Viaţă incredibilă a copiilor din centrele de protecţie socială: neîngrijiţi, abuzaţi şi dependenţi de droguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neregulile majore în centrele DGASPC Caraş-Severin
Neregulile majore în centrele DGASPC Caraş-Severin

O comisie a Consiliului Judeţean Caraş-Severin, condusă de vicepreşedintele Ionuţ Popovici, a realizat, la sfârşitul anului trecut, un control în cele şapte centre ce aparţin Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Caraş Severin, unde a descoperit o serie de nereguli.

În baza raportului întocmit de comisia CJ Caraş-Severin şi prezentat consilierilor judeţeni la sfârşitul lunii februarie, în zilele următoare se vor lua o serie de măsuri, una dintre ele putând fi chiar sesizarea organelor penale. Instituţiile verificate de către reprezentanţii Consiliului Judeţean Caraş Severin au fost: Centrul “Raisa” Reşiţa, Centrul “Speranţa” Reşiţa, Centru “Sf. Maria” Reşiţa, Centrul “Bunavestire” Caransebeş, Centrul “Casa Noastră” Zăgujeni, Centrul “Nera” Oraviţa şi Centru “Elena Ardelean” Oraviţa.

Cele mai multe nereguli au fost descoperite la Centrul “Raisa”. Conform raportului întocmit, copiii din acest centru au un comportament neadecvat faţă de personal, întârzie şi ajung în centru şi după ora 24. Însă nu doar copiii sunt cei care crează probleme. De exemplu, comisia a constatat că minorele din centru au fost îndemnat de şeful instituţiei să rămână gravide şi să se mărite, pentru ca în felul acesta să poată ieşi din sistemul de protecţie socială. De altfel, în centru a şi fost găsită o minoră însărcinată. De foarte multe ori beneficiarii centrului au fost trataţi medical de către personalul angajat, care nu este de specialitate, în loc să fie duşi la medic.

A mai fost înregistrat un caz al unui copil de 8 ani, trimis cu autobuzul din Tabăra de la Dalboşeţ la Reşiţa, noaptea la ora 3, neînsoţit. Comisia de control susţine că minorii au avut în mai multe cazuri pediculoză, au fost abuzaţi fizic, verbal şi chiar s-a înregistrat un caz în care unei beneficiare i s-au făcut avansuri sexuale, de către un angajat care apoi şi-a dat demisia. În urma agresiunilor mai mulţi copii au afirmat că “se sinucid” sau “nu îşi mai doresc nimic de la viaţă”.

Comisia de control a mai descoperit şi o serie de abuzuri ale persoanelor aflate în conducerea centrelor. De exemplu, la Centrul “Raisa” unii părinţi sociali au fost obligaţi, sub ameninţarea că îşi pierd locurile de muncă, să semneze procese verbale şi liste de inventar cu obiecte care lipsesc sau nu au existat vreodată sau bonuri de consum cu produse care nu au ajuns niciodată în magazia unităţii. Mai mult de atât, în acelaşi centru, membrii comisiei de control au descoperit că au fost organizate chefuri, după orele de program, la care au participat persoane din conducerea DGASPC Caraş-Severin.

Raportul mai arată că la Centru “Bunavestire” din Caransebeş au fost angajate rude ale directorului executiv. Şeful centrului a pretins şi a primit foloase necuvenite de la un angajat: ţuică şi carne, iar când acesta a refuzat să-i mai dea, l-a sancţionat şi l-a pus să-şi dea demisia. Membrii comisiei de control mai arată că şeful centrului Bunavestire le dă bani anumitor beneficiari ai centrului pentru a crea probleme angajaţilor, le dă bani pentru ţigări şi droguri şi a <<premiat>> o beneficiară după o tentative de suicid cu 10 lei”

La Centrul “Nera” din Oraviţa, au fost descoperite alte nereguli de către echipa condusă de către vicepreşedintele Consiliului Judeţean. Printre cele mai grave se regăseşte şi faptul că, în cazul decesului unui beneficiar, nu au fost anunţate organele judiciare pentru a se aprecia dacă se impune autopsia, aşa cum este legal. În farmacia centrului au fost descoperite medicamente expirate, iar medicul centrului ar fi administrat unui beneficiar Haloperidol, fără ca acesta să fie prescris de către medicul psihiatru.

Angajaţii, ameninţaţi cu demiterea dacă vorbesc

În cele 49 de pagini cât are raportul, neregulile curg şi la celelalte centre, însă un aspect semnalat de către echipa de control o vizează direct pe directoarea executivă a DGASP Caraş Severin, Ana Vasile. Membrii comisiei de control consemnează mai multe episoade de comportament abuziv al şefei DGASP, care le-ar fi spus angajaţilor că acest control a fost iniţiat pentru schimbarea ei din funcţie. În raport se arată că directoarea a ţinut o şedinţă în care le-a spus subalternilor că nu va pica pentru că are relaţii sus-puse şi va contesta toate deciziile comisiilor care vin în control.

“Pe perioada controlului, directorul executiv al DGASPC a efectuat şi ea controale în centre, unde a stat de vorbă cu angajaţii şi chiar i-a ameninţat că cei care declară sau au de declarat ceva împotriva ei vor da socoteală. (…) Urmare a sesizării de către un angajat a unor nereguli într-un centru, directorul executiv al DGASPC a dispus desfacerea contractului de muncă al acestui”, arată comisia.

De altfel, vicepreşedintele CJ Caraş-Severin a precizat că acest control nu fost făcut împotriva Anei Vasile, directoarea DGSAPC Caraş-Severin. “Trebui menţionat foarte clar că acest control nu a vizat o persoană anume. Am verificat activitatea tuturor centrelor, urmare a neregulilor sesizate şi descoperite acolo şi de către alte instituţii. Comisia va analiza toate aspectele descoperite şi e o chestiune de zile până se va lua o decizie în privinţa a ceea ce vom face mai departe”, a spus Popovici, care nu exclude chiar sesizarea organelor de anchetă pentru mai multe situaţii descoperite pe timpul controlului.

 

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite