VIDEO Cum se dărâmă văzând cu ochii una dintre cele mai frumoase clădiri din România. Apel disperat pentru salvarea Băilor Imperiale Neptun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţie critică la Herculane. Tinerii arhitecţi de la Herculane Project au făcut publice imagini cu situaţia din prezent a ansamblului de clădiri Băile Imperiale Neptun de la Herculane.

În această iarnă, clădirile s-au degradat foarte mult. Tencuiala de pe mai mulţi pereţii, atât în interior cât şi pe exterior a căzut şi cade în continuare. Mai multe ţevi prin care trece apă sulfuroasă s-au spart şi apa a inundat încăperile clădirilor. La etaj se înmulţesc probleme de structură şi orice întârziere agravează şi mai tare situaţia. Cei de la Herculane Project solicită sprijin măcar pentru învelirea clădirilor cu o plasă, care să stopeze degradare.

Clădirea se află într-o stare foarte critică deoarece există degradări noi, majore din cauza infiltraţiilor de apă sulfuroasă, cât şi datorită infiltraţiilor apei meteorice. Asta înseamnă că în ultima perioadă s-au desprins bucăţi din faţa aparentă de cărămidă, practic elemente constructive ale casei, care cad pe şosea şi pot chiar să rănească pe cineva sau pot produce pagube dacă pică pe maşini. Ar trebui intervenit urgent. La interior infiltraţiile sunt cel mai dăunător agent al degradărilor şi ar trebui stopate. Ele provin de la nişte conducte de apă sulfuroasă care trec prin spatele imobilului, ne declarat Oana Chirilă, de la Herculane Project.

La Băile Neptun nu se pot face lucrări majore de intervenţie, deoarce primăria, care deţine clădirile, nu a reuşit să obţină acordul de a demara aceste lucrări din partea proprietarilor terenurilor pe care se află ansamblul.

Cei doi proprietari sunt Valeriu Verbiţchi şi Alexandru Gavrilescu. Ambii au probleme cu legea fiind implicaţi în mai multe procese privind devalizarea patrimoniului de la Herculane. Verbiţchi nu vrea să audă de intervenţia celor de la Herculane Project, iar Gavrilescu spune că el îşi poate da acordul doar în situaţia în care o instanţă îl va obliga să facă asta.  În momentul de faţă, Primăria Herculane a demarat un proces pentru a obţine dreptul de superficie, care i-ar permite să intre şi să realizeze lucrări chiar şi fără acordul proprietarilor de terenuri.

Ansamblul Băilor Neptun se înscrie în contextul urbanistic al zonei Cazinoului, care constituie cel de-al doilea nucleu istoric al localităţii, realizat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Ansamblul este format din trei construcţii: clădirea Băilor propriu-zisă, ce are funcţia medicală de bază şi două anexe ce înglobează spaţiile tehnice aferente băii.

Băile Neptun au statut de monument istoric clasă A, inclus în categoria monumentelor de importanţă naţională.

 

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite