Satu Mare

articolul anterior articolul urmator

Cât costă un vot? Cât cheltuie statul pentru fiecare sătmărean cu drept de vot

0
3 Jun 2016 17:45:56
Autor: Caraba L. Adrian
Instituţia Prefectului afirmă că totul este pregătit pentru alegerile de duminică - foto: Adrian Caraba
Instituţia Prefectului afirmă că totul este pregătit pentru alegerile de duminică - foto: Adrian Caraba

Organizarea alegerilor locale presupune anumite costuri, cele mai mari fiind cele pentru personalul care stă în secţiile de votare în decursul zilei votării. Dacă totalul acestor costuri este împărţit la numărul de cetăţeni cu drept de vot din judeţul Satu Mare, rezultă un cost/cetăţean cu drept de vot de 14,7 lei. Risipa este una mare, pentru că prezenţa la vot este una foarte scăzută în judeţ.

Duminică au loc, în toată ţara, alegerille locale 2016. În Satu Mare totul este pregătit pentru a se desfăşura un scrutin legal şi care să faciliteze votul tuturor sătmărenilor care au acest drept.
 
În judeţul Satu Mare sunt luaţi în evidenţă un număr de 317.000 persoane cu drept de vot, dar se ştie prea bine că o bună parte dintre sătmăreni sunt plecaţi la muncă în străinătate, ceea ce înseamnă că ei nu votează şi nu contează pentru deciderea primarului sau a consilierilor locali din comuna sau oraşul unde locuiesc.
 
Desfăşurarea unui tur de scrutin nu se face fără anumite costuri. Astfel în judeţul Satu Mare se cheltuie suma de 3,873,000 pentru indemnizaţiile celor care în ziua votului se vor afla în secţiile de votare, se cheltuie 570,000 pentru cheltuieli materiale şi încă 228,000 se cheltuie pentru tipărirea buletinelor de vot. Toate aceste sume duc la un total de 4,671,000, care se raportează la numărul total de persoane cu drept de vot de 317.000, ceea ce înseamnă că statul român cheltuie pentru fiecare sătmărean cu drept de vot suma de 14,7 lei, bani cheltuiţi fie că acesta a mers sau nu la urne.
 
Dat fiind faptul că judeţul Satu Mare este unul dintre judeţele ţării cu cel mai mare număr de persoane plecate la muncă în străinătate, putem spune că aici se face şi cea mai mare risipă de bani publici, mai ales în zona Oaşului, acolo unde populaţia tânără aproape că nu contează deloc, fiind plecaţi majoritatea la muncă în străinătate.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările