Satu Mare

articolul anterior articolul urmator

Cine sunt românii care în timpul liber se transformă în cavaleri medievali şi cum a ajuns faimosul actor Harvey Keitel să fie numit „cavaler lup“ în România

0
27 Jul 2016 17:34:20
Autor: Caraba L. Adrian
Festival medieval la Ardud FOTO Adrian Caraba
Festival medieval la Ardud FOTO Adrian Caraba

Cavalerii prezenţi la festivalurile medievale sunt oameni cu o apropiere faţă de istorie şi de lumea medievală, împrumutând părţi din stilul de viaţă al acelor vremuri şi în viaţa lor de zi cu zi. Profesiile celor care joacă rolul domniţelor şi a cavalerilor de la festivaluri sunt diferite în viaţa reală, de la actori la medici, asistenţi, contabili sau referenţi culturali.

Festivalurile medievale au căpătat în ultimii ani o amploare tot mai mare, atât atunci când vine vorba de spectatori, cât şi în ceea ce îi priveşte pe ceicare aduc spiritul medieval în prezent. La o primă vedere, unii dintre ei ar părea chiar transportaţi prin timp din epoca medievală, hainele, armele, limbajul, gesturile, totul fiind extrem de autentice şi bine jucat.

Primii cavaleri medievali au apărut în România în anii 90, aceştia constituindu-se în Mediaş. Din acest grup face parte şi „Marea Doamnă de Transilvania“, Daniela, soţia „Cavalerului Nicola de Severin“, unul dintre oamenii care au pus bazele trupei şi al Ordinului Cavalerilor de Mediaş. Doamna Daniela este soţia Cavalerului atât la festivaluri, cât şi în viaţa reală, ei formând familia Lupu, fiind de nedespărţit indiferent unde au loc festivaluri. Pentru ei, viaţa medievală este mai mult decât un spectacol, este un stil de viaţă pe care îl adoptă zi de zi.

„Societatea actuală ne oferă oportunităţi statice, puţină lume îşi permite activităţi pline de viaţă, de ieşire în natură. Noi am ales ca o fugă din viaţa obişnuită, ne refugiem în festivaluri medievale. Ne bucurăm din suflet că au luat aşa amploare, că în 1999, când am început noi, eram singurii din ţară, după care dragul de medieval a prins în mai toate oraşele din România. Învăţăm să ne bucurăm de prezenţa oamenilor din public, învăţăm să educăm copiii să iasă în aer liber, să treacă de căldură, de vânt, de frig, de ploaie şi să devină mai rezistenţi şi mai pasionaţi de această frumoasă artă medievală”, explică Daniela Lupu.

Dacă la festivaluri este Marea Doamnă de Transilvania, o domniţă care dansează şi care bucură privirile spectatorilor prin dansurile medievale pe care le pune în scenă împreună cu celelalte domniţe, în viaţa reală Daniela Lupu este angajata unei firme de pază şi protecţie. La fel ca ea, toţi cei care activează la aceste festivaluri au diferite meserii, soţul ei fiind electrician.

Contabili, doctori, asistenţi, actori şi alte profesii, toţi şi-au găsit un punct comun în această pasiune pentru medieval. Diferenţele dintre viaţa reală şi cea de la festivaluri este majoră în cazul unora, exemplu elocvent fiind călăul, cel care sperie lumea la festivaluri fiind un asistent medical care în realitate salvează vieţi.

Acesta este membru al Ordinului Cavalerilor Lup, ordin înfiinţat de actorul Liviu Pancu. Totul a pornit din pasiunea pentru artă şi actul teatral, care a fost exercitat la început la un mic festival pus în scena de „Casta lupilor consumatori de artă”, un grup de profesori şi studenţi de la teatru din Bucureştiul anilor 90. Totul a luat amploare în timp, odată cu acumularea de experienţă pentru Liviu Pancu în cadrul festivalurilor medievale şi directoratul Festivalului Medieval de la Sighişoara. Acesta a fost înnobilat la rangul de cavaler de către Ordinul Cavalerilor de Mediaş şi astfel a putut pune bazele Ordinului Cavalerilor Lup.

Deşi în viaţa reală mulţi sunt colegi de faculte, la locul de muncă sau prieteni vechi, la festivaluri şi în cadrul ordinului, lucrurile sunt atent trasate şi ierarhia este strică. Cei care doresc să acceadă la ordine trebuie să treacă prin toate etapele, pentru a deprinde tot ce ţine de cultura medievală şi pentru a putea intra pe deplin în pielea unui nobil sau cavaler medieval.

„Foarte puţini provin din lumea actoriei, a teatrului, avem de la studenţi la elevi, de la cadre militare până la cadre universitare, asistenţi, medici. Cred că povestea îi apropie, este o poveste care îşi găseşte nevoia în oameni, în timpurile pe carele trăim.

Nu punem accent încă pe reconstrucţie istorică pentru că simt că publicul, noi, românii, nu suntem pregătiţi să ne privim istoria în faţă. Reconstrucţia istorică nu are încă o forţă. Venind din lumea teatrului am creat poveşti cu repere medievale şi asa le-am adus în festival. Apropierea oamenilor de ordinul cavalerilor lup a fost pentru valorile puse în joc, pentru glorie, onoare, umilinţă, iubirea celui de aproape, lucruri pe care le-am instituit. Am făcut de aşa natură încât să nu se vadă actul teatral. Am făcut de aşa natură încât atunci când trecem să zică lumea: uite lupii”, explică Liviu Pancu, căpetenia Ordinului Cavalerilor Lup.

Şi Liviu Pancu este însoţit peste tot la festivaluri de soţia sa, domniţă în ordinul cavalerilor lup, dar şi de fiul său, Micul Lup, paj în cadrul ordinului. Aceştia nu sunt singurii cavaleri ai ordinului care au toată familia alături. Un membru de marcă al Ordinului Cavalerilor Lup este un cunoscut actor de la Hollywood. Acesta a fost înnobilat în urmă cu câţiva ani şi de atunci este cavaler.

„ Un membru al nostru care şi-a dorit să devină cavaler lup este chiar Harvey Keitel, actorul de la Hollywood. Văzându-ne într-un eveniment la Timişoara, şi-a dorit acest lucru şi el cum filma în acea perioadă la Sighişoara s-a deplasat, a venit la Târgu Mureş, unde a fost şi înnobilat drept cavaler lup”, povesteşte Liviu Pancu, în prezent este director la Teatrul Scena din Sibiu.

Ordinul înfiinţat de Liviu Pancu şi care nu lipseşte de la nici un festival medieval a primit acum doi ani şi jumătate recunoaştere internaţională. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările