Reşiţa

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Jurnalist britanic şocat de dezastrul de la Herculane: „Guvernul nu face nimic să salveze această clădire care a fost cândva opulentă“

22
17 Jul 2017 14:09:14
Autor: Daniel Groza
Charlie Ottley vorbeşte despre dezastrul care a cuprins clădirile de patrimoniu de la Herculane
Charlie Ottley vorbeşte despre dezastrul care a cuprins clădirile de patrimoniu de la Herculane

Jurnalistul britanic Charlie Ottley, realizatorul serialului documentar “Wild Carpathia”, difuzat de BBC, se află în această perioadă în România, pentru un nou proiect - “Flavours of Romania”, un concept prin care realizatorul şi echipa sa promovează turismul şi gastronomia din România. Realizatorul TV s-a arătat şocat de dezastrul de la Băile Herculane şi face un apel către români să ia atitudine.

Charlie Ottley a publicat pe pagina de Facebook dedicată proiectul "Flavours of Romania" o filmare realizată în Herculane, Caraş Severin, în care se arată şocat de situaţia în care se află astăzi ceea ce a fost cel mai mare SPA al Europei: Băile Imperiale Austriece Neptun.

“Oameni din înalta societate din Europa veneau aici, la Herculane, să facă o baie în apele vindecătoare. Această clădire era opulentă, magnifică şi era cunoscută în toată Europa ca locul unde mergi să te vindeci. Acum, uită-te la ea! Din păcate, a fost vândută de către stat unor grupuri de interese, după ce a fost transformată într-o clădire demolată şi părăsită, pentru care nimeni nu avea bani să o reabiliteze. Statul a luat clădirea înapoi, dar nu a mai putut cumpăra şi pământul pe care stă clădirea, aşa că nu o pot atinge şi oricum nu au fonduri necesare pentru restaurare. Între timp, guvernul nu face nimic, nici nu a făcut 20 de ani până acum, şi este păcat că e lăsată să putrezească. Nici nu se încearcă măcar salvarea ei. Noi am venit aici, în 2012, când filmam «Wild Carpathia» şi, pentru că filmul a fost sponsorizat de către guvern, episodul respectiv a fost scos pentru că au zis că e ruşinos şi nu voiau să fie menţionat şi arătat, le era ruşine, aşa cum trebuie să le fie”, spune Ottley.

Un jurnalist britanic a filmat dezastrul de la Băile Herculane


Jurnalistul britanic face apel la salvarea unui patrimoniu extraordinar al Europei. “Această clădire trebuie să fie salvată, pentru că nu este doar o clădire importantă din România, ci din Europa. Dacă nu se face nimic, în câţiva ani va cădea şi vom pierde o comoară de nepreţuit. Acesta este patrimoniul vostru, oameni buni, şi este ceea ce guvernul face sau mai bine zis nu face cu el. Dacă vă pasă, haideţi să facem ceva în sensul asta. Haideţi să facem o campanie, haideţi să-i determinăm pe oameni să reacţioneze până nu este prea târziu”, spune Charlie Ottley.

Primarul oraşului Băile Herculane spune că a văzut filmuleţul postat de jurnalistul britanic, însă susţine că, în momentul de faţă, administraţia locală nu poate face nimic în legătură cu aceste clădiri.

“Terenul este al unei persoane private. E un proces pe rol. Pentru asta a fost arestat fostul primar, pentru modul în care a fost înstrăinat acel teren. Până nu se finalizează tot procesul nu avem ce să facem. Sperăm că va reveni în proprietatea noastră şi atunci putem discuta. Pentru că am făcut demersuri şi tot felul de adrese la Ministerul Culturii, la Patrimoniu, la Ministerul Dezvoltării, la Consiliul Judeţean Caraş-Severin, totul se blochează din cauză că terenul nu este al nostru”, spune Cristian Miclău, primarul oraşului Herculane.

Seriile “Flavour of…” au fost difuzate în peste 200 de ţări şi traduse în 19 limbi. La noi, documentarul va fi transmis din toamna anului 2017 de către Pro TV.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

Truth
17.07.2017, 15:01:57

Guvernul nu face nimic in afara sa fure. Nu tu educatie, nu tu sanatate, nu autostrazi, nu turism, nimic! Ei "guverneaza" si tipa ca nu sunt lasati sa "guverneze" cand ii ia la intrebari DNA-ul. Pt. ca politrucii inteleg de mult prin a "guverna" un sinonim la a "fura". Si tara se distruge, se descompune...

+2 (4 voturi)
e. b.
17.07.2017, 15:20:50

In calitate de colonie, Romania se lasa stoarsa la sange cu ajutorul politicienilor ei. Ia uitati-va cum arata primariile si cladirile publice romane! De pe vremea lui Ceausescu nu s-a mai facut nimic la ele! Dar Romania este printre primele tari dispuse sa dea 2% din venituri pentru inarmarea NATO!

0 (2 voturi)
Volus Solus
17.07.2017, 15:47:05

Cine este proprietarul cladirii? Exista vreun pretendent sa ii fie retrocedata? Daca DA, ce sens are sa bagi bani in ea?

-2 (4 voturi)
mihai ion
17.07.2017, 15:47:27

Daca un britanic nu scrie ceva rau despre romania, nu sunt sanatori. Indienii isi fac treburile in strada, traiesc in canale, si despre aia doar de bine arata.

-1 (3 voturi)
M Costi
17.07.2017, 16:26:53

"...Terenul este al unei persoane private. E un proces pe rol..." !?! Acest lucru trebuia sa-i fie spus si jurnalistului britanic. Probabil ca respectivul deja stia acest lucru , iar afirmatia lui "...Guvernul nu face nimic să salveze această clădire ..." a fost doar ca sa lanseze o polemica politica . In plus , ne poate spune jurnalistul britanic cate cladiri turistice in Marea Britanie a cumparat si reparat guvernul majestatii sale ?

-2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (22)

Modifică Setările