Aurelian Ghiorghiu- primul şi singurul primar de judeţ. Timp de câteva luni a condus Consiliul Provizoriu de Uniunea Naţională de la Satu Mare, înfiinţat în 90

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aurelian Gheorghiu a fost imediat după decembrie ’89 primul şi singurul “primar de judeţ”, funcţie pe care a deţinut-o însă puţin timp. El a condus, timp de câteva luni, Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională Satu Mare după care a fost instalat în funcţie de arhitect şef al judeţului Satu Mare.

Aurelian Ghiorghiu este născut pe 14 noiembrie 1948 şi are doi copii. A fost arhitectul şef al judeţului Satu Mare timp de 20 de ani şi s-a născut în 14 noiembrie 1947, în aceeaşi zi cu Prinţul Charles al Marii Britanii. Este căsătorit şi are doi copii şi cinci nepoţi.

Primarul judeţului de după “89 povestea, într-un interviu acordat ziarului local informatia-zilei.ro că a intrat în administraţie în anii 85 la municipiu, respectiv 87 la judeţ când au existat programe mobilizatoare pe hârtie, au existat raportări la organele centrale care înşirau cifre privind strămutarea populaţiei la oraş.

“Cifre reale dealtfel dar care erau rezultatul pe de o parte al unor fenomene naturale de depopulare în general a ruralului şi în particular a cătunelor, a grupurilor de gospodării dispersate în teritoriul agricol care, în condiţiile comasării terenurilor în CAP-uri nu mai beneficiau de surse de venit de tip microfermă proprie.

Pe de altă parte statul orienta investiţiile în drumuri, infrastructură socială şi edilitară către localităţile mari, cu potenţial de creştere, fapt care în teorie este corect strategic şi general profitabil”, susţinea Aurelian Ghiorghiu.

În opinia sa, în practică însă era o politică brutal la acea vreme, aservită dictatorial deciziei de a controla total destinele societăţii.

“Dacă e să privim comparativ datele statistice ale perioadelor ante şi post 1990 constatăm că nu pe vremea lui Ceauşescu a scăzut cel mai mult numărul de sate, deci populaţia rurală, ci după 90. Între 1990 şi 2010 populaţia judeţului a scăzut de la 400 mii loc. la 369  mii loc. adică cu cca 32  mii loc.

Descreşterea populaţiilor rurale şi urbane este aproximativ egală şi ea se datorează migraţiei în afară dar şi reducerii sporului natural. Avem acum sate al căror număr de locuitori descurajează orice investiţie, mai ales în drumuri de acces şi infrastructură edilitară, toate cu sub 50 locuitori la recensământul din 2002. Iar Cucu şi Eteni nici nu mai există ca populaţie, dar asta datorită inundaţiilor din 1970”, mai adăuga Aurelian Ghiorghiu.

Vă recomandăm şi

Mărturie emoţionantă: Prof.univ.dr. Mircea Tomuş, preşedinte al FSN şi apoi al CPUN la Sibiu, despre zilele Revoluţiei şi primele luni de libertate

VIDEO Un actor a fost conducătorul Revoluţiei din Arad, dar şi preşedinte al Consiliului Judeţean şi al CPUN Arad

Barbu Dănescu, primul preşedinte CFSN Constanţa, a murit. Revoluţionarul a încercat să salveze nişte copii de la înec

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite