Vestigiile misterioase îngropate sub casa unui român. Arheologii spun că ar putea fi chiar palatul împăratului Traian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai importante descoperiri arheologice a ultimilor ani s-a produs, în 2009, în comuna Zăvoi, din Caraş-Severin. Şantierul arheologic a intrat în conservare, pentru că autorităţile nu au alocat bani pentru cumpărarea unei proprietăţi private, sub care se află ruinele.

Arheologii nu au apucat însă să scoată la iveală toate vestigiile, pentru că ar fi trebuit să intre pe terenul unor localnici, care, atunci când au auzit pe ce "comoară" stau, au sperat să se îmbogăţească vânzându-şi proprietăţile statului, la preţuri foarte mari. Speranţele proprietarilor s-au năruit rapid, pentru că nimeni nu le-a făcut nici o ofertă. Şantierul a intrat în conservare şi aşa rămas până în ziua de astăzi.

Reşedinţa unui conducător

Au fost scoase de sub pământ resturile unei săli de aproximativ 100 de metri pătraţi, o baie, o piscină, intrarea clădirii, o parte din curtea interioară şi canalele de scurgere. Construcţia beneficia de un sistem modern de încălzire, pentru acele vremuri, specific clădirilor romane, cu ajutorul unor tuburi de cermică, trase pe sub podea, prin care circula apă caldă.

Din cât au apucat să sape arheologii, au putut să afle că e vorba despre o locuinţă foarte importantă, care a aparţinut unui mare comandant militar. Complexitatea construcţiilor i-a facut pe unii specialişti să declare că ar avea de a face chiar cu un palat şi punând cap la cap datele istorice, palatul ar fi putut să fie chiar al Împăratului Traian, în sprijinul acestei afirmaţii venind şi localizarea, tocmai pe traseul pe care Traian pare să-l fi parcurs în timpul primului război contra lui Decebal, în 101-102 d.Chr.

Istoricul reşiţean Mircea Rusnac spune că, deşi există indicii clare că Traian a trecut prin acea zonă, o concluzie categorică poate să fie trasă doar după continuarea săpăturilor şi dezvăluirea întregului complex.

“Traian a petrecut iarna anilor 101-102, împreună cu armata sa, în Dacia, urmând a relua ofensiva în primăvara următoare. Până acum, nu se cunoştea cu precizie locul în care împăratul roman iernase. Tocmai acest lucru pare să îl elucideze descoperirea de la Zăvoi (identificat ipotetic cu antica aşezare Acmonia, menţionată de geograful Ptolemeu), pe care unii înclină deja să o considere ca fiind „palatul lui Traian.” Deşi, după cum s-a văzut, multe indicii par a susţine această supoziţie, totuşi concluziile categorice nu pot fi trase până la avansarea săpăturilor şi la descoperirea unor dovezi mai concludente în acest sens. Măreţia edificiului poate indica o reşedinţă imperială, iar neobişnuitul loc pe care este situată (între Tibiscum şi Tapae) corespunde traseului urmat de Traian. Din aceste motive, descoperirea este într-adevăr senzaţională”, arată Rusnac.

Adrian Ardeţ, directorul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, a fost arheologul care a coordonat săpăturile de la Zăvoi. Ardeţ ne-a declarat că, din datele pe care a reuşit să le obţină, nu poate afirma că ar fi vorba de palatul lui Traian.

“Nu ştim a cui a fost. Nu pot să spun că a fost palatul lui Traian, dar sigur a fost construit în perioada lui. Oricum ar fi, este un ansamblu foarte important. Noi căutăm de ani de zile, bătălia de la Tapae, să găsim indicii clare, dar deocamdată nu putem să ştim sigur. Lângă această construcţie se află valul de pământ şi fortificaţia de la Zăvoi, ceea ce i-a făcut pe unii să spună că ar fi fost băi militare. Nu sunt băi militare, nici vorbă! A fost o clădire ce a aparţinut unui conducător, asta e foarte clar!”, spune arheologul.

Primarul din Zăvoi: "Nu ne ajută cu nimic că este acolo"

Ardeţ şi-ar dori să reia cercetările, însă nu poate din cauza mai multor obstacole. Ne-a explicat ce se întâmplă şi de nu este exploatată o asemenea descoperire. “E la fel ca în toată ţara. Eu le-am conservat şi am propus atât Ministerului Culturii cât şi Consiliului Judeţean Caraş-Severin să cumpărăm o parte din teren, pentru că este teren privat. Oamenii trebuie să-şi facă succesiunea şi noi să putem să continuăm lucrările. Am făcut o conservare primară şi trebuie să cumpărăm terenul, pentru că nu avem voie să săpăm în teren privat”, spune arheologul, care susţine că a trebuie să ducă muncă de lămurire şi cu autorităţile locale, pe care să le convingă de importanţa vestigiilor.

”Trebuie să ne batem noi, să-i convingem. S-au mai schimbat şi primarii, unii m-au ajutat, alţii nu au înţeles. Noi le scoatem, dar soarta acestor monumente rămâne pe mâinile oficialilor locali. Eu ştiu că pentru unii poate sunt doar nişte pietre, dar ce e acolo e foarte important pentru istoria noastră”, spune arheologul, care povesteşte şi că prorietarii aşteaptă sume imense, pe care nu le vor primi niciodată.

“Acolo sunt două surori, nu se înţeleg. Eu m-am oferit să ajut cu succesiunea, dar nu au mai făcut nimic. Sigur că cer sume foarte mari, însă nu le da nimeni vreodată mai mult decât preţul stabilit prin lege. Proprietara e acum în Spania, nu locuieşte acolo, dar e proprietatea ei şi nu putem să intrăm”, a mai spus Ardeţ.

Administraţa locală a comunei Zăvoi nu dă prea mare importanţă “palatului” de lângă cimitir. Mai mult, primarul lasă de înţeles că scoaterea la lumină a întregului ansamblu este aproape imposibilă.

“E sunt primar doar de un an de zile deocamdată nu am ajuns la acel proiect. Deocamdată a intrat în conservare zona respectivă, dar nu e nu ştiu ce mare descoperire. Aia trebuia rezolvată mai de mult. Acum au îngropat morţii exact peste, din ce am văzut eu acolo. Cimitirul e suprapus peste! O să ajungem să vedem şi cei acolo şi să vedem cum îl exploatăm. Turiştii au mai venit şi au întrebat, dar când au ajuns în cimitir, s-au întors înapoi. Nu pot să mut cimitirul, cimitirul e vechi de peste 200 de ani. Sigur că oamenii au mai dat peste ziduri, dar nu ştiau ce e cu ele. Nu s-a mai interesat nimeni de el, de când sunt primar. Nu ne ajută cu nimic că este acolo. O să ne gândim pe viitor, că acum sunt multe de făcut, o să vedem ce facem şi cu el”, ne-a declarat Doru Cîrdei, primarul comunei Zăvoi.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite