VIDEO Mistreţ alb văzut într-o turmă care colindă pădurile din Banatul montan. Când apar astfel de exemplare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mistretul albinos este rar întâlnit FOTO captură Wild CS
Mistretul albinos este rar întâlnit FOTO captură Wild CS

Imagini rare cu un mistreţ alb au fost surprinse de camerele de supraveghere instalate de activiştii de la Asociaţia Wild Caraş-Severin, în pădurile din Banatul Montan.

Pe filmarea celor de la Wild Caraş-Severin apare o turmă de mistreţi, în centrul căruia se află un exemplar complet alb, foarte rar întâlnit. De obicei, mistreţii sunt de culoare sură neagră. Cazurile rare de mistreţi albi apar în două situaţii: ca urmare a împerecherii cu porcii domestici sau ca rezultat al unei anomalii genetice.

"Zilele trecute am suprins pe o filmare un mistreţ alb (albinos). Se pare ca e un fenomen destul de rar întâlnit la noi, este al doilea caz pe care noi îl intâlnim în judeţ. Se pare ca vecinii noştrii maghiari se confrunta mai des cu acest fenomen, în zonele din vest şi nord-vest. Se vorbeşte deja de o migraţie a acestora din Ungaria. Cazuri similare au fost semnalate şi în judeţul Vrancea de o asociaţie care monitorizeaza fauna din zonă", arată cei de la Wild Caraş-Severin.

Biologul Teodora Ştinculeţ a văzut imaginile şi este de părere că este vorba despre un exemplar albinos, rezultat al unui defect genetic.

"Sunt două ipoteze. Una să fie un defect genetic şi atunci indivizii sunt albinotici. Sau a doua ipoteză - o hibridare între porcul domestic şi cel mistreţ. Albinismul este o tulburare congenitală caracterizată prin absenţa completă sau parţială a pigmentului în piele, păr şi ochi datorită absenţei sau defectului tirozinazei, o enzimă care conţine cupru implicată în producerea melaninei. Albinismul rezultă din moştenirea alelelor genice recesive şi este cunoscut că afectează toate vertebratele, inclusiv oamenii. În timp ce un organism cu absenţa completă de melanină este numit albino, un organism cu doar o cantitate redusă de melanină este descris ca fiind albinoid. Cel mai probabil este albinotic, deoarece caracteristice morfologice sunt toate de mistreţ", spune Teodora Şinculeţ.

Specialiştii spun că albinismul poate afecta toate vertebratele, atât peştii, amfibienii, reptilele, păsările cât şi mamiferele, inclusiv oamenii. Din cauza albinismului, multe animale îşi pierd capacitatea de a se camufla şi nu pot să se ascundă de prădători sau să-şi vâneze prada. Rata de supravieţuire a animalelor cu albinism în sălbăticie este de obicei foarte mică.

Vă recomandăm şi:

FOTO Imagini spectaculoase cu o căprioară albă pe un câmp din Cluj. „Bambi albinos“ este vedetă pe Facebook

Imagini rare într-o pădure din China: un urs panda complet albinos

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite