Ţepari ajunşi după gratii după ce au înşelat sute de oameni din Satu Mare şi Bihor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
18 ţepari au ajuns după gratii după ce au înşelat sute de oameni FOTO: Adevărul
18 ţepari au ajuns după gratii după ce au înşelat sute de oameni FOTO: Adevărul

18 membri a două grupări de crimă organizată specializate pe înşelăciuni prin case de schimb valutar, depistate de poliţiştii BCCO Oradea şi procurorii DIICOT- Serviciul Teritorial Oradea, au fost condamnaţi la închisoare cu executare. Au primit între 2 şi 13 ani de puşcărie.

Aceştia 18 au înşelat sute de bihoreni şi sătmăreni cu ajutorul patronilor unor case de schimb valutar. Acei patroni afişau cursuri valutare greşite ca să-i păcălească pe clienţi.

La începutul lunii iunie 2010, poliţiştii Serviciului de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea, au finalizat cercetările faţă de P.A., de 39 de ani, din Bucureşti, administrator al unei societăţi comerciale cu sediul în Bucureşti, având ca obiect de activitate schimbul valutar, F.I.D., de 31 de ani, din Dolj, şi I.D.C., de 25 de ani, din Ialomiţa, angajaţi ai aceleiaşi societăţi şi împotriva altor 22 de persoane cercetate în acelaşi dosar, fiind sesizată instanţa cu privire la săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi iniţierea, constituirea sau aderarea la un grup de crimă organizată, relatează portalsm.ro.

Aceştia erau acuzaţi că în perioada noiembrie 2006-aprilie 2009, au pus în aplicare, în Oradea şi Satu Mare, un mod de lucru prin care să inducă în eroare persoanele care apelau la serviciile societăţii comerciale pentru a efectua schimb valutar.

Clienţii acelor firme de schimb valutar au fost înşelaţi cu 0,5-0,6 lei la fiecare euro schimbat. Pentru perioada noiembrie 2006-aprilie 2009 poliţiştii au identificat 242 de persoane păgubite, iar prejudicial iscat a fost de peste 336.975,5 lei.
În acest caz, 10 persoane au fost condamnate de către Tribunalul Bihor la executarea unor pedepse privative de libertate cuprinse între 2 şi 7 ani.

Alt grup, acelaşi mod de a înşela

La începutul lunii august 2011, tot poliţiştii Serviciului de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea au terminat cercetările într-un alt caz al unei grupări care înşela oameni prin case de schimb valutar.

Este vorba de F.T.F., de 34 de ani, cetăţean bulgar, administrator al unei societăţi comerciale cu sediul în Timişoara, având ca obiect de activitate schimbul valutar, N.P.D., de 39 de ani, D.V.E., de 34 de ani, şi T.D.P., de 44 de ani, toţi cetăţeni bulgari, asociaţi ai aceleiaşi societăţi comerciale, P.R.A., de 27 de ani, P.G.G., de 27 de ani, I.M.G., de 27 de ani, O.A.M., de 26 de ani, D.A.L., de 23 de ani şi B.C., de 24 de ani, angajaţi ai societăţii comerciale respective şi alte 16 persoane cercetate în acelaşi dosar.

Aceştia au fost acuzaţi că, în perioada 2006- 2008, au elaborat o strategie de afişare a cursului de schimb valutar practicat de firma lor, menită să inducă în eroare clienţii şi prin amăgire să îi determine să vândă valuta la preţuri mai mici decât cele practicate pe piaţă. La fiecare din casele de schimb valutar din Oradea au fost amplasate panouri care conţin informaţii contradictorii cu privire la cursul valutar de schimb practicat de către acestea şi care pot induce în eroare clientul neavizat cu privire la preţul real de cumpărare a valutei de către societate.

La fel ca în primul caz, au fost identificate cinci modalităţi de afişare incorectă a informaţiilor de schimb valutar prin care clienţii să fie înşelaţi cu 0,5 - 0,6 lei la fiecare euro schimbat. În cadrul grupului au fost atraşi 28 de angajaţi de la cele cinci case de schimb valutar deţinute de societate, care au fost instruiţi cu privire la modul de amplasare a celor două panouri, la cifra cursului ce trebuia afişat, la ademenirea verbală a clienţilor, la omisiunea de a-i informa cu privire la cursul real de schimb.

Din cercetările poliţiştilor reiese că, în perioada noiembrie 2006 – octombrie 2009, au fost înşelate 232 de persoane, cărora le-a fost cauzat un prejudiciu total de 292.677,8 lei.

Dosarul a fost înaintat instanţei de judecată, iar Tribunalul Bihor i-a condamnat pe făptaşi la pedepse cuprinse între 3 şi 13 ani de închisoare.

Mai puteţi citi:

Închisoare de 1 până la 12 ani pentru furtul de apă

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite