VIDEO Cazul cumplit al unei mame şi al fiului ei, ambii nevăzători. Femeia a orbit acum doi ani, fiul e orb din naştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Caz social dramatic într-un sat din Caraş – Severin, acolo unde o bătrână care îşi îngrijea fiul nevăzător din naştere şi-a pierdut vederea. Cei doi trăiesc într-o cocioabă, iar o familie din sat se îngrijeşte de ei.

Condiţii greu de imaginat pentru o bătrână de 70 de ani şi fiul ei de 41 de ani, ambii nevăzători, din satul Pătaş, comuna Prigor, judeţul Caraş – Severin. Căsătorită în tinereţe cu un bărbat care o bătea frecvent, Marina Ştefan născut un copil orb. Când nu a mai suportat bătăile soţului, Marina l-a lăsat, iar copilul a ajuns la orfelinat. Acolo a învăţat să citească în alfabetul braile. La 18 ani, băiatul a ieşit, însă, din sistemul de protecţie a copilului şi a ajuns în grija mamei sale.

În urmă cu doi şi femeia şi-a pierdut, însă, vederea după ce i s-au spart vasele de sânge de la ochi. Acum este la pat şi atât ea cât şi fiul ei, pe lângă că sunt nevăzători, au probleme cu rinichii fiind transporaţi de trei zile pe săptămână la dializă. Marina Ştefan şi fiul ei locuiesc într-o cocioabă de la marginea satului. Până nu demult, condiţiile în care au trăit cei doi au fost inumane. Membrii Bisericii Baptiste din localitate au pus mână de la mână şi le-au consolidat celor doi sărmani casa, amenajându-le şi o baie.

Am fost să vedem condiţiile în care trăiesc cei doi. Bătrâna era imobilizată la pat, iar fiul ei era plecat pentru dializă, o ambulanţă venind de fiecare dată să îl transporte la spital. La căpătâiul femeii am găsit-o pe Iosefina Roşca. Femeia a declarat că nora ei este asistent personal al bătrânei, dar întreaga familie Roşca dă cu schimbul pentru a o ajuta pe Marina Ştefan şi fiul ei. „Dacă nu ar fi ea, eu nu aş putea să mă ridic”, a declarat bătrâna nevăzătoare.

„Ce aduc oamenii, aia primim”

„Familia noastră are grijă de ei. Nora e angajată, dar bani de la primărie nu i-au dat de trei luni că au zis că nu au”, spune Iosefina Roşca, potrivit căreia bătrâna are mari probleme de sănătate. Întrebată de ce ar avea nevoie bătrânii dacă cineva vrea să ajute, Iosefina Roşca a izbucnit în plâns. „Ce aduc, aia primim. Noi nu am zis că ne trebuie ceva. Familie necăjită ca ei nu există. Ce au adus, aia am primit. Băiatul şi-ar dori un calculator în braile, dar unde ne-am zbătut nu am găsit”, a declarat Iosefina Roşca, potrivit căreia familia ei găteşte şi le duce celor doi mâncare în fiecare zi.

„Mâine se dau banii”

Contactat de „Adevărul”, primarul din Prigor, Antonică Moţ, a confirmat că plata pentru asistenţii personali ai persoanelor cu handicap a fost întârziată trei luni. Primarul susţine că întârzierile sunt cauzate de faptul că Guvernul, care suportă 90 la sută din costuri, nu a virat banii. Primarul a spus că în urmă cu două zile Guvernul a făcut plăţile, iar de mâine oamenii îşi vor primi banii la zi. „La începutul anului au fost undeva pe la 31 de asistenţi personali. Au ajuns banii până prin august, iar în momentul de faţă sunt peste 40. Pentru creşterea asta a trebuit suplimentat bugetul pentru că 90 la sută din bani vin de la stat şi doar 10 la sută pune primăria. Cei 90 la sută nu au venit decât de vreo trei patru zile. Nu aveam de unde să îi dăm. Mâine se dau banii la zi. Situaţia asta nu e doar la Primăria Prigor. Şi alte primării se confruntă cu această situaţie”, a declarat primarul din Prigor, Antonică Moţ. 

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite