Afacerea beton a jardinierelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În bugetul pe 2010, primăria a alocat pentru spaţii verzi 2,3 milioane de lei, iar pentru salubritate 12 milioane de lei
În bugetul pe 2010, primăria a alocat pentru spaţii verzi 2,3 milioane de lei, iar pentru salubritate 12 milioane de lei

Primăria a plătit 178 de lei pentru fiecare dintre cele 350 de jardiniere, deşi producătorul le vinde cu doar 42 de lei. Reprezentanţii primăriei spun că în preţul achitat intră şi costurile cu amplasarea jardinierelor, asigurarea pământului, a florilor şi întreţinerea lor.

Primăria Satu Mare a achiziţionat de la firma locală de salubrizare 352 de jardiniere din beton, acestea fiind deja amplasate pe trotuarele din centrul oraşului. „Noi am cumpărat aceste jardiniere de la firma locală de salubrizare Florisal, costul fiecăreia dintre cele 350 de jardiniere cumpărate până în prezent este de 178 de lei pe bucată“, a declarat Szenesi Angela, şeful Serviciului gospodărirea oraşului. Firma „Taar Construct“, cu sediul în localitatea Livada, cea care a furnizat „Florisal“ jardinierele din beton, le comercializează la preţul de 42 de lei pe bucată.  Potrivit reprezentanţilor Primăriei Satu Mare, diferenţa dintre preţul efectiv al unei jardiniere şi tariful la care administraţia le-a achiziţionat se explică prin costurile de amplasare, pământul şi florile plantate de două ori pe an.  „Noi am cumpărat aceste jardiniere de la Florisal cu 178 de lei bucata, pentru că Florisal le-a şi amplasat, fiind necesară câte o bară de oţel pentru fiecare dintre acestea. Mai este şi pământul din jardiniere şi florile care se plantează de două ori pe an“, susţine Szenesi Angela. Ea mai spune că şi cele 64 de jardiniere de lemn, achiziţionate acum doi ani, cu tot cu plante, costă fiecare 585 de lei, fără TVA.

Achiziţii considerate inoportune

Reprezentanţii societăţii civile consideră achiziţia inoportună pe timp de criză. „În primul rând eu sunt de acord cu măsurile de a-i împiedica pe şoferi să parcheze pe trotuar. Însă această achizţie la suprapreţ este cu totul inoportună pe timp de criză. În locul jardinierelor se puteau monta stâlpi sau alte asemenea obstacole pentru şoferi, cu costuri mai mici, şi în nici un caz la un preţ de peste patru ori mai mare decât costă de fapt acestea“, susţine Adam Boer, preşedintele Societăţii Carpatina Ardeleana. El mai spune că pe lângă costurile ridicate ale jardinierelor de beton, acestea sunt şi inestetice. „Aceste jardiniere ar trebui să fie amplasate doar în zonele în care nu există spaţiu verde, cum este de exemplu strada Ştefan cel Mare. Acestea nu îşi mai au rostul în jurul parcului din Piaţa Libertăţii, unde există destul spaţiu verde. Pe de altă parte, acestea sunt cu totul inestetice. În Cluj Napoca, de exemplu, aceste jardiniere arată altfel, sunt mai mari, betonul este finisat şi în loc de dunga roşie cum este la noi, acolo au o centură metalică, îndeplinindu-şi astfel şi rolul ornamental“, mai spune Adam Boer. Nici sătmărenii nu sunt convinşi de eficienţa acestei investiţii. „Este cam mare diferenţa de preţ, nici nu arată prea bine, să fiu sinceră“, spune Lavinia Costin (29 de ani), de profesie vânzătoare. Un alt sătmărean acuză însă autorităţile locale de risipirea banului public. „Asta este doar aşa o ciupeală, sunt bani grei care se duc pe apa sâmbetei cu servicii supraevaluate şi alte aşa-zise investiţii“, susţine taximetristul Nagy Zsolt (43 de ani).


Explicaţiile Florisal
Reprezentanţii Florisal explică diferenţa dintre preţul de achiziţie şi cel de vânzare către Primărie: „Eu ştiu că noi le-am vândut cu 105 lei bucata. Iar diferenţa de cost constă în amplasare, pământ, plantarea de flori de două ori pe an şi udarea acestor jardiniere“, afirmă Ioan Puşcaş, reprezentant spaţii verzi din cadrul Florisal.


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite