Zeci de hectare de pădure din Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei, tăiate pentru un drum: „Standardele UNESCO nu permit niciun fel de deranj al naturii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Licitaţia pentru construirea unuia dintre cele mai controversate drumuri din România s-a încheiat, iar din august 2019 ar trebui să înceapă lucrările de defrişare.

Este vorba despre 28,59 hectare de păduri care urmează să fie tăiate, din două arii protejate de interes european, Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei, 15 kilometri din zona tampon a sitului UNESCO Ciucelevele Cernei, şi 1 kilometru din zona centrală a aceluiaşi sit.

DN 66A nu este un proiect nou. A fost iniţiat de fostul preşedinte, Traian Băsescu, dar abandonat în anul 2010 după demersurile legale, cele ştiinţifice şi protestele repetate ale mai multor organizaţii de mediu. Agent Green este una dintre aceste organizaţii.

”Guvernul a alocat banii. Licitaţia s-a încheiat. Ministrul Transporturilor a anunţat săptămâna trecută că în august vor veni buldozerele şi drujbele. Aceste stânci vor fi dinamitate, iar pădurile defrişate. Este o pădure cu multiplă şi maximă protecţie a întregii umanităţi, dar Guvernul României nici măcar nu a schiţat vreo îngrijorare pentru natură, deşi legislaţia europeană, naţională şi standardele UNESCO nu permit niciun fel de deranj al naturii din această zonă”, a spus Gabriel Păun, preşedintele Agent Green.

Protest pentru păduri UNESCO from AGENT GREEN on Vimeo.

Ecologiştii au organizat luna trecută şi o manifestare de protest, chiar în Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei, unde 30 de activişti şi alpinişti din Romania, Germania, Danemarca, Austria si Portugalia au instalat bannere imense prin care îşi exprimau nemulţumire faţă de distrugerea pădurii. Gabriel Păun spune că încearcă să prevină un scandal diplomatic, pentru că defrişarea unei suprafeţe de pădure din situl UNESCO, ar putea atrage o declasificare care ar afecta mai multe ţări.

“Situl transnaţional UNESCO pentru făgetele multiseculare din Carpaţi şi alte regiuni din Europa însumează 92.023 hectare în 12 ţări din care 23.981 hectare în România. Siturile UNESCO reprezintă elita ariilor naturale protejate din întreaga lume. În iulie 2019, la cea de a 43-a reuniune UNESCO desfăşurată la Baku, România a fost aspru criticată pentru exploatările forestiere din zonele tampon ale componentelor cu făgete primare. DN 66A planificat prin zona tampon şi centrală va afecta situl transnaţional. Dacă România nu va renunţa la acest proiect atunci toate componentele din Germania, Austria, Albania, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Italia, Slovacia, Slovenia, Spania şi Ucraina vor fi descalificate. România riscă un scandal diplomatic de proporţi”, a adăugat Păun.

Valoarea estimată a contractului pentru construcţia drumului este de 243.072.327 lei fără T.V.A. Şoseaua  ar scurta cu aproximativ 100 de kilometri distanţa pe care un şofer va trebui să o străbată pentru a ajunge de la Uricani la Băile Herculane, respectiv cu circa 70 de kilometri între Târgu Jiu şi Băile Herculane.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite