Aglomeraţie la frontiera de vest a României. Traficul a crescut şi de cinci ori faţă de o perioadă normală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trafic îngreunat sâmbătă în Vama Petea. sursa: Adevărul
Trafic îngreunat sâmbătă în Vama Petea. sursa: Adevărul

Mii de români se întorc acasă din ţări străine pentru ca măcar de sărbători să fie alături de familiile lor care îi aşteaptă cu preparate tradiţionale. Până să ajungă acasă, aceştia au de aşteptat chiar şi trei ore în Vama Petea, acolo unde începând de vineri au început să se formeze cozi la intrarea în ţară. Cei care au trecut însă vama postează sfaturi pe grupurile reţelelor de socializare.

Se spune că în preajma sărbătorilor de iarnă se bine să te reîntâlneşti cu familia, de a rememora momente copilăriei când moşul venea încărcat cu daruri, chiar şi dacă cel mic locuia într-un sat mai mic, unde îşi petrecea timpul afară în zăpadă până se lăsa întunericul. De asta îşi amintesc şi câţiva români care aşteptând la coadă în Vama Petea au început să povestească despre cum era Crăciunul atunci când familia se aduna la "măicuţa şi tătuca" acasă unde se simţea de departe mirosul de cozonac şi de pâine făcută în cuptor. Chiar dacă poate mulţi nu mai au părinţi, au venit acasă de dragul fraţilor sau a prietenilor din copilărie.

Cu acest gând şi cu sufletele parcă topite de dorul celor dragi, peste 16 mii de români au trecut în acest sfârşit de săptămîna frontiera. Traficul a fost aglomerat, chiar dacă au fost deschise patru benzi de circulaţie. În aceste condiţii, cei care s-au întors în ţară au fost nevoiţi să aştepte la cozi care se întindeau pe o distanţă de câţiva kilometri. Tmpul de aşteptare a fost mai mare şi din cauza faptului că la punctele de trecere a frontierei se fac în continuare contraole amănunţite care presupun nu doar verificarea bagajelor, cât şi a maşinii. 

frontiera

foto: Momente de aşteptare în Vama Petea. sursa: Adevărul

În aceeaşi perioadă a anului 2014 au intrat în ţară peste 16.000 de persoane, semn că în ciuda drumului lung, românii consideră că sărbătorile sunt mai frumoase în România. Traficul a crescut considerabil în ultimele zile, în condiţiile în care într-o zi normală din timpul anului intră în ţară undeva pe la 1.000 de persoane.

De asemenea s-a observat şi o creştere a numărului de cetăţeni non-UE care intră în ţara noastră prin Vama Petea, în special cetăţeni din Republica Moldova şi Ucraina. Anii precedenţi, aceştia preferau să intre pe teritoriul nostru prin Vama Borş, însă acum vin prin Petea din cauza autostrăzii M3, extinsă până la Mateszalka.

frontiera

Foto: Poliţiştii de frontieră au deschis chiar şi patru benzi de circulaţie. Sursa: Adevărul

Aglomeraţie la toate punctele de trecere a frontierei

Sâmbătă, într-un interval de 24 ore, frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 202.200 de persoane, din care 136.000 pe sensul de intrare în ţară, cele mai tranzitate fiind punctele de trecere a frontierei din vestul ţării şi cele aeroportuare. Într-o zi normală, la frontiera sunt înregistrate 110.000 treceri persoane, din care 55.000 pe sensul de intrare în România şi 55.000 la ieşirea din ţară. Cele mai aglomerate au fost punctele de trecere de la frontiera comună româno-ungară, unde au trecut graniţa, sâmbătă, peste 118.400 persoane, din care 92.000 pe sensul de intrare în ţară. Faţă de o zi normală, când într-un interval de 24 de ore, pe la frontiera româno-ungară intra în România aproximativ 18.000 persoane, traficul la frontieră a crescut de peste cinci ori.

Poliţia de Frontieră Română aminteşte că punctele de frontieră existente la graniţa româno-ungară sunt:

- judeţul Timiş: P.T.F. Cenad - Kiszombor

- judeţul Arad: P.T.F. Nădlac - Nagylak; P.T.F. Nadlac II- Csanadpalota; P.T.F. Turnu - Batonnya; P.T.F. Vărşand - Gyula

- judeţul Bihor: P.T.F. Salonta - Mehkerek; P.T.F. Borş - Artand; P.T.F. Valea lui Mihai - Nyirabrany; P.T.F. Săcuieni - Letavertes

- judeţul Satu Mare: P.T.F. Urziceni - Vallaj; P.T.F. Petea - Csengersima

La frontiera româno-bulgară, punctele de frontieră sunt:

- judeţul Giurgiu: P.T.F. Giurgiu- Ruse

- judeţul Constanţa: P.T.F. Vama Veche; P.T.F. Ostrov - Silistra; P.T.F. Negru Vodă-Kardam

- judeţul Dolj: P.T.F. Bechet-Orjahovo; P.T.F. Calafat-Vidin

La frontiera româno-moldoveană se află puncte de trecere în:

- judeţul Galaţi: P.T.F. Oancea-Cahul; P.T.F. Galaţi-Giurgiulesti

- judeţul Vaslui: P.T.F. Albiţa-Leuşeni

- judeţul Iaşi: P.T.F. Sculeni-Sculeni

- judeţul Botoşani: P.T.F. Rădăuţi - Prut-Lipcani; P.T.F. Stînca-Costeşti

Vă mai recomandăm:

Trafic record la frontiera româno-maghiară: aproape 250.000 de persoane, în week-end-ul care a trecut

Liderii UE au convenit să înfiinţeze rapid o nouă forţă comună de frontieră

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite