Aparatul care ar uşura viaţa bolnavilor de epilepsie. Cine e românul care a construit maşinăria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virgil Enătescu
Virgil Enătescu

2% dintre adulţi au crize de epilepsie. Românul Virgil Enătescu, doctor psihiatru, susţine că a inventat un aparat ce ar uşura viaţa epilepticilor. Potrivit acestuia, crizele acestei boli pot fi controlate prin emiterea de unde alfa către creier, unde care induc relaxarea.

Un doctor din România, psihiatrul Virgil Enătescu, academician şi inventator, susţine că a inventat în 1978 un aparat care ar uşura viaţa epilepticilor. Aparatul a fost produs în câteva sute de bucăţi. Maşinăria ar relaxa creierul, mai ales că aceste crize de epilepsie au loc în situaţii de stres fizic sau emoţional intens, sau în cazul lipsei de somn.

„Eu am făcut pentru epilepsie o tehnică care atunci nu era folosită pentru aşa ceva, ci pentru spectacol. Eu i-am învăţat pe epileptici să îşi controleze criza, să aibă putere să îşi blocheze criza singuri. Nu te vindeca, dar îţi permitea, când eşti pe stradă, la serviciu sau la şcoală să duci o viaţă normală”, povesteşte doctorul Virgil Enătescu.

Câteva sute de astfel de aparate au ajuns la epilepticii din România şi în străinătate, fiind produse la Satu Mare. Unul dintre cei care au beneficiat de un astfel de aparat a fost un bulgar, care a venit la Satu Mare pentru tratament timp de două veri.  

„Am avut un copil din Bulgaria, a venit două veri la rând, a stat în camping la ştrand. L-am învăţat să lucreze şi i-am dat două aparate. El era student parcă la limba engleză pe urmă şi, din câte ştiu, s-a făcut profesor. Avea 9-10 ani când a venit la Satu Mare. Învăţa cu aparatul să îşi dirijeze funcţia creierului în aşa fel încât să emită unde Alfa, astea sunt nişte unde specifice liniştii creierului, relaxării lui şi dacă el emite unde Alfa nu mai poate emite crizele de epilepsie şi asta este colosal”, explică doctorul Virgil Enătescu.

Însă aparatul nu a avut viaţă lungă. Avea dimensiunile unei cărţi şi era produs din materiale prelucrate în aşa fel încât să aibă un preţ accesibil şi să nu fie considerat de lux la acea vreme.

„Cât o carte, nu era mare şi puţin mai gros. Acasă îşi făcea antrenamentele, e o tehnică de a învăţa cu aparatul. Poţi să o aplici oriunde ai nevoie, dar ca să nu uiţi, trebuie o dată la două zile să faci antrenament, ca să ai o performanţă a sistemului nervos, în a-l controla, dar dacă nu ai exercitiu îţi pierzi calificarea pe care o ai. Criteriul meu economic a fost să scot aparatul la un preţ mediu de fier de călcat, care poate fi permis de orice familie. Şi atunci nu am încărcat aparatul cu multe posibilităţi care i-ar fi crescut preţul fără rost. Important a fost să învăţ omul să îşi controleze undele cerebrale alfa”, mai continuă doctorul.

Acesta ar vrea să îşi vadă şi astăzi invenţia pe piaţă, dar e greu. Suma de care ar fi nevoie pentru a produce în serie un astfel de aparat este estimată la 200.000 de euro şi nu sunt mulţi care să înţeleagă  mecanismul astfel încât să aibă încredere să investească în el, consideră doctorul. 

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite