Cei mai influenţi politicieni din Satu Mare: Mircea Govor (PSD), Petre Mureşan (PDL), Ovidiu Silaghi (PNL)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO (de la stânga la dreapta) Petre Mureşan, şeful PDL Satu Mare, Mircea Govor, şeful PSD Satu Mare, Ovidiu Silaghi, şeful PNL Satu Mare
FOTO (de la stânga la dreapta) Petre Mureşan, şeful PDL Satu Mare, Mircea Govor, şeful PSD Satu Mare, Ovidiu Silaghi, şeful PNL Satu Mare

Judeţul Satu Mare a fost ferit de prea multe scandaluri de corupţie în rândul oamenilor politici, şi nici nu are personaje politice care să fi fost etichetate, de-a lungul timpului, cu titulatura de baroni locali. Sunt însă oameni din diferite formaţiuni politice care, de-a lungul timpului, au fost puşi în diferite funcţii la nivel local sau naţional şi care controlează judeţul.

Mircea Govor este vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, adjunctul preşedintelui Adrian Ştef, chiar dacă mulţi ar spune că situaţia stă chiar invers. Govor este şi protejatul mega-baronului din Teleorman, Liviu Dragnea.

La începutul anilor 2000, Govor făcea afaceri cu alcool prin compania Roxalcom. În acei ani, în partea de nord vest a ţării, în judeţele Satu Mare, Bihor şi Maramureş activau reţele puternice de afacerişti în domeniul alcoolului, sprijinite de politicieni.

Atunci Govor s-a ales chiar şi cu un dosar penal pentru evaziune fiscală de 341 de miliarde de lei vechi, dosar din care a reuşit să iasă basma curată. Apoi, a devenit patron de presă, controlând publicaţia Gazeta de Nord Vest şi televiziunea Nord Vest, alături de senatorul Valer Marian, fostul său prieten, actual duşman politic de moarte. Acum, ziarul şi televiziunea din Satu Mare sunt administrate de Răzvan Govor, fiul acestuia. Ascensiunea şefului PSD Satu Mare a început în 2012 când a intrat în graţiile vicepremierului Liviu Dragnea, după ce acesta primise sarcina să supravegheaze tocmai activitatea organizaţiei PSD Satu Mare. Dragnea l-a numit pe Govor, la scurt timp, şef al organizaţiei judeţene a partidului.

Legăturile “ideologice” dintre cei doi

Compania de construcţii Teldrum din Alexandria, controlată de apropiaţii lui Dragnea, a câştigat licitaţia organizată de Consiliul Judeţean pentru realizarea autostrăzii “Ţării Oaşului”, o lucrare de modernizare a drumului dintre localităţile Negreşti Oaş şi Halmeu de 23 de km. Proiectul valora 9 milioane de euro.

Alături de compania Teldrum, în proiectul autostrăzii Ţării Oaşului au fost cooptate şi firmele Tehnic Asist din Botoşani şi Tarr Beton Satu Mare. Tehnic Asist este considerată o companie de casă a USL, administrată de un anume Mirel Vlas, proprietar de avion şi om de afaceri din Botoşani, care a câştigat numerose contracte cu statul.

Mircea Govor chiar şi-a modernizat vile pe care o deţine în oraş cu firmele de construcţii Tehnic Asist, Tarr Beton şi Florisal, scriu jurnaliştii de la gazetadesatumare.ro Toate aceste firme au contracte cu Consiliul Judeţean Satu Mare. Aceste firme au contracte de publicitate şi cu ziarul şi televiziunea de familie a baronului Govor.

Firmele care se ocupă de vila sa câştigă sau au câştigat contracte de la CJ Satu Mare, aceleaşi firmei dau bani prin contracte de publicitate fiului său. Alte milione de euro ajung la oamenii lui Dragnea de la Teleorman. La fel, Govor nu se sfieşte în oraş să-şi arate relaţia apropiată cu afaceristul Mirel Vlas de la Tehnic Asist, care câştigă contracte pe bandă rulantă cu primăriile din judeţul Satu Mare, unde Govor este tartor.

Presiuni asupra primarului Coica

Un denunţ făcut în iulie 2013 la DNA de fostul senator PSD Valer Marian arată că Liviu Dragnea ar fi exercitat, în mod direct sau prin intermediul lui Mircea Govor, presiuni asupra primarului municipiului Satu Mare, Dorel Coica, pentru a atribui firmei 3T Construct Piatra Neamt, o lucrare în valoare de şapte milioane de euro din cadrul programului ISPA pentru apă şi canalizare în municipiul Satu Mare, în valoare totală de 108 milioane euro.

Valer Marian a arătat în faţa procurorilor DNA că primarul Coica nu s-a conformat, licitaţia fiind câştigată de o altă firmă, însă 3T Construct a obţinut contractul după ce i-a fost soluţionată favorabil contestaţia la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor.

 "Mircea Govor a afirmat că soluţionarea favorabilă a contestaţiei ar fi fost aranjată de către Dragnea la CNSC", a susţinut Marian în denunţ.

Şeful PDL Satu Mare încheie contracte cu statul, din opoziţie

Şeful PDL Satu Mare, Petre Mureşan, deţine peste 60 % din acţiuni la Societatea de servicii de investiţii financiare „ Nova Invest“ Satu Mare şi peste 90% din pachetul de acţiuni la firma MPV & CO. În perioada1999- 2006 a deţinut şi pachetul majoritar, de 90 %, al fabricii de filatură şi ţesătorie SC Cetatea SA Târgu Neamţ, iar acum acesta este implicat şi în conducerea firmei SC Autonova SA Satu Mare şi SC Prodeximp SRL, firme la care controlează cel mai mare pachet de acţiuni.

Şeful PDL Satu Mare, Petre Mureşan a preluat cârma partidului după fosta conducere locală ai guvernării PDL au plecat din partid şi s-au lipit ca ventuzele de PSD sau PNL. Şeful PDL de la Satu este  patron de firmă de construcţii, cum îi şade bine politicianului mioritic. La Satu Mare este o tradiţie ca politicienii să aibă companii în domeniul construcţiilor: familia deputatului PSD Ciocan are o asemenea firmă, familia Ţânţaş de la PDL este şi ea o familie rodată în lucrări de construcţii, influenţii politicieni de la UDMR de asemenea. Ca orice politician constructor, portocaliul Petrică Mureşan face afaceri grele cu statul. În 2011, compania de construcţii Prodeximp, deţinută de şeful PDL Satu Mare, a avut o cifra de afaceri de 17 milioane de lei. Aproape toţi banii au venit din contracte cu statul. Specialitatea lui Mureşan sunt lucrările de canalizare şi introducere a reţelelor de apă în comunele din judeţele Maramures, Sălaj şi Satu Mare. În paralel, nu se dă în lături nici de la reparaţii de drumuri. Din 2007 până în 2012, conform datelor oficiale ale portalului e-achiziţii.ro, firma Prodeximp a încheiat 14 contracte cu statul, în valoare totală de 31 de milioane de lei, adică peste 8 milioane de euro. Mureşan a prestat pentru primăriile Târna Mare, Dragu, Viile Satului, Odoreu, Vârfurile şi lista poate continuă. Deşi este teoretic în opoziţie, în luna februarie a anul 2013 portocaliul a tapat peste 7 milioane de lei pentru lucrări de alimentare cu apă în comună Sărmăşag din judeţul Sălaj.

Fostul ministru Silaghi, cumnatul lui Ştef

Ovidiu Silaghi (50 de ani) este preşedintele organizaţiei PNL Satu Mare. A intrat în politică în 1990, în Partidul Naţional Liberal şi a fost pe rând deputat în Parlamentul României, europarlamentar şi ministru.

În prezent, Ovidiu Silaghi este europarlamentar PNL de Satu Mare, dar va candida la alegerile din mai pentru acelaşi post lăsat vacant de el. Ovidiu Silaghi a fost şi ministru al Transporturilor din mai până în decembrie 2012. În jumătate de an, el a reuşit doar să inaugureze proiectele începute de predecesorii săi, respectiv circa 110 kilometri de autostradă.

Ovidiu Silaghi a reuşit, anul trecut, să scape de confiscarea a 200.000 de lei, sumă considerată nejustificată de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate, după ce a atacat raportul ANI în faţa Comisiei speciale a Curţii de Apel Oradea. Decizia a fost contestată şi se află în fază precontencioasă, scriau jurnaliştii de la digi24.

În paralel, liberalul a încercat să anuleze, la Bucureşti, referatul ANI. Procesul s-a derulat la Curtea de Apel Bucureşti, unde Ovidiu Silaghi a solicitat anularea raportului ANI. În 18 martie 2013, completul de la secţia de contectios administrativ a respins cererea lui Ovidiu Silaghi. Atacat cu recurs, dosarul a ajuns pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a stabilit termen de judecată pentru data de 11 aprilie anul viitor. 

Ovidiu Silaghi anunţa în luna august a anului trecut că privatizarea CFR Marfă va fi finalizată până în decembrie 2012, fapt însă nerealizat. El s-a remarcat prin discreţie cât a fost ministru. Acest lucru a fost confirmat şi la inaugurarea podului Calafat - Vidin, când acesta a preferat să rămână în spatele premierul Victor Ponta, în timp ce şeful Guvernului făcea declaraţii. Între aprilie 2007 şi decembrie 2008, el a deţinut portofoliul IMM-urilor, Comerţului, Turismului şi Profesiilor Liberale.

Potrivit declaraţiei de avere, Ovidiu Silaghi are trei terenuri, două apartamente, dar şi bijuterii şi obiecte de artă în valoare de aproape 60 de mii de euro.

Liberalul este unul dintre parlamentarii care au beneficiat de ajutor de şomaj, după ce nu au mai fost aleşi în 2008. El a declarat că nu are din ce trăi şi a beneficiat de aproximativ 20.000 de lei din partea Camerei Deputaţilor. Totuşi, la acea vreme, Ovidiu Silaghi era acţionar la mai multe firme şi deţinea terenuri cu o suprafaţă totală de 3.200 metri pătraţi şi un apartament în Satu Mare. În plus mai avea: bijuterii, tablouri şi obiecte de cult în valoare de 8.000 de euro, conturi de 34.000 euro, respectiv 19.500 lei.

Vă recomandăm şi

FOTO Şeful PDL Satu Mare, Petre Mureşan, unul dintre baronii locali care câştigă bani grei din afacerile cu statul

„Baronii“ locali din judeţul Cluj

Baronii Iaşiului. Cum şi-au împărţit Relu Fenechiu şi Gheorghe Nichita judeţul şi cum funcţionează reţeaua de influenţă infiltrată cu oameni de partid

Cel mai influent politician din Bărăgan. Răducu George Filipescu, de 10 ani şeful judeţului Călăraşi

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite