Avocat din Satu Mare arestat preventiv timp de 30 de zile la cererea procurorilor DNA Oradea, achitat definitiv. „Fapta nu e prevăzută de legea penală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Avocatul sătmărean Gerenyi Istvan, trimis în judecată în 2015 de procurorii DNA Oradea pentru trafic de influenţă, a fost achitat definitiv, joi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa stabilind că fapta de care e acuzat nu este prevăzută de legea penală

Avocatul a fost trimis în faţa instanţei pe 28 septembrie 2015, procurorii DNA susţinând, atunci, că, în 2012, ar fi pretins 40.000 euro mită în numele unui complet de judecată al Curţii de Apel Oradea, de la doi clienţi ai săi, Vasile Pintea şi Ioan Tătar, contrabandişti de ţigări anchetaţi în acea perioadă şi pentru dare de mită.

Un proces, multe sentinţe

Cei doi fuseseră denunţaţi de un poliţist de frontieră căruia i-au dat 14.000 euro ca să-i lase să aducă în ţară cantităţi de ţigări de contrabandă din Ucraina, să le dea informaţii legate de poziţia dispozitivelor de supraveghere pe timp de noapte şi a patrulelor de pe frontiera de stat.

Contrabandiştii susţineau în denunţul făcut la DNA că Gerenyi le-a pretins în total 40.000 euro, pe 12 iulie 2012, chiar în faţa sediului DNA - Biroul Teritorial Satu Mare, iar în schimbul banilor avocatul le-ar fi promis că va discuta cu magistraţii de la Tribunalul Satu Mare şi Curtea de Apel Oradea, care urmează să le soluţioneze cererile de eliberare şi procesul de corupţie, pentru a le dispune soluţii favorabile. Jumătate din bani urmau să-i predea în perioada imediat următoare, iar restul de 20.000 euro când procesele ar fi ajuns la final.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorul DNA Adrian Muntean, aceştia i-au şi trimis avocatului, prin intermediul soţiilor, 19.000 euro. 

Iniţial, Tribunalul Satu Mare i-a condamnat pe cei trei clienţi apăraţi de Gerenyi la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, apoi, la Curtea de Apel Oradea, soluţia a fost schimbată într-o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare pentru ca, ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să dispună rejudecarea cauzei la Tribunalul Satu Mare. 

La data de 16 octombrie 2014, magistratii Tribunalului Satu Mare i-au condamnat pe clientii avocatului la pedepse de 6 ani si 6 luni inchisoare, respectiv de 5 ani inchisoare, cu executare, pedepse care au ramas definitive anterior formularii denunturilor in cauza. La scurt timp după condamnarea definitivă, aceştia şi-au denunţat avocatul.

Avocat în Arest

Procurorii DNA Oradea nu au reuşit să găsească dovezi care să confirme că banii pretinşi de Gerenyi au ajuns la vreun judecător, iar ancheta s-a rezumat, în final, doar la avocat care pe 7 septembrie 2015 a fost reţinut, iar o zi mai târziu a fost arestat preventiv, măsură care a fost menţinută pentru o perioadă de 30 de zile. 

Trimis în judecată la nici două săptămâni după arestare, Gerenyi a fost judecat, în primă instanţă, la Curtea de Apel Oradea unde avocatul arătat în pledoaria sa că suma care i se impută era, de fapt, onorariu, "raportat la prestigiu, experienţă, complexitatea şi miza cauzei, precum şi la volumul de muncă care urma să se desfăşoare în acea cauză", iar acuzaţiile DNA erau "lipsite de claritate, neexplicite iar starea de fapt confuză".

Nu de alta dar, după cum spunea el, deşi denunţătorii au indicat că infracţiunea de trafic de influenţă s-a consumat la data de 12 iulie 2012, tocmai în faţa sediului DNA din Satu Mare, şi de faţă cu echipajul de poliţie care îi escorta, în rechizitoriu, data a fost înlocuită cu "în cursul verii anului 2012” pentru ca, în timpul audierilor,  soţiile denunţătorilor să pretindă că i-au dat banii în perioada 04-07 iulie 2012, înainte deci să li se ceară, "deci înainte ca preţul influenţei să fi fost vândut, iar autodenunţătorii să o fi cumpărat".

Judecătorul Curţii de Apel Oradea a respins, însă, apărările avocatului, dispunând condamnarea acestuia la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare, plus confiscarea celor 20.000 euro, suma care ar fi fost pretinsă în numele magistraţilor. 

Soluţia a fost desfiinţată, însă, joi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a decis că fapta imputată avocatului sătmărean nu e prevăzută de legea penală. Pe româneşte, acuzaţiile din conţinutul denunţurilor făcute pe numele avocatului nu sunt, de fapt, fapte penale.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite