Un elev de 10 ani a câştigat Olimpiada Naţională a Meşteşugurilor Artistice Tradiţionale. A făcut 30 de perechi de opinci, de toate dimensiunile, în trei zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un elev de la şcoala “Sorin Titel” din Margina, judeţul Timiş, a reuşit să câştige faza naţională a Olimpiadei „Meşteşugurilor artistice tradiţionale”. Anul acesta manifestarea a avut loc în complexul muzeal Astra din Sibiu, în perioada 24 – 28 iulie 2019.

Bogdan Lucas Tudorescu (10 ani), elev în clasa a patra la şcoala din Margina, i-a uimit pe membrii juriului şi pe ceilalţi participanţi la olimpiadă, după ce în trei zile a reuşit să facă, singur 15 perechi de opinci pentru adulţi şi încă 15 pentru copii.

A concurat cu peste 250 de mici meşteşugari, cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani, atât de pe tot cuprinsul ţării, cât şi din străinătate şi a luat locul întâi. Bogdan a început să facă opinci în urmă cu un an de zile, însă i-a plăcut atât de mult această îndeletnicire că, în momentul de faţă, ştie totul despre acest tip de încălţăminte.

“Tot ce ştiu despre opinci ştiu de la domnul profesor, dar mi-a plăcut de la început să le fac. A fost puţin mai greu aici, la Sibiu, pentru că să stai trei zile, câte opt ore, în căldură, să faci opinci, nu-i uşor. Eu am făcut opinci şi le-am povestit o grămădă de lucruri despre opinci: din ce piele se fac, de când se fac, când s-au purtat opincile, modelele cum se făceau în fiecare regiune a ţării. M-au pus să lucrez acolo, să nu creadă că am venit cu ele făcute de acasă. Opincile pe care le-am făcut le-am luat acasă pentru că avem o expoziţie la Zilele Timişoarei şi eu plec în tabără, nu mai ajung să fac altele”, povesteşte Bogdan.

Profesorul său, Ciprian Mert, este cel care l-a instruit şi a fost alături de el la această olimpiadă. Ciprian este mândru că elevul său a reuşit să obţină primul loc pe ţară, în faţa unor elevi mult mai mari decât el.

„Noi nu am avut voie nici măcar să ne apropiem de ei. Au avut un spaţiu, un stand, unde au lucrat singuri. Pentru că anii trecuţi s-a constatat că au stat instructorii lângă ei şi i-au ajutat. Au fost în fiecare zi câte trei specialişti, care au venit şi i-au urmărit. Ei discutau direct cu copilul, care trebuia să-i explice ce face, de unde a învăţat meşteşugul, ce presupune ceea ce face acolo, de unde se trage obiceiul, deci foarte multe chestii care necesită şi cunoştinţe temeince. S-a lucrat de la nouă dimineţa, până la şase seara, cu o pauză de prânz. Bogdan vorbeşte într-una şi chiar a ştiut ce să spună pentru că ştie totul despre opinci”, ne-a declarat Ciprian Mert, instructorul elevului, care la finalulul concursului a obţinut primul loc.

Bogdan este este şi unul dintre cei mai buni elevi ai şcoli din Margina, excelează la toate materiile şi este un exemplu pentru colegii săi. Este pasionat şi de telefoane şi de calculatoare, însă cel mai mult este interesat de istorie şi tradiţii.

Bogdan este este şi unul dintre cei mai buni elevi ai şcoli din Margina, excelează la toate materiile şi este un exemplu pentru colegii săi. Este pasionat şi de telefoane şi de calculatoare, însă cel mai mult este interesat de istorie şi tradiţii.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite