Teatrul Vechi din Oraviţa, la un pas să fie dat uitării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zona Oraviţei este cunoscută mai mult de turiştii străini, iar monumentele istorice adăpostesc detalii incredibile în ciuda lipsei banilor. După faptul că ruta de cale ferată Oraviţa-Anina a fost la un pas să fie închisă, soarta Teatrului Vechi nu este una tocmai pe rose.

Construit în anul 1816 după modelul teatrului din Viena, este cel mai vechi teatru din România, pe scena căruia s-au perindat trupe din Austria, Germania, Ungaria, de la Teatrul Naţional Bucureşti. Printre personalităţile care au trecut pragul Teatrului vechi din Oraviţa se numără Mihai Eminescu şi George Enescu.

Poetul naţional vine aici în anul 1968 împreună cu trupa de teatru a lui Mihail Pascaly, în timp ce era sufleor. Un monument impresionant, cu o încărcătură cultural de mare valoare, este vizitat mai mult de străini, puţini românii cunoscând defapt detalii despre acest teatru. Nu doar faptul că pe aici au trecut oamenii importanţi este mândria orăviţenilor ci faptul că a fost realizat în stilul barocului vienez, barocul târziu, şi imită la scara mică vechiul Burgtheater din Viena. Teatrul din Viena a fost dezafectat la anii 1890, iar edificiul din Oraviţa devenind original şi nu copie. Cu toate acestea banii ajung aici foarte greu. Lipsa finanţărilor se darorează faptului că teatrul este administrat din banii Primăriei Oraviţa şi nu din cei ai Ministerului Culturii.

  „Statului Teatrului Vechi este anormal. În 21 ianuarie 1998 Ion Caramitru, ministrul culturii din acea perioadă a cerut ca acest teatru să rămână pe lista monumentelor importante aşa cum a fost în anul 1993. Dar acest lucru nu s-a întâmplat“, spune Ionel Bota, directorul Teatrului Vechi din Oraviţa. „Paznicul şef“, aşa cum se autointitulează Ion Bota nici nu ştie exact cât ar trebui să se investească aici pentru ca aceast monument să nu se mai degradeze. „Eu concediul de odihnă îl iau în lunile de iarnă, pentru că nu tot timpul sunt bani pentru căldură. Nici nu mă mai gândesc ce sumă ar trebui investită aici“, spune Ionel Bota.



Ultima reparaţie capitală

Directorul instituţiei mai spune că ultima reparaţie capitală şi de restaurare s-a făcut între anii 1995-1997. Încă din anii 1994 s-a constatat pericolul prăbuşirii tavanului sălii de spectacole, motiv pentru care s-au început demersurile privind o reparaţie capitală a  teatrului. Încă din anul 1995 se face o licitaţie pentru un proiect, câştigată în final S.C. CASE SRL Reşiţa, care de fapt a şi întocmit proiectul.

image

„Inginerul Gavrilă Weisz este cel care a întocmit expertiza pentru acest edificiu, iar proiectul a fost executat de arhitecta Adina Bocicai. Îmi aduc aminte că a fost o lucrare delicată pentru că această clădirea avea degradeuri din cauza faptului că ani de zile nu s-a îngrijit aşa cum trebuia. Plus aici s-au dorit unele modificări. Din punctul meu de vedere s-a făcut totul ca la carte, iar rezultatul se vede şi azi. Trebuie menţionat faptul că în situaţia clădirilor istorice totul trebuie păstrat la nivelul iniţial“, povesteşte Andras Huszti, inginer expert în construcţii din cadrul CASE SA din Reşiţa.

image

Turiştii rămân uimiţi
Preţul de intrare pentru un tur al Teatrului Vechi din Oraviţa este mai mult decât modic, având în vedere faptul că aici pot vedea acte originale şi fotografii vechi de zeci de ani. „Ştiu că se practică să expui fotocopii, dar eu nu vreau să ajung la o asemenea procedură. Pentru a putea vizita obiectivul, elevii plătesc cinci bani, iar adulţii un leu“, spune Ionel Bota.

În acest preţ, turiştii află o mulţime de detalii istorice şi curiozităţi, iar cel mai important, au parte de un tur de excepţie al teatrului. Şi totuşi, finanţări ar putea să vină cât de curând. Liubiţa Raichici, directorul Direcţiei pentru Cultură Caraş-Severin a trimis la Bucureşti o listă a monumenteleor importante din judeţ. „Aşteptăm răspunsul ministerului la propunerea noastră“, a adăugat Liubiţa Raichici. Cu bani sau fără cărăşenii încă mai pot vizita acest monument istoric şi de ce nu, să-şi îmbunătăţească cunoştinţele generale în ceea ce priveşte locurile în care s-au născut.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite