Reşiţa

articolul anterior articolul urmator

Topul celor mai „sexy“ oraşe din România. Clasamentul făcut după analiza a 18 milioane de menţionări online

13
18 Jun 2018 14:42:10
Autor: Daniel Groza
Imagine din oraşul Cluj-Napoca FOTO transylvanicam.com
Imagine din oraşul Cluj-Napoca FOTO transylvanicam.com

Specialiştii de la Urbanize Hub au întocmit un top inedit al oraşelor din România. E vorba despre cele mai atragătoare şi mai cool reşedinţe de judeţ, în mediul online. Ei au mers chiar mai departe şi au folosit termenul generic de cele mai “sexy oraşe”.

 

Urbanize Hub este un agregator online de idei, opinii, proiecte şi ştiri despre oraşe inteligente şi dezvoltare urbană sustenabilă. Sunt lideri în comunicare pe tema dezvoltării urbane şi încearcă să  construiască o comunitate de oameni care vor să îmbunătăţească oraşele în care trăiesc. Cu ajutorul UrbanizeHub, liderii oraşelor, cetăţenii şi comunitatea de afaceri pot lucra împreună, pot dezbate idei şi pot acţiona pentru a face oraşele mai primitoare şi mai inteligente.  

18 milioane de menţionări pentru Bucureşti şi reşedinţele de judeţ

La baza analizei celor de la Urbanize au stat datele furnizate de către o companie românească, Tree Works, care a elaborat un algoritm propriu de monitorizare a datelor publicate pe net – Zelist Monitor. Perioada pentru care s-au analizat aceste date este mai 2017- mai 2018. S-au urmărit milioane de menţionări online despre Bucureşti cele 40 de reşedinţe de judeţ.

Aceste menţionări variază de la menţionări în presă a succesului sau insuccesului unei echipe de fotbal locale, la critici aduse administraţiei locale pentru o nereuşită sau alta. Noi nu am filtrat de loc aceste menţionări – nici nu aveam cum, căci sunt vreo 18 milioane de menţionări făcute numai într-un an. Am considerat că atunci când cineva vorbeşte despre un anume oraş, indiferent în ce context, acel oraş a făcut o impresie”, arată cei de la Urbanize Hub, care spun că la întocmirea topului celor mai “sexy” oraşe a stat în primul rând numărul de impresii lăsate în mediul online.

După acea, am extras numărul de impresii pozitive lăsate, şi, în cele din urmă, am raportat aceste impresii pozitive la populaţia oraşului – mai exact, numărul de impresii pozitive pe cap de locuitor, spun analiştii.

Topul obţinut l-au numit generic Topul celor mai sexy oraşe şi arată destul de surprinzător. În timp ce capitala nu prinde Top 10, în fruntea clasamentului s-au poziţionat oraşele de provincie, însă nu neapărat în ordinea dezvoltării sau a creşterii economice.

1

Cluj-Napoca

2

Sibiu

3

Suceava

4

Braşov

5

Timişoara

6

Iaşi

7

Constanţa

8

Alba Iulia

9

Vaslui

10

Bistriţa

11

Giurgiu

12

Arad

13

Botoşani

14

Bucureşti

15

Deva

16

Buzău

17

Craiova

18

Bacău

19

Călăraşi

20

Oradea

21

Târgovişte

22

Alexandria

23

Ploieşti

24

Piteşti

25

Târgu Jiu

26

Galaţi

27

Tulcea

28

Piatra Neamţ

29

Târgu Mureş

30

Satu Mare

31

Focşani

32

Baia Mare

33

Slatina

34

Slobozia

35

Reşiţa

36

Brăila

37

Zalău

38

Sfântu Gheorghe

39

Râmnicu Vâlcea

40

Miercurea-Ciuc

41

Drobeta-Turnu Severin

 

Cei de la Urbanize Hub explică şi prezenţele surpriză din acest top. Ca orice clasament, cele prezentate aici nu sunt nici perfecte, nici neapărat lămuritoare cu referire la ce ar putea face actorii locali pentru a îmbunătăţi imaginea oraşului lor. Câţiva <<suspecţi de serviciu>> îi găsim acolo unde ne-am aştepta să îi găsim. Clujul, despre care se vorbeşte mult în ultimul timp, este în frunte din nou, ca cel mai <<sexy>> oraş din România. Avem însă şi surprize. Suceava, de exemplu, este al treilea cel mai sexy oraş din România. În mare măsură, această poziţie i se datorează presei locale foarte active. Monitorul de Suceava, de exemplu, a avut peste 10,000 postări despre Suceava în ultimul an, şi are aproximativ 200,000 urmăritori pe Facebook”, susţin cei de Urbanize.

Politicienii aduc notorietate oraşelor

Din datele analizate de cei de la Urbanize s-au mai desprins şi alte topuri cum ar fi un top al oraşelor  despre care se vorbeşte cel mai mult, un top al oraşelor cu cea mai mare notorietate, un top al oraşelor cu cea mai pozitivă imagine etc.

Interesant este de exemplu cine aduce notorietate şi cine face imaginea oraşelor româneşti. Şi aici datele centralizate de cei de la Urbanize sunt de-a dreptul interesante, politicienii fiind pe primele locuri la cuvinte cheie. De exemplu, pentru Alexandria, “influencerii” sunt în ordine: Liviu Dragnea, PSD şi DNA. La Arad: primarul Gheorghe Falcă, PNL şi ...surpriză, Timişoara. La Cluj: Parcul Central, primarul Emil Boc şi Iulius Mall. Timişoara are notorietate adusă de Primarul Nicolae Robu, Facebook şi echipa de fotbal Poli. Bucureştiul este adus în prim plan de primăriţa Gabriela Firea, Piaţa şi Therme.

La finalul acestei analize cei de la Urbanize Hub atrag atenţia asupra faptului că astfel de date colectate din mediul online pot constitui un instrument foarte bun pentru administraţiile locale, pentru a-şi afla ce-şi doresc şi ce îi face pe cetăţenii oraşelor să se ataşeze de un anumit loc.

“Oraşele trebuie să iasă la bătaie cu tot ce au mai bun de oferit şi instrumente de tipul Zelist ar trebui folosite tot mai des de către administraţiile locale, dar şi de către cetăţeni.  Aceste instrumente pot indica ce anume cauzează ataşamentul unei persoane de un anumit loc (de ex. echipa de fotbal, o identitate locală puternică, o administraţie locală transparentă şi eficientă) şi pot fi folosite pentru a îmbunătăţii imaginea localităţii şi a o face mai atrăgătoare pentru alţi oameni, e concluzia celor de la Urbanize Hub.

Mau multe informaţii pe urbanizehub.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

_wakki m
18.06.2018, 14:49:37

aoleu, decât notorietate cum e aia adusă de dragnea în tiliorman sau de firea în bucurești, mai bine lipsă

+3 (3 voturi)
Sybil
18.06.2018, 17:13:12

sunt din Cluj. Sincer, nu inteleg de ce orasul meu e asociat cu "sexy", insa ce observ in ultimii ani in presa e reclama (falsa) ce se aduce Clujului. Parca am fi paradisul: ba e cool, grozav, ba ce administratie moderna avem, cate s-au schimbat, suntem primii in toate bla bla ... o masinarie de PR mai mare n-am vazut. M-am saturat sa tot citesc articole vadid exagerate care nu cunosc realitatea.

+3 (7 voturi)
Sybil
18.06.2018, 17:20:12

in cluj intentiile sunt bune, dar implementarea e extrem de lenta. Mai bine ar da ca si exemplu Oradea.( locul 20 in clasament).

+1 (3 voturi)
catalin toader
18.06.2018, 18:16:33

Nu zic sexy, dar Clujul mi se pare un oras ca lumea (si asta mai ales datorita oamenilor). Asta am vazut eu, ca turist. Am mai vazut ca e foarte scump si ca da, aveti dreptate, e si mult PR in imaginea asta idilica despre Cluj. Nu stiu care sunt criteriile dupa care s-a facut clasamentul, dar altceva m-a surprins - locul de top al Vasluiului. Stiu ca multi n-or sa ma creada, dar Vasluiul e un oras curatel si cochet, pe ici, pe colo.

+1 (3 voturi)
bufniţă
18.06.2018, 19:34:47

Măh, Cluju îi fain !... Și io-s clujean : dar nu-mi place că Oradea e pe...20 !!!??... Nu-i normal : DELOC !

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările