Reşiţa

articolul anterior articolul urmator

Trenurile-tramvai, noutatea inter-urbană pe care o pregăteşte un primar din Banat. De unde vor fi aduse acestea

9
28 May 2020 15:45:42
Autor: Daniel Groza
Tram train-urile din Karlsruhe vor ajunge la Reşiţa
Tram train-urile din Karlsruhe vor ajunge la Reşiţa

Primarul Reşiţei, Ioan Popa, a dezvăluit că face demersuri pentru ca municipiul pe care-l conduce să fie primul oraş din zonă care să introducă tram train-urile ca sistem de transport interurban.

Popa a povestit, în cadrul unei discuţii online,  organizată de către UrbanizeHub România, planurile sale pentru realizarea acestui demers, care va lega de Reşiţa mai multe comunităţi din vecinătatea oraşului.

„Suntem pe cale să achiziţionăm două tram train-uri (trenuri-tramvai) din Germania, prin intermediul unui reşiţean care lucrează în administraţia publică în zona Baden-Baden. Cu acestea ne vom licenţa pentru transportul pe cale ferată, iar licenţa o vom da societăţii de transport local, TUR”, a anunţat primarul Ioan Popa.

Primarul Reşiţei spune că aceste tram train-uri ar putea să ajungă la Reşiţa chiar în această toamnă.

"Am vorbit cu primarul din Karlsruhe, care ne-a promis aceste două garnituri, care ar fi trebuit să ajungă la noi în această vară, dar acum, cu pandemia probabil că vor ajunge în toamnă. Urmând ca anul următor să mai fie disponibilizate încă 12. Noi avem nevoie de cele două ca să putea autoriza societatea locală şi pentru astfel de transport”, a declarat, pentru Adevărul, primarul Reşiţei.

Edilul cărăşean crede că acesta este un prim pas pentru interconectarea zonelor urbane fără de care nu se poate vorbi despre o dezvoltare a Reşiţei din punct de vedere turistic.

"Distanţa Reşiţa-Timişoara de 100 de kilometri pe calea ferată azi se parcurge în două ore jumătate. În mod normal, ar trebui să se parcurgă în 40-50 de minute. Am discutat, la nivel de ADR Vest, să facem un proiect împreună cu Timişoara, cu consiliile judeţene, astfel încât să putem să interconectăm zone de care să se bucure toată lumea. Şi reşiţenii care merg să lucreze la Timişoara, şi turiştii care vor să ajungă în Banatul de Munte”, spune Popa.

Cele mai importante legături care vor fi făcute după autorizarea acestui tip de transport vor fi cu oraşele Timişoara, Oraviţa şi Anina.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

eu doar constat
28.05.2020, 16:15:45

Functiona cu multi ani in urma un trenulet, gen Mocanita, dar de stil mai nemtesc, care avea doua curse pe zi dus intors, de la Resita, de la Hala Noua, in spatele magazinului "Munca", de-a lungul Barzavei, pana la Secul. Calatoria era gratuita! Si era vremea lui Dej! Asta pana prin '60, dupa care trenuletul s-a desfiintat. Asta mergea pe carbuni sau lemne, iar ce are in vedere primarul Resitei, trebuie sa aiba neaparat linie electrificata. Deci, zona turistica a Resitei - Valiug, Secul, Anina si chiar pana la Oravita nu vor fi deservite, pana nu se instaleaza linia electrica.

Tomescu Tom
28.05.2020, 17:34:06

Oare ce or fi gândind alți din alte zone similare ale țării ... când se uită ca boii la poarta nouă .. la inițiativele de genul ăsta ? Dacă ar acționa în aceeași manieră ...nu le-ar mai rămâne bani pentru panseluțe , schimbatul anual al bordurilor .. și salariile tăietorilor de frunză la câini ?

0 (2 voturi)
Tomescu Tom
28.05.2020, 17:34:49

#alți primari ..

Bogdan Liviu
28.05.2020, 18:32:32

@tom; sa nu exageram . vezi pe dl primare baci din temesvart care vrea tramvaie cu baterii (sic!) : licitatia a fost castigata de ... turci. ca doar ei si o companie dn polonia fabrica asa ceva ... ca bucurestean, mi-e jena de ruginele pe roti numite pompos tramvaie care circula in buc ( si care se mai si tamponeaza...) dar nu tot ce e prin ardeal e fainosag . si e pacat : ar avea si ceilalti premare de unde sa se "insufle" ... da' cum pot sa o critic pe lady de voluntari ca vrea turcisme ( si tramvaie) cand nea robu o intrece ?!

0 (2 voturi)
Tomescu Tom
28.05.2020, 18:44:43

Bogdan Liviu De multe ori când exagerez, o fac intenția de a evidenția ceva .. În cazul de față , intenția de a face ceva care să conteze cu adevărat .. Conectarea cu suburbiile .. deplasarea facilă a forței de muncă la prețuri rezonabile și având grijă și de mediul înconjurător ..mi s-a părut ceva ce merită evidențiat .. E vorba până la urmă de zeci de kilometri de navetă ...

Vezi toate comentariile (9)