se impune o analiză mai riguroasă a listei ingredientelor regăsite în muşchiul file, două dintre acestea fiind extrem de controversate. Într-adevăr, monoglutamatul de sodiu şi caragenanul sunt ingredientele care ridică cele mai multe semne de întrebare, numeroase studii de specialitate dovedind că nu sunt asociate deloc cu sănătatea celor care le consumă, ba dimpotrivă, aş putea spune. În literatura de specialitate întâlnim numeroase studii care asociază în mod direct declanşarea unor probleme serioase de sănătate precum astmul, anxietatea, boala Parkinson, pierderea vederii, obezitatea, tulburările de vorbire în urma ingestiei mono-glutamatului de sodium, arată nutriţionistul Dumitru Bălan, care vorbeşte şi de caragenanul, un alt aditiv care poate produce probleme de sănătate.

“Are un rol de emulsifiere, de stabilizare şi de îngroşare a produselor în care este adăugat, fiind folosit pe o scară mare la nivelul industriei alimentare, dar şi în pastele de dinţi, în medicamente, în băuturile vegetale (ex. lapte de cocos, lapte de migdale, lapte de soia etc) sau în alte suplimente alimentare pentru slăbit. Cercetările întreprinse pe acest subiect au demonstrat că poligenanul sau caragenanul degradat nu este sigur pentru consum, testele pe animale indicând declanşarea tumorilor localizate la nivelul intestinului, a ulcerelor, putând favoriza în ultimă instanţă chiar şi apariţia cancerului de colon. Fiind o substanţă extrem de periculoasă, specialiştii nu au dorit să rişte, evitând efectuarea studiilor pe oameni, acesta fiind şi motivul pentru care Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului a clasificat poligenanul ca fiind o substanţă cu potenţial cancerigen. Până în prezent, comunitatea medicală nu este sigură până în ce punct caragenanul se poate degrada în poligenan la nivelul sistemului digestiv, unele studii menţionând un procent cuprins între 10% şi 20%”, mai spune Bălan, care recomandă evitarea mezelurilor care conţin cei doi aditivi.

Preşedintele APC, Costel Stanciu, cel care a coordonat studiul pentru muşchiul din supermarketuri, spune că procentul de carne la acest produs nu trebuie să fie mai mic de 96%.

„Muşchiul file ar trebui să fie o bucată de carne fiartă, condimentată şi afumată cu fum natural! Din păcate, 9 din 10 produse sunt fabricate dintr-o pastă de carne cu adaos de soia, proteină din lapte, zaharuri, extracte de condimente, drojdie şi aditivi alimentari. În cazul produselor din carne, şi nu numai, calitatea acestora este influenţată în mare măsură de ponderea ingredientului principal. Din păcate, foarte puţini producători declară conţinutul de carne din produsele pe bază de carne. Un alt aspect căruia consumatorii ar trebui să-i acorde o importanţă deosebită este declaraţia nutriţională. Aceasta ne oferă informaţii despre cantitatea de proteine, grăsimi şi sare din 100 grame produs. Vă recomand să cumpăraţi numai acele mărci de muşchi file care au menţionat pe etichetă procentul de carne, care nu trebuie să fie mai mic de 96%. Astfel în 100 grame muşchi file trebuie să existe cel puţin 96 grame carne”, spune preşedintele APC.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite