Tabere rurale organizate de preoţi pentru sute de copii săraci. „Satul românesc este într-o letargie, ne confruntăm cu fenomenul migraţiei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Demers inedit al Epsicopiei Caransebeş care, împreună cu mai multe administraţii comunale din Caraş-Severin, Casa Corpului Didactic şi cu Asociaţia Tinerilor Ortodocsi din Banatul de Munte, organizează nu mai puţin de 14 tabere rurale pentru peste 400 de copii.

Acţiunea se numeşte Tabăra din inima satului”, iar organizatorii îşi doresc ca prin acest demers să apropie mai mult copiii şi tinerii de viaţa satului.

Ideea acestei tabere a plecat de la dorinţa Departamentului de tineret al Episcopiei Caransabeşului de a organiza tabere, la care să aibă acces copiii, care nu întodeauna îşi permit să meargă într-o tabără de vară. Anul acesta ne-am concentrat pe «Tabăra din inima satului» şi din dorinţa de a promova valorile satului românesc. În judeţul Caraş-Severin, probabil şi în alte zone din ţară, satul românesc se află într-o oarecare letargie, ştim foarte bine acest fenomen al migraţiei şi ne confruntăm cu el. În realizarea acestei tabere am încercat să angajăm mai mulţi factori care să se polarizeze în jurul bisericii, să ajutăm copiii şi să mobilizăm comunitatea locală. Se mobilizează profesorii, preoţii din sat, familiile, administraţiile locale. Drept pentru care, după o cercetare atentă şi după ce am primit răspunsuri privind disponibilitatea celor care doresc să se implice în acest proiect, s-a ajuns la un număr de 14 tabere, organizate de către Episcopie şi cu ceilalţi parteneri. Se organizează aceste tabere începând cu data de 18 iunie, prima, iar ultima se va încheia în 8 septembrie”, spune părintele Casian Ruseţ, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Caransebeş.

Scopul taberelor este de a-i apropia mai mult pe copii de viaţa de la sat, de obiceiurile şi tradiţiile sătenilor. Părintele Ruseţ spune că prin această acţiune s-a reuşit implicarea inclusiv a mai multor familii care trăiesc la sat.

Ei vor merge în localităţi diferite din mediul rural. În cadrul acestor tabere se are în vedere desfăşurare mai multor activităţi de dezvoltare personală, de cunoaştere. Avem chiar şi un reperezentant al asociaţiei Pro Vita, care discută cu copiii despre posibilele crize ale adolescenţilor şi problemele specifice tinerilor. Este o modalitate de a oferi posibilitatea acestor copii să se şi relaxeze, să şi înveţe şi să mobilizăm cât mai mulţi factori din mediul rural. Ei o să facă sculptură în lemn, o să facă mici cursuri de olărit şi multe alte activităţi specifice satelor respective, în măsura în care se mai păstrează în anumite sate meşteşugurile vechi. Am încercat să punem în valoare şi acest aspect”, spune părintele Ruseţ.

Copiii vor fi cazaţi la casele din sate. Au fost familii care şi-au arătat disponibilitatea să primească aceşti tineri, care au condiţiile necesare să-i cazeze. Activităţile se vor desfăşura în spaţiile puse la dispoziţie de către biserică şi administraţia locală. Biserica va suporta cheltuielile cu hrana copiilor, iar administraţia locală pune la dispoziţie şcoala şi căminul cultural, iar localnicii pun la dispoziţie căminul lor, unde îi primesc pe copii.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite