VIDEO Poluare misterioasă pe râul Nera, la graniţa cu Serbia. Ecologiştii prezintă imagini, autorităţile spun că apa e curată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia ecologistă GEC Nera acuză Administraţia Bazinală de Ape Banat că vrea să ascundă „sub preş“ poluarea cu ape de canalizare a râului Nera, din zona localităţii Bela Crkva (Biserica Albă).

În data de 26 noiembrie, activiştii de mediu au sesizat Administraţia de Apă Banat că râul Nera a fost poluat de ape de canalizare, provenite din Serbia. Ecologiştii au trimis fotografii şi un filmuleţ, în care se vede o pâclă albă, groasă pe suprafaţa apei.

Cei de la Apele Banat au răspuns că au luat probe şi nu se confirmă poluarea, cea ce l-a făcut pe preşedintele GEC Nera, Cornel Popovici, să creadă că se doreşte să se ascundă cazul.

"Părerea mea este că se merge pe aceeaşi linie, hai că suntem buni vecini! Şi noi vă trimitem zeci de tone de pet-uri de pe bazinul Nerei, în Serbia, pe malul Nerei, în Balta Nera, că e şi la ei, mă rog, şi noi ne facem că nu vedem că ne poluează ei. Este clară tendinţa de zeci de ani şi este o tendinţă de a apăra Guvernul, cum că nu există poluare şi altcineva e de vină, nu Guvernul care nu intervine în cadrul comisiei mixte România-Serbia", a declarat Cornel Popovici Sturza, preşedintele GEC Nera.

Ionel Vlaicu, directorul tehnic al Administraţiei Apelor Banat precizează că imaginile trimise de activiştii de mediu sunt din Serbia, iar în România poluarea nu a fost descoperită prin analizele făcute în mai multe zile.

"Ei au primit această informaţie de la activiştii lor din Serbia. Ceea ce se vede în filmuleţ este un pârâu, pe teritoriul Serbiei. Noi am făcut analize de apă, în 27 noiembrie, că aşa a picat, chiar împreună cu sârbii. La ora 11.00, s-au recoltat probe de apă în cele două secţiuni comune. În 28, am mai trimis acolo, din nou, laboratorul. S-au dus şi reprezentanţii noştri din zonă şi au mai recoltat trei probe de apă, în aceleaşi secţiuni în care s-au recoltat cu o zi înainte. Pe lângă asta, s-a discutat cu pescarii, s-a discutat cu cei de la poliţia de frontieră şi nu s-a observat nimic. Nici cu o lună înainte, nici cu o săptămână. Nu negăm, că ar fi culmea să negăm, că se vede ceva pe apa respectivă, dar când o fi făcută poza, unde o fi exact... v-am spus este vorba de imagini trimise de reprezentanţii ONG-ului din Serbia", spune Vlaicu.

Reprezentantul Apelor Române spune că se aşteaptă analizele şi de pe teritoriu sârbesc şi va urma alt tip de analize, de "sendiment", analize care vor arăta ce depuneri sunt în zona respectivă. 

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite