Cele mai ciudate obiceiuri din lume. Un obicei românesc, între primele zece, alături de mutilarea genitală şi de pilirea dinţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Furatul miresei este un obicei nelipsit de la nunţile din România FOTO Shutterstock
Furatul miresei este un obicei nelipsit de la nunţile din România FOTO Shutterstock

Fiecare popor are cultura şi credinţele proprii legate de sexualitate, înmormântare, viaţa de dincolo sau căsătorie. Obiceiurile se transmit de cele mai multe ori prin viu grai şi se păstrează mai ales în zonele unde încă civilizaţia nu şi-a pus încă amprenta asupra mentalităţii oamenilor. Încă din cele mai vechi timpuri şi până azi se păstrează chiar şi cele mai bizare ritualuri.

Unele tradiţii sau obiceiuri pe care le mai întâlnim azi în diverse ţări sau triburi sunt privite nu de puţine ori ciudate sau macabre. În multe ţări unele obiceiuri încă se mai păstrează, chiar şi dacă sunt macabre sau supun corpul unor dureri îngrozitoare. Acestea au devenit obiectul de studiu al multor cercetători, în timp ce alţi oameni plătesc bani grei pentru a-şi satisface curiozitatea şi a participa la aceste ritualuri. 

1. Petrecerea timpului alături de o persoană decedată. În districtul Toraja, din Indonezia, există un ritual prin care cadavrele celor dragi sunt îmbrăcate în costume tradiţionale şi aşezate în încăperi separate ale casei, până când acestea vor fi, la un moment dat, îngropate. În parte, acest lucru se datorează costurilor de înmormântare destul de ridicate, iar până când familia face rost de bani poate dura chiar şi un an. Totuşi, mai există şi un alt ritual legat de acesta, o dată pe an obişnuindu-se să se dezgroape morţii, pentru a fi spălaţi şi îmbrăcaţi în haine noi, un ritual care se numeşte “Ceremonia de curăţare a morţilor”.

2. Mutilarea genitală feminină. Consta în îndepărtarea parţială sau totală a organelor genitale externe. Scopul acestei practici este de a controla sau reduce sexualitatea femeilor, de a creste fertilitatea şi durata de viaţă a copiilor. Alte motive pentru această practică sunt iniţierea şi integrarea socială a tinerelor fete sau credinţa potrivit căreia organele genitale ale femeii sunt impure şi de neprivit. Fetele care sunt supuse acestei practici au între 4 pana la 14 ani. Trei milioane de fete sunt supuse anual acestei practici. Tradiţia este practicată în Africa, vestul Asiei, India, Indonezia, Malaiezia.

3. Fără sex în timpul zilei. În Africa de Sud există o societate poligamă care consideră tabu întreţinerea relaţiilor sexuale în timpul zilei. Membrii acesteia evită, totodată, să facă sex în timpul furtunilor, sau după ce au avut un coşmar.

4. Respiraţia urât mirositoare sancţionată prin lege. În oraşul Alexandria din statul american Minneapolis, există o hotărâre legală care-i interzice oricărui bărbat căruia-i miroase gura a peşte să aibă vreun contact sexual cu o femeie.Tot în Alexandria, dacă răsuflarea unui barbat miroase a usturoi sau ceapă, acestuia-i este interzis de lege să aibă orice fel de contact sexual cu soţia sa.

5.  Relaţii sexuale cu animale. În Liban, bărbaţilor le este permis să întreţină acte sexuale cu animalele de sex feminin. În schimb, un bărbat care este surprins în timpul unui act sexual cu un animal de sex masculin este pedepsit cu moartea fără niciun fel de proces.

6. Auto-mumificare. În urmă cu peste 1000 de ani, o practică religioasă a fost inventată de un călugăr japonez pe nume Kukai, pentru a demonstra actul final al disciplinei religioase. Practica de auto-mumificare, cunoscută sub numele de Sokushinbutsu, este un ritual care culminează cu moartea şi conservarea completă a corpului. Dacă avea succes, călugărul auto-mumificat era plasat într-un templu, pentru a fi onorat de ceilalţi. Din acel moment, practica de sokushinbutsu s-a dezvoltat şi a evoluat, iar procesul de auto-mumificare a ajuns să fie practicat de un număr de adepţi ai sectei Shingon. Practicanţii de sokushinbutsu nu vedeau în această practică drept un act de sinucidere, ci mai degrabă ca o formă de iluminare ulterioară.

7. Aruncarea în gol. În Insula Pentecost din Pacificul de Sud, băştinaşii construiesc un turn înalt de 20-30 metri, format din trunchiuri de copaci tineri legate între ele. Pământul de la baza turnului este săpat, afânat şi udat periodic pentru a alcătui, în final, un loc de aterizat cât mai moale pentru tinerii iniţiati. Aici are loc un ritual aparte, care poate fi considerat strămoşul săriturilor de tip Bungee Jumping. Comparativ cu salturile Bungee, ritualul din Pacificul de Sud nu şi-a pierdut din sacralitate nici azi. Băştinasii sunt convinşi că efectuarea ritualului face ca recoltele să fie îmbelşugate, iar necazurile să ocolească comunitatea.

8. Pilirea dinţilor. Femeile din tribul Mentawai, din insula indoneziana Sumatra, sunt obligate să experimenteze o practică care constă în cioplirea şi ascuţirea propriilor dinţi. Pentru a face ceremonia cât mai dureroasă, şamanul local se foloseşte de o daltă cu taişul ştirbit şi bont. Tinerelor fete nu li se face niciun fel de anestezie.  Durerosul ritual se face de milenii la cerinţa a generaţii întregi de fete care sunt convinse că doar astfel devin atragătoare. Se crede,că pilitul şi ascuţitul dinţilor femeilor din trib, îmbunează spiritele şi aduce echilibru în viaţa femeii.

9. Biciuirea. Triburile Fulani din Benin duc de milenii o existenţă nomadă în Africa de Vest. Timp de generaţii întregi, băieţii care vroiau să fie consideraţi bărbaţi adevăraţi, trebuiau să îndure o biciuire sângeroasă, pe perioada căreia îşi demonstrau în faţa tuturor curajul, autocontrolul şi tăria de caracter.

10. Furatul miresei. Furatul miresei este, de fapt, un obicei barbar. Mireasa era cea mai mare avere a mirelui, iar cei care o furau cereau bani de la mire pentru a nu o necinsti. Obiceiul există şi la vechii nobili din Anglia şi nu numai, care în ziua nunţii luau mireasa de la nuntă, o necinsteau şi apoi o returnau mirelui. Dacă mirele nu voia ca nobilul să îşi bată joc de mireasă, plătea sume mari de bani. E ceea ce se numea dreptul la „primera nocte (prima noapte)”.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite