Carol Bugheşiu- Maestru al sportului în radioamatorism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fost ofiţer de carieră, de 15 ani este antrenor voluntar al secţiei Radio din cadrul Clubului Sportiv Municipal CSM Baia Mare.

Carol Bugheşiu, sătmărean la origini, conduce Clubul de Radioamatorism din Baia Mare de 15 ani. Fost militar de carieră, a fost ofiţer de transmisiuni timp de 33 de ani. „În anul 1995 am renunţat la carieră după ce am suferit un dublu infarct şi am fot trecut în rezervă. Un an mai târziu am preluat clubul de radioamatorism al CSM Baia Mare“, îşi aminteşte fostul ofiţer.

Acaparat de radioamatorism
Microbul transmisiunilor l-a prins rapid pe Carol acaparându-i întreaga existenţă. „Mă gândeam la o pensie cu partide lungi de pescuit şi plimbări, dar viaţa cazonă cu care am fost obişnuit peste trei decenii şi-a spus cuvântul şi a trebuit să-mi găsesc o ocupaţie“, spune Carol.

Împreună cu familia s-a mutat din Satu Mare de mic copil, la începutul anului 1949. Îşi aminteşte de bunicul său, care era mecanic de locomotivă şi locuia într-un apartament din centrul oraşului, deasupra celui mai luxos hotel din oraş la acea vreme, Dacia. „Cariera de militar am urmat-o mai mult din ambiţie deşi pasiunile mele erau electronica şi muzica. Tata a absolvit două facultăţi, printre care şi cea de ofiţeri, astfel încât m-am înscris şi eu. Am făcut parte din prima generaţie de elevi care a urmat cursurile primei şcoli superioare de ofiţeri“, spune cu mândrie Carol Bugheşiu.   

Peste 100 de radioamatori instruiţi

În cei 15 ani de carieră, colonelul a reuşit să le „transmită“ microbul transimisiunilor prin posturi de emisie-recepție proprii  la peste 100 de persoane. „Poate că erau şi mai multe, dar apariţia internetului pe scară largă ne-a «omorât». Mulţi au renunţat pentru că li s-a părut prea dificil. Chiar dacă mulţi au obţinut licenţa ca să practice aste hobby-sport, puţini au rămas“, spune Carol Bugheşiu. Are înscrişi în club membrii din întreaga ţară, respectiv Constanţa, Bucureşti şi Alba Iulia. Pe mulţi dintre ei i-a învăţat practic de la zero: cum să-şi construiască o staţie, cum să emită şi chiar Codul Morse.

Maestru al sportului

Anul trecut munca de transimisionist pe care o practică de aproape o jumătate de secol, din care jumătate ca profesionit, jumătate ca amator, i-a fost recompensată cu tilul de „maestru al sportului“. Pentru a obţine acest tilul „echivalentul rangului de general în armată“, cum spune el, a luat legătura şi  i-au fost confirmate 315 entităţi din 338 posibile. „În întreaga lume sunt înregistrate oficial în momentul de faţă 338 de entităţi de radioamatori. Pentru a obţine titlul de maestru trebuie să ai confirmarea că ai luat legătura pe calea undelor cu cel puţin 300 dintre acestea“, continuă maestrul.

Palmares de campion

Radioclubul băimărean condus de Carol Bugheşiu a obţinut în cei 15 ani numeroase premii la concursurile naţionale şi internaţionale. „Cel puţin trei medalii interne şi patru externe în fiecare an am adus Clubului. Am pierdut şirul premiilor obţinute“, admite maestrul. Toate distincţiile şi diplomele obţinute în nume personal, pe care le ţine frumos arhivate într-un dosar, spune că le va lăsa moştenire celui care îl va precede la comanda clubului.


Născut: 15 iunie 1944, la Satu Mare
Studii: Şcoala Superioară de Ofiţeri Sibiu
Familie: căsătorit, 5 copii, 6 nepoţi

Ce-i place:

Îşi iubeşte familia şi soţia alături de care este de 44 de ani. Îi plac natura şi tot ceea ce ţine de electronică. Spune zâmbind că este în stare „să sară“ peste mese dacă are ceva „de meşterit“ la câte un aparat nou. Savurează cu mare plăcere tot ce îi găteşte soţia pe care o consideră gospodina perfectă. Nu ratează nicio aniversare a copiilor sau a nepoţilor şi este foarte încântat că unul dintre băieţi i-a moştenit pasiunea pentru radioamatorism.

Ce nu-i place:

Nu are stare şi nu-i place să lenevească. Adept al disciplinei, al onoarei şi al cuvântului dat, nu este de acord cu cei care nu respectă regulile şi nu se ţin de cuvânt. Spune râzând că este un „înverşunat“ împotriva politicii care nu-l interesează defel. Nu suportă mincinoşii, leneşii, beţivanii şi diletanţii. Nu-i place să se laude şi spune că tot ce face face pentru că aşa a promis şi cuvântul dat este sfânt pentru el.


Întrebări şi răspunsuri:

Mai există interes pentru radioamatorism în Maramureş?
C.B.: Există, dar din păcate este pe cale de dispariţie şi asta este una dintre problemele de bază. Fiind vorba despre un hobby destul de scump nu multă lume şi-l permite. Aparatura presupune investiţii de minimum 700 – 800 de euro, bani pe care nu-i are oricine la îndemână.

Ce planuri aveţi?
C.B.: Cel mai important lucru este să găsesc un urmaş demn să-mi continue activitatea. Mă gândesc deja la o retragere, dar nu pot să las clubul până când nu ştiu că toate eforturile pe care le-am făcut eu timp de 15 ani nu au fost în zadar. Cineva trebuie să continue munca începută de mine.



Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite