Viaţa tragică a marelui tenor român Traian Grosavescu. A fost ucis în plină glorie, la doar 31 ani VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Grosavescu a fost unul dintre cei mai mari tenori români. FOTO arhiva familiei
Traian Grosavescu a fost unul dintre cei mai mari tenori români. FOTO arhiva familiei

În urmă cu exact 100 de ani, de Crăciun, debuta pe scena Operei din Cluj unul dintre cei mai mari tenori ai României, uitat astăzi pe nedrept şi nepus în valoarea aşa cum merita în ţara noastră.

Este vorba despre Traian Grosavescu, născut la 21 noiembrie 1895, la Lugoj, fiul al unui funcţionar de la Prefectura Severin.

Traian Grosavescu a urmat facultatea de drept din Budapesta, unde în aceeaşi perioadă a absolvit şi cursurile Academiei de Muzică – clasa profesorului Schick. A activat mai multă vreme în Corul lui Ion Vidu de la Lugoj, însă mare său debut a avut loc la Opera din Cluj. 

Medicul Dan Traian Demeter este nepotul marelui artist şi trăieşte în casa din Lugoj, unde s-a născut Grosavescu. Demeter a publicat de-a lungul timpului elemente inedite din viaţa marelui tenor.

"Pe data de 25 decembrie 2020 se împlinesc 100 de ani de când tenorul Traian Grosavescu a debutat la Opera din Cluj, înlocuindu-l pe tenorul Pavel, care era bolnav. 

Directorul Operei din Cluj a întrebat coriştii care cunosc opera Madame Butterfly şi pot interpreta rolul Pinkerton. 

Traian, care a studiat mai multe opere, cunoştea rolul şi s-a oferit să-l interpreteze. A fost un mare succes, tenorul Pavel i-a dăruit lui Traian o fotografie cu dedicaţia: <<Soarelui care răsare, Soarele care apune>>. Clujul avea o nouă stea şi în scurt timp Traian Grosavescu ajunge tenorul prerferat al Operei din Cluj. În anul 1922, împreună cu Aca de Barbu este invitat să cânte la Teatrul Liric din Bucureşti. 

Obiceiul lui Traian era ca primul spectacol pe care îl cânta pe scena oricărui teatru să fie în limba română. În felul acesta va fi primul tenor care cânta la Bucureşti în limba română. Este invitat la un dineu de Familia Regală, fiind simpatizat în mod deosebit de M.S. Regina Maria", arată nepotul artistului, medicul Dan Traian Demeter. 

De aici începe cariera tenorului lugojean care, în scurt timp, avea să strălucească pe toate marile scene al lumii. Însă, după un incident cu directorul Operei din Cluj, Grosavescu este amendat cu o sumă imensă şi nu mai are voie să cânte pe nicio scenă din România Mare.

"Traian avea obiceiul sa cânte, oriunde era invitat, primul spectacol în limba română. Aşa a procedat şi la Graz, Oslo, Praga, Salzburg, Budapesta, Berlin etc. Peste tot avea succese răsunătoare. În anul 1923 directorul Operei din Cluj, Dimitrie Popovici Beureuth îl obliga să cânte două spectacole într-o zi. 

Deoarece era răcit, Grosavescu îl roagă să-l lase să cânte doar într-un spectacol, dar Beureuth nu este de acord. Atunci Grosavescu a mers la medic, care după ce l-a consultat i-a eliberat un certificat medical prin care îi recomanda tenorului un repaus vocal de câteva zile. 

Grosavescu a mers la direcţiunea operei şi a prezentat certificatul medical. Beureuth nu a ţinut cont de acest certificat şi a declarat că Grosavescu face pe vedeta, l-a amendat cu 50.000 de lei, mulţi pentru atunci, interzicându-i să mai cânte pe orice scenă de teatru sau opera romană de pe teritoriul României Mari. În felul acesta Grosavescu a fost alungat din ţară", povesteşte Demeter. 

Grosavescu şi-a plătit amenda după ce s-a împrumutat cu 50.000 de lei de la directorul Filaturii de mătase din Lugoj şi de la Catina, un lugojan înstărit, a plătit amenda şi a mers la Viena unde a debutat la Volksoper pe data de 10 iulie 1923. După un an se întoarce la Cluj, acolo este rugat de direcţiunea Operei maghiare să prezinte un spectacol. Este de acord, cerând un onorariu de 50.000 de lei pentru o seară.

Cariera lui Grosavescu se sfârşeşte dramatic, marele tenor fiind ucis chiar de către soţia sa Nelly, înnebunită de gelozie şi de cohorta de admiratoare ale adoratului cântăreţ de operă. Episodul este redat şi în amintirile fiicei sale Mira Demeter Grosavescu.

"Viena, 15 februarie 1927. Peste oraşul înzăpezit se lasă un văl de doliu. Inimile se înfioară la aflarea ştirii senzaţionale. Vocea lui Grosavescu a amuţit pentru totdeauna. El a fost împuşcat de soţia sa. Tenorul abia împlinise 31 de ani. Ziarele scriau : „Steaua noastră a apus”. În ziua în care a fost omorât urma în cursul serii să călătorească la Berlin. După o ceartă cu mama, ea l-a împuşcat, pretextând gelozia în prezenţa mătuşii mele Olga. Bunica mea a primit la Lugoj în cursul nopţii îngrozitoarea telegramă. Totul a fost cumplit, de neconceput…", arăta fiica artistului. 

Dan Traian Demeter, nepotul tenorului spune că în România zielelor noastre, Traian Grosavescu a fost uitat, deşi a fost una dintre cele mai mari voci ale acestei ţări şi chiar ale ]ntregii lumi.

"El nu este pus deloc în valoare în România, mai ales că în ultimul timp, cam de jumătate de an, am intrat în posesia unei lucrări scrise de către Stelian Tănase, în care vorbeşte persiflant despre Traian Grosavescu, e o culegere. Este o carte comercială scrisă de acest autor ca să-şi facă reclamă şi în care pedalează pe gelozia lui Nely Grozavescu, care şi-a ucis soţul. De altfel, acest argument a fost folosit şi de bunica mea, pentru că era o lege în Austria care îţi dădea şansa să scapi de închisoare, după o crimă din gelozie", spune Dan Traian Demeter.

Nepotul tenorului, care este şi un împătimit colecţionar, spune că ar fi ideal să poată să deschidă un muzeu în memoria lui Traian Grosavescu, la Lugoj, în oraşul său natal, unde oamenii să afle adevărata istorie a vieţii marelui artist. 

Vă recomadăm şi:

Viaţa cu „monstrul“ Pavarotti: mâncarea, haremul şi „duşmanii cei proşti“

„Joseph Schmidt – tragedia unei voci care a înconjurat lumea“

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite