Ce analize trebuie să facem dacă ne dorim un copil. Anomaliile genetice sau bolile moştenite pot fi depistate înainte de sarcină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu toate analizele sunt însă şi decontate. Foto. Shuterstock
Nu toate analizele sunt însă şi decontate. Foto. Shuterstock

Pentru a avea parte de o sarcină uşoară, analizele medicale sunt cele mai importante. Acestea se fac la recomandarea medicului ginecolog în fiecare trimestru de sarcină. Însă, dacă vă doriţi un copil sănătos, e bine să faceţi împreună cu partenerul, încă de la început, o serie de analize care să vă indice dacă o posibilă sarcină ar prezenta vreun risc.

Analizele din timpul sarcinii au rolul de a urmări în primul rând dezvoltarea fătului. Sunt la fel de importante atât pentru părinţi, cât şi pentru cel mic deoarece aducerea pe lume a unui copil cu malformaţii afectează toată familia, stilul de viaţă, deci are consecinţe pe termen lung.

Specialiştii pot estima din timp complicaţiile din timpul sarcinii, însă pentru asta viitoarele mămici trebuie să se prezinte încă de la început la un consult ginecologic. Înainte ar fi bine ca viitoarea mămică să treacă şi pe la cabinetul medicului de familie deoarece o serie de analize sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. În acest caz, medicul de familie vă poate da explicaţii suplimentare pentru fiecare tip de analize în parte, iar astfel cuplul va putea estima şi posibilele costuri ale analizelor care nu sunt decontate de Casa de Asigurări. Chiar de la început, depistarea incompatibilităţii Rh între parteneri este esenţială pentru dezvoltarea optimă a sarcinii. Această din urmă analiză poate fi decontată de CAS. 

„E bine ca fiecare cuplu să îşi facă o serie de analize chiar înainte de a concepe un copil pentru că dacă există posibilitatea unei anomalii genetice sau boli specifice în familie, să existe timp suficient pentru a se face o serie de investigaţii mai complexe", explică Mircea Muncean, medic specialist obstretică-ginecologie din Satu Mare.  

Conform specialiştilor, se cunosc peste 3.800 de boli genice şi peste 800 de boli cromozomiale, motiv pentru care este cam greu să fie investigate toate de către medici. 

„Orice femeie are nevoie de o evaluare a stării de sănătate încă din primele săptămâni de sarcină, analizele de sânge sau de urină pentru evaluarea stării de sănătate sunt primele recomandate", spune medicul ginecolog. 

Spre exemplu, următoarele analize sunt indicate să se facă înainte de concepţie: hemoleucograma completă, transaminaze, acid uric - peste 23 de lei, pentru acestea puteti beneficia de gratuităţi de la medicul de familie, glicemie - 5 lei, se poate face gratuit prin medicul de familie, calciu seric - circa 8 lei se poate face gratuit prin medicul de familie, colesterol - 5 lei sau gratuit prin trimitere de la medicul de familie, creatinina serica - aproximativ 9 lei ori gratuit prin trimitere de la medicul de familie, trigliceride serice - 8 lei sau decontat de CAS. 

În primul trimestru de sarcină se fac alte analize, unele nefiind decontate de CAS, cu toate că sunt deoasebit de importante. Din păcate, mămicile care provin din familii cu venituri mici sau fără niciun venit nu prea au posibilitatea să le facă. Spre exemplu, una dintre analizele care nu sunt decontate este ecografia şi dublul test. Ecografia poate ajunge chiar şi la 200 de lei, în timp ce dublul test se face în schimbul achitării a sumei de 100 de lei, motiv pentru care unele femei care nu îşi permit achitarea acestor sume sar peste aceste investigaţii deosebit de importante la începutul sarcinii. 

Dublu test sau screening-ul se face până în 14 săptămâni, apoi până în 21 de săptămâni se face triplu test. Dacă aceste teste sunt modificate, apar diferite semnalmente că nu se încadrează în valorile normale, cuplul trebuie să aibă o discuţie cu medicul specialist care monitorizează sarcina sau cu un medic specialist în genetică, iar în funcţie de informaţiile pe care le primesc, cuplul poate decide dacă face investigaţii suplimentare sau nu. De decizia lor depinde mai departe evoluţia sarcinii. Din păcate, unele femeie, mame singure, din mediul rural, fără venituri au nevoie de o informare corectă şi de sprijin financiar”, spune medicul specialist ginecolog, Mircea Muncean.  

Înainte de naştere se recomandă întâlnirea cu medicul anestezist pentru un consult preanestezic şi cu medicul neonatolog pentru consultul prenatal, însă nu trebuie renunţat nici consultaţiile medicului  ginecolog. Este esenţial ca sarcina să fie monitorizată în permanenţă. Vizitele prenatale în sarcinile fără probleme deosebite sunt lunare în primele două trimestre (până în săptămâna 28), apoi la două săptămâni, iar după 36 de săptămâni se impune control medical săptămânal.

Vă mai recomadăm:

Cele mai controversate mituri despre gravide şi proaspete mămici, analizate de medici: au voie femeile sau nu să facă sex în timpul sarcinii

Naşterea prematură – cauze

O copilă din judeţul Galaţi a devenit mamă la 13 ani. În cele nouă luni de sarcină, fata nu a fost la medic nici măcar o dată

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite