Bijuteriile pe patru roţi din curtea unui sătmărean. „La volanul unei maşini retro eşti într-o altă lume”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are 29 de ani, şi deţine cinci maşini vechi de zeci de ani. George Negrea se mândreşte cu cele trei Dacia şi două Volga pe care le deţine, la volanul cărora a străbătut sute de mii de kilometri din întreaga lume.

Pasiunea pentru maşinile retro nu are limită de vârstă. La 29 de ani, George Negrea, un tânăr din Satu Mare, încântă auzul ascultătorilor cu muzica folk pe care o cântă, şi privirile pasionaţilor de maşini cu mica sa colecţie de bijuterii pe patru roţi. 

În timp ce unii caută cai putere, sătmăreanul caută bătrânele maşini româneşti, cu care se mândreşte şi alături de care a reuşit să se facă cunoscut chiar şi peste hotare. 

În acest moment George deţine trei Dacia şi două Volga, însă de-a lungul timpului acesta a fost proprietarul a 10 maşini de epocă. Totul a început în adolescenţă. Părinţii săi deţineau o Dacia, şi fără să îşi dea seama tânărul a început să îndrăgească maşinile româneşti. 

„Părinţii mei aveau o dacie care mie îmi plăcea faorte mult. O reparam mereu împreună cu tatăl meu de la care am învăţat multe lucruri despre Dacia. Din cauza stării avansate de degradare, părinţii mei au fost nevoiţi să renunţe la ea, din acel moment eu am spus că atunci când voi merge la serviciu şi voi câştiga bani, o să îmi cumpăr una”, povesteşte George.

De altfel, primul lui salariu a mers pe prima lui maşină: o Dacia 1.300 din anul 1976, pe care o are chiar şi acum. 

„Prima maşină mi-am cumpărat-o din primul meu salariu: 1000 de lei a fost salariul, 1000 de lei a fost maşina. Ea are o poveste foarte interesantă, nu a circulat vreme de 20 de ani fiind uitată într-un garaj din Satu Mare.  Într-o vreme deţineam 10 autoturisme, dar de multe a trebuit să mă despart pentru că este destul de costisitor să le întreţii, plus că au nevoie de plimbare ca şi un animal, nu le poţi ţine parcate undeva la veşnicie pentru să se degradează. Acum deţin doar cinci bucaţi, trei Dacia şi două Volga”, mărturiseşte tânărul.

Pasiunea pentru maşinile retro şi de epocă i-au adus însă lui George multe satisfacţii. Pe lângă faptul că a reuşit să îşi formeze o mică colecţie personală care atrage privile tuturor, tânărul a cunoscut lumea şi a format noi legături. O a doua familie a găsit-o în clubul pasionaţilor de maşini, denumit simbolic ”Drum bun”, a cărui preşedinte este chiar George. 

Clubul „Drum Bun” este asociaţia maşinilor de epocă înfiinţată de polonezi în urmă cu aproximativ 7 ani, filiala de la Satu Mare fiind înfiinţată în toamna anului 2013, de către George. Clubul este format din persoane pasionate de autoturisme româneşti, dar şi alte mărci internaţionale. Astfel, sătmăreanul, a contribuit şi la promovarea judeţului natal, prin organizarea mai multor ediţii ale ”Paradei Automobilelor de Epocă”. 

„Nu suntem mulţi, dar suntem o familie. Clubul ”Drum Bun” a reuşit să unească pasionaţi din multe ţări cum ar fi: Polonia, Ucraina, Cehia, Ungaria şi Republica Moldova. Prin evenimentele pe care le-am organizat în România în Polonia şi în Cehia, cu sprijinul instituţiilor sătmărene am reuşit să promovăm pe lângă maşinile clasice şi tradiţiile locului. Mii de turişti au vizitat Satu Mare ca urmare aacestor parade. A fost un ”curent” frumos care vrem să îl continuăm dacă vom găsi sprijin”, a declarat acesta.

Imagine indisponibilă

George deţine acum trei Dacii şi două Volgi. Sursă foto: arhiva personală

Aşa se face că an de an, George a străbătut mii de kilometri la volanul frumoaselor maşini.În trei ani de zile, acesta a reuşit să străbată peste 40.000 de kilometri cu aceeaşi Dacie. România, Polonia, Ucraina, sunt doar câteva dintre ţările cucerite de bijuteriile pe patru roţi, iar George promite că de la volanul unei astfel de maşini, întreaga lume pare mai frumoasă.

„La volanul unei maşini retro, eşti într-o altă lume. Te transpui în acea perioadă de glorie a acelui automobil, vă simţiţi unul pe altul, iar dacă nu faci ”corp comun” nu vei putea înţelege niciodată povestea pe care ”ţi-o spune”. Fiecare vehicul clasic are o poveste de spus, trebuie doar să îl asculţi. Mi-am făcut aproape toate concediile cu Dacia, la mare, la munte, peste tot. Ne înţelegem de minune”, spune tânărul.

În ceea ce priveşte întreţinerea unor astfel de maşini, George Negrea spune că piesele reprezintă una dintre cele mai mari probleme. În ziua de azi există tot mai puţine piese pentru maşinile vechi, iar cele care se găsesc au preţuri exorbitante. Tocmai de aceea, maşinile necesită o îngrijire aparte, motiv pentru care tânărul este de părere că nu oricine este făcut pentru a deţine o asemenea bijuterie: „O maşină veche este ca si un căţel jucăuş. Are nevoie de foarte multă atenţie şi răbdare. Este imprevizibilă, nu şti niciodată ce se strică la ea brusc, chiar dacă este foarte bine întreţinută”. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Bistriţa: Maşini vechi pentru oameni noi

VIDEO Parada maşinilor clasice, admirată de miile de turişti din staţiunea Sărata Monteoru. Cum arată Dacia ajunsă la venerabila vârstă de 50 de ani

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite