20.000 de sătmăreni au stat în ploaie toată dimineaţa din cauza grevei şoferilor Transurban

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii au stat în curtea Transurban, refuzând să intre la muncă - foto: Adrian Caraba
Angajaţii au stat în curtea Transurban, refuzând să intre la muncă - foto: Adrian Caraba

Început de zi furtunos, atât ca situaţie meteo cât şi în curtea societăţii de transport în comun, Transurban, unde şoferii au pornit o grevă spontană şi au refuzat să scoată autobuzele pe linii. Cei care au avut mai mult de suferit au fost sătmărenii care au depins de transportul în comun pentru a ajuns la şcoala sau la muncă. 20.000 spune conducerea că ar fi numărul lor.

Tensiunile dintre conducerea Transurban şi conducerea sindicatului au început în urmă cu câteva săptămâni, când s-a pus prima dată în discuţie noul contract colectiv de muncă, care ar trebui semnat pentru perioada 2016-2018, cel după care s-au creat rapoartele de muncă expirând în 29 mai 2016. De atunci cerinţele sindicaliştilor, în speţă majoritatea şoferi şi controloare, nu au fost agreate de către conducere. După câteva runde de negocieri eşuate, cele două părţi au ajuns chiar şi la Inspectoratul Teritorial de Muncă la conciliere, unde din cele 5 cerinţe ale sindicatului conducerea a acceptat patru, mai puţin sporul de ierarhizare.

„Băieţii au hotărât azi dimineaţă că intră în grevă spontană fiindcă nu am ajuns la o înţelegere cu contractul colectiv de muncă. În 18 aprilie am început negocierile, am fost la conciliere la ITM, unde ne-am înţeles în câteva puncte pentru noul contract colectiv de muncă, unde după ce miercuri am venit la sediu, avem un punct acolo, cu coeficienţii de ierarhizare, conducerea cu acesta nu este de acord, vrea să îl scoată din contract, care ar obliga conducerea să dea mărire de salar la toată lumea, salariul minim înmulţit cu coeficientul de 1,2 pe care îl avem în contract, ar trebui să primim cam 1500 de lei”, afirmă liderul sindical Kiss Robert.

greva transurban

Călătorii au stat zeci de minute în ploaie în aşteptarea autobuzelor - foto: Adrian Caraba

Dat fiind faptul că au decis să facă grevă, nici un autobuz Transurban de transport persoane nu a ieşit în cursă în această dimineaţă. Oamenii au aşteptat zeci de minute în staţiile de autobuz, în ploaie, uzi până la piele să vină autobuzul pentru a putea merge la muncă sau la şcoală, dar l-au aşteptat degeaba. Acestea nu au ieşit din curtea Transurban, cu excepţia celor închiriate de societăţi private, precum supermarketul Auchan. Oamenii au preferat să stea în ploaie în faţa societăţii decât să fie la muncă.

Conducerea companiei, prin directorul Ionuţ Bujor are un punct de vedere puţin diferit faţă de conducerea sindicatului. Acesta afirmă că legea nu îl obligă la introducerea coeficienţilor de ierarhizare, mai mult, aceştia urmând să ducă la depăşirea bugetului dacă ar fi introduşi.

„Ei au fost decişi să protesteze. Noi l-am trimis o adresă, că dat fiind faptul că contractul colectiv de muncă acum este expirat de pe data de 29 nu vor putea beneficia de facilităţile care au fost menţionate în contractul colectiv de muncă. Acele facilităţi vor fi preluate şi în noul contract colectiv de muncă, însă în perioada aceasta suntem descoperiţi. Acesta este şi motivul pe care l-am spus, este nevoie să semnăm contractul colectiv de muncă să se poată bucura de acele facilităţi”, a declarat directorul Ionuţ Bujor. Mai exact este faptul că pentru aceste zile în care nu există un contract colectiv de muncă, salariaţii nu se vor putea bucura de tichetele de masă, anunţ care i-ar fi supărat şi mai rău pe protestatari. Ionuţ Bujor a mai completat că sindicatul şi conducerea  a ajuns la un consesc, dar o mână de şoferi au fost cei care i-au pornit şi instigat şi pe restul, aducându-i pe cei din schimbul doi la protest şi astfel blocând toată activitatea.

Pe de altă parte sindicaliştii afirmă că în conformitatea cu legea, un bun câştigat odată nu poate fi înlăturat, contractul putând cel mult să stagneze dacă nu avansează din punct de vedere al beneficiilor pentru angajaţi. Conducerea societăţii le transmite însă că dacă doresc să obţină la contractul colectiv de muncă acei coeficienţi de ierarhizare să apeleze la metoda indicată şi de cei de la ITM, respectiv instanţele judecătoreşti.

Până cele două părţi se vor înţelege, sătmărenii vor fi nevoiţi să caute alte mijloace de deplasare prin oraş pentru a ajunge la destinaţia dorită, pentru că autobuzele nu vor ieşi din autogara Transurban. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite