Sunteţi pasionat de ciclism şi natură? Iată câteva trasee uşoare din Banatul Montan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO pixabay.com
FOTO pixabay.com

Traseele din Banatul Montan, pe care le recomandăm cu ajutorul unui specialist, Georgian Popovici, sunt uşoare, accesibile chiar pentru o familie care vrea să se plimbe cu bicicleta, împreună cu copiii.

Dacă vreţi să ieşiţi în natură, după perioada de restricţii, vă recomandăm o plimbare în judeţul Caraş-Severin.

Deşi este o zonă muntoasă, există destul de multe trasee uşoare, de plimbare cu bicicleta, care sunt accesibile inclusiv familiilor cu copii. Georgian Popovici, un tânăr IT-ist, pasionat de mountain-bike şi autor al unei aplicaţii care promovează Banatul Montan, ne-a recomandat câteva trasee unde putem face plimbări cu bicicleta.

"Aş recomanda pentru fiecare zonă în parte cel puţin un traseu. De exemplu, în zona Semenic, aproape de Reşiţa, recomandarea este Văliug, pe lângă lac, către Vila Klaus sau chiar şi mai departe, să încerci să urci spre Semenic. Este unul din trasele cele mai pitoreşti. Ai lacul, ai pensiunile din zonă, Vila Klaus celebră deja pentru povestea cu Regele Mihai care a studiat aici. E un traseu uşor şi frumos, cu şosea asfaltată, dar şi cu pietriş, unde nu sunt pante abrupte", spune Georgian.

Dacă alegeţi zona Cheile Nerei, Oraviţa, Georgian vă recomandă un traseu la fel de uşor şi de frumos.  "Se poate merge de la Păstrăvăria Bei, spre Ochiul Bei şi Beuşniţa, cu plecare de la Sasca sau de la Podul Bei. Este un traseu uşor, fără urcuşuri, e pe petriş, pe lângă râu, e foarte frumos. Tot la Sasca, poţi să mergi până la Cascada Şuşara, mai puţin cunoscută, lăsată în umbră de Cascada Beuşniţa şi de Ochiul Beiului", spune tânărul IT-ist.

Nici zona Poiana Mărului nu este de uitat. Georgian Popovici spune că, dacă alegeţi acest traseu, trebuie să ţineţi cont că veţi ajunge într-un loc muntos, unde soarele este mai greu de văzut şi seara se lasă mai repede.

"În zona Scorilor, cel mai fain traseu de plimbat cu bicicleta este spre Poiana Mărului. Nu e un traseu aglomerat, e mai la munte, aici chiar simţi atmosfera de munte, e şi mai răcoare. Ai cel puţin două variante şi aici. Te poţi plimba în jurul lacului, poţi să mergi pe Valea Şucului şi pe Valea Bistra-Mărului. Pe Valea Şucului poţi ajunge până la Şaua Jigoriei, pe cealaltă parte, spre Muntele Mic. Pe Valea Bistra Mărului ai o porţiune de 15 kilometri pe lângă un râu şi peisajul e de vis", spune tânărul. 

Dacă vreţi un traseu mai greu, dar tot pentru amatori, puteţi alege Herculane.

"Mai greu puţin, dar accesibil şi cicliştilor neprofesionişti este traseul pe şosea, spre 7 Izvoare, către Cerna Sat, unde sunt Cheile Corcoaiei şi ai nişte zone superbe. Traseul e mai lung şi presupune mai mult timp. Aici sunt vreo 40 de kilometri pe asfalt şi aveţi Lacul Prisaca, pe malul căruia vă puteţi plimba", spune Georgian.

Luaţi în calcul inclusiv Clisura Dunării, care oferă peisaje de vis pentru o plimbare cu bicicleta.

"Ar mai fi un traseu la Dunăre, unde oamenii ar putea merge prin satele ceheşti: Bigăr şi Eibenthal. E puţin de urcat, pe şosea, dar merită pentru că cele două sate sunt deosebite de celelalte din zonă. Aici, încă mai sunt pemi şi urmaşi ai celor veniţi din Bhoemia. Se păstrează tradiţiile, casele sunt foarte îngrijite, merită o vizită în aceste zone. Te poţi plimba cu bicicleta şi în zona Cazanelor, dar deja e un traseu foarte cunoscut şi uzual, cam toată lumea le ştie", mai spune tânărul cărăşean.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite