Traseu accesibil spre cel mai ascuns vârf din Carpați. Sălbăticia este acum la un pas de umanitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Voluntarii au muncit toată vara ca să readucă vârful Godeanu în atenția turiștilor
Voluntarii au muncit toată vara ca să readucă vârful Godeanu în atenția turiștilor

De multă vreme în atenția Greenpeace, peisajul forestier intact din Munții Carpați este acum și în atenția asociației Altitudine din țară. Aceasta a reușit să obțină finanțare și să se implice în accesibilizarea traseului până la cel mai înalt vârf din Munții Godeanu. Particularitatea acestuia este că pe lângă altitudine este și cel mai ascuns vârf. 

Proiectul "Promovarea valorilor Parcului National Retezat prin reintroducerea in circuitul turistic a traseului spre varful Gugu", a câștigat licitația de proiecte în cadrul componentei Arii naturale protejate a programului Spații Verzi  2011, și a fost finanțat de Fundatia pentru Parteneriat si Mol Romania.
In linii mari, proiectul s-a distins prin organizarea unor activitati menite sa  readuca in atentia tuturor iubitorilor de natura  frumusetea si salbaticia masivului Godeanu.

Proiectul a fost inițiat Asociatia Altitudine Arad.  Activitatile s-au desfasurat in zona Barajului de acumulare de la Gura Apei pana pe varful Gugu si au avut ca obiective principale informarea turistica - in acest scop fiind montate 3 panouri informative, dar si reconditionarea unei stane traditionale prin desfasurarea unor tabere de voluntariat in luna iulie 2011 – lucrarile implicand peste 100 de voluntari.

Entitatile implicate in acest proiect de nivel national au fost: Asociatia Altitudine Arad, Administratia Parcului National Retezat, Grupul Scolar Forestier Arad, Facultatea de Inginerie a Universitatii de Vest Vasile Goldis Arad, Asociatia Cercetasii Muntilor, Universitatea de Stiinte Agricole ale Banatului Timisoara, Asociatia Peisagistilor din Romania, Clubul Sportiv Tibiscus Timisoara, Alternativa Educationala Waldorf Simeria, Muzeul de Etnografie si Arta Populara Orastie, Liceul Teoretic Diaconovici Tietz - Resita.

Toate echipamentele necesare la lucrari au fost duse de participanti prin forte proprii. La jumatatea traseului spre varful Gugu, la iesirea din padure in golul alpin, la o altitudine de 1686 de metri, intr-un loc foarte salbatic si de neatins decat cu propriile forte, neexistand nici un fel de posibilitate de folosire a unor mijloace motorizate, am reusit sa restauram o stana traditionala cu materiale in totalitate ecologice. Pe viitor aceasta structura  urmeaza sa serveasca drept centru de informare turistica si desigur refugiu pentru turistii care vor strabate acest traseu deosebit de izolat.

Varful Gugu are altitudinea de 2291m, fiind cel mai inalt din masivul Godeanu. Caracteristica acestuia nu este insa data de inaltimea la care esti nevoit sa te ridici pentru a-l atinge, ci de faptul ca este cel mai ascuns varf din Carpati, fiind situat la o distanta apreciabila de orice infrastructura.
Inlaturarea dificultatatilor privind accesul spre acest varf a fost dezideratul pe care noi ne-am straduit sa-l atingem prin proiectul propus. Obiectivul central al proiectului a fost reabilitarea unei stane traditionale plasata geografic in chiar mijlocul ultimului Peisaj Forestier Intact din Europa la sud de Cercul Polar  (identificat de Greenpeace în zona munţilor Retezat-Godeanu-Tarcu)

Conform studiului desfasurat de Greenpeace in Romania in aceste trei masive muntoase, acest PFI măsoară 101000 ha şi depăşeşte graniţele ariilor protejate existente.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite