Admitere Universitate 2015. Ce opţiuni au tinerii care aleg să studieze în Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul absolvenţilor de liceu care aleg să îşi continue studiile în Satu Mare este în creştere. În această perioadă tinerii sunt în febra examenelor de admitere sau au aflat deja dacă au fost admişi la facultatea pe care şi-au dorit-o. Domeniul ingineriei rămâne în continuare unul de viitor.

                           

                                    În urmă cu mai bine de două săptămânii aboslvenţii claselor a XII-a au aflat care sunt rezultatele la Bacalaureat. Încă de pe atunci mulţi dintre ei ştiau ce universitate vor alege, în timp ce unităţile de învăţământ îşi făceau publică oferta educaţională.  În ultimul timp tot mai mulţi tineri sătmăreni aleg să urmeze cursurile unei facultăţi cu sediul în municipiul reşedinţă de judeţ. În prezent există trei universităţi care au extensii la Satu Mare, printre acestea Universitatea Babeş-Bolyai şi Universitatea Tehnică din Cluj.

Alegerea universităţii şi a specializării nu este una deloc uşoară, însă în decursul ultimilor ani s-a observat o creştere a numărului de tineri care aleg să îşi continue studiile în cadrul unei extensii universitare din Satu Mare. Există câteva  tipologii ale absolventului de clasa a XII-a care preferă să rămână în oraşul natal în loc să aleagă o universitate din marile oraşe ale ţării sau chiar din străinătate.

Profilul studentului sătmărean

                Primul profil este cel al tânărului care face parte dintr-o familie cu venituri ce nu îi pot acoperi cheltuielile de şcolarizare. Se poate întâmpla ca tânărul să nu fi studiat la o şcoală de prestigiu din oraş ori să fi fost nevoit să muncească şi în timpul liceului. Nu este singur la părinţi astfel că, conştient fiind de greutăţile familiei, preferă să rămână cât mai aproape de casă.

Al doilea profil îl întruchipează pe tânărul care a studiat la un liceu de prestigiu, face parte dintr-o familie bună cu venituri peste medie, dar căruia i s-a implementat în minte ideea că în ziua de azi o diplomă în plus nu prea mai are cum să îl mai ajute. În acest context ori îşi caută un job prin intermediul părinţilor  sau de cele mai multe ori lucreză în cadrul afacerii de familie.

În cealată extremă sunt tinerii ambiţioşi care sunt pe principiul că pot lua diploma de licenţă cu notă mare, indiferent de oraşul în care studiază şi de universitate. Aceştia sunt şi cei care se vor implica în proiectele universităţii pentru a se face remarcaţi, dar şi în ONG-uri pentru a acumula experienţă.

Mai există însă şi tineri care iau decizii în funcţie de viaţa personală. Profilul viitorului student care îndrăgostit fiind face un sacrificiu şi rămâne alături de iubit sau iubită, cu toate că se prea poate ca din această cauză viitorul să arate altfel.

Oferta educaţională şi perspective de viitor

              Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, specializarea Administraţie Publică este printre cele mai căutate la nivelul judeţului Satu Mare. Cu toate că profesiile nu sunt atât de cerute pe piaţa muncii la nivel local, tinerii speră ca diploma obţinută în urma studiilor, să le deschidă o uşa pentru a profesa în domeniul administraţiei publice. Printre cei care se ocupă de pregătirea studenţilor la această specializare este lectorul universitar doctor Octavian Apan.

În prezent facultatea noastră din Satu Mare funcţionează cu două linii de studiu, română şi maghiară, formă de învăţământ la zi şi frecvenţă redusă, pentru a veni în sprijinul celor care în acelaşi timp vor să lucreze. Avem locuri fără taxă şi locuri cu taxă. În cazul în care rămân locuri neocupate în sesiunea din iulie, se organizează admitere şi în septembrie. Anul acesta avem 30 de locuri bugetate. Sunt exact aceleaşi cursuri ca şi la Cluj-Napoca, cu aceiaşi profesori, cerinţe şi exigenţe, a spus Octavian Apan.

Pe de cealaltă parte, există o concurenţă acerbă şi pe locurile bugetate ale Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, extensia Satu Mare. Filiala pune la dispoziţia tinerilor trei specializări:  ingineria sistemelor automate, inginerie industrială şi industrie şi managment industral.  Directorul filialei, profesorul universitar doctor inginer, Daniel Moga susţine că există un mare potenţial în rândul tinerilor sătmăreni.

Perioada de înscriere a fost cuprinsă între 13-17 iulie, iar apoi s-a organizat organizează admiterea. Spre exemplu la Facultatea de Construcţie de maşini, admiterea s-a făcut pe bază de dosar, în funcţie de nota de la Bacalaureat, nota la proba la matematică, fizică, după un algortim stabilit. La Facultatea Automatică şi Calculatoare, admiterea s-a făcut în baza examenului organizat în 20 iulie în Cluj-Napoca. S-a dat un text grilă, iar nota la acest examen scris are o pondere de 60 la sută în calculul mediei de admitere, după care în 24 iulie se vor afişa rezultatele finale. Cert este că în acest an pentru extensia Satu Mare sunt 30 de locuri la buget şi 10 locuri la taxă, a conchis directorul Daniel Moga

De asmenea inginerul, Tiberiu Markos îi îndeamnă pe tineri să aleagă o facultate care să le asigure o meserie de viitor.

Mediul de afaceri din Satu Mare are nevoie de ingineri capabili. Studenţii trebuie să fie adaptaţi la piaţa muncii, trebuie să conştientizeze care sunt meseriile de viitor şi să aleagă o univeristate care să le ofere o educaţie de calitate. Urmează o perioadă de retehnologizare, indiferent că vorbim de firmele mici, mijlocii sau de companiile mari, fiecare va avea nevoie de oameni de încredere care să fie capabili să preia atribuţiile celor care ies la pensie, a încheiat inginerul.

Deocamdată nu există o corelare între piaţa muncii şi numărul de locuri pe care le pun la dispoziţie universităţile. Cert este că aboslvenţii care termină o facultate se focalizează şi pe piaţa muncii internaţională, fiind motivaţi de salariul care li se oeferă şi condiţiile de trai.  Astfel că, după ce au obţinut diploma de licenţă şi au studii superioare, cei mai mulţi sunt descurajaţi de condiţia impusă de angajatori de a avea câţiva anii de experinţă.  După trei sau chiar patru ani, unii dintre tineri sunt descurajaţi că nu reuşesc să îşi găsească un loc de muncă în domeniu. Până la urmă tot ei sunt de vină pentru că s-au orientat greşit, nu sistemul şi aleşii care nu se preocupă ca oameni bine pregătiţi să profeseze şi să primească o remuneraţie pe măsură.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite