Coadă pentru lapte gratis la Satu Mare. Ce i-a determinat pe fermieri să-şi cedeze marfa fără bani: „Am ajuns să-l vindem pe nimic, oricum“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 50 de fermieri din judeţul Satu Mare au protestat vineri, 5 august, nemulţumiţi că primesc cu mare întârziere subvenţiile pentru creşterea animalelor.

Reprezentanţii mai multor asociaţii de fermieri din judeţul Satu Mare spun că le-a ajuns cuţitul la os şi că şi-au pierdut răbdarea în aşteptarea plăţii subvenţiilor de la APIA pentru activitatea agricolă pe care o desfăşoară.

În acest an, subvenţiile au întârziat aproximativ cinci luni, iar acum puţin timp, când au început să intre în plată, se mişcă greoi, astfel încât lumea aşteaptă mult pentru a-şi vedea banii în cont. Pentru unii dintre ei, banii de la APIA sunt singurul mod în care trăiesc din agricultură, activitatea în sine ducându-i de multe ori în pierdere.

Fermierii sătmăreni au anunţat pentru vineri, 5 august, un protest de amploare în centrul oraşului, aprobarea de la Jandarmerie fiind cerută pentru 200 de persoane. Cu toate acestea, la ora începerii protestului au fost mai puţin de 30 de persoane, iar până la punctul final al protestului s-au adunat aproximativ 50 de persoane.

„Nu suntem mulţumiţi de întârziere plăţii subvenţiilor de la APIA. Am aşteptat mai mult cu aproape 5 luni decât anul trecut şi acuma când au început să se plătească de la Bucureşti de aici ne tot amână şi nu sunt competenţi să le dea”, a explicat unul dintre fermieri.

„Îşi bat joc de noi, nu ne ajută deloc, mai mult ne încurcă. Producem lapte şi am ajuns să îl vindem pe nimică. Ăştia de la guvernare îşi trădează ţara, că e plin de lapte în magazinele străine care nu a văzut nici un gram de lapte adevărat şi nouă ni-l plăteşte cu mai puţin de un leu când ni-l cumpără”, a vociferat un alt crescător de vaci.

Din faţa sediului APIA, mulţimea s-a deplasat în urma tractoarelor şi, flancaţi de jandarmi, către Instituţia Prefectului, pentru a cere socoteală reprezentanţilor guvernului. „Vaca nu se hrăneşte cu promisiuni”, „Mincinoşii”, „Unde-s banii?”, au fost unele dintre scandările pe care fermierii le-au folosit pe drum.

„TVA-ul a scăzut de la 24% la 9%, dar acest lucru nu se vede la preţul pe raft al produselor din lapte sau din carne. Acesta este rezultatul unei economii bolnave de care dumneavostră, cei care sunteţi aici, reprezentanţii guvernului în teritoriu, sunteţi vinovaţi. În mod normal, într-o economie sănătoasă scăzând preţul materiei prime trebuia să scadă şi preţul produsului finit”, a afirmat unul din cei prezenţi, folosind o portavoce.

„Din păcate, situaţia în care suntem este destul de critică. Situaţiei lipsei subvenţiilor este cu atât mai gravă cu cât preţul laptelui a ajuns la un nivel derizoriu. Dacă până în 2007-2008 preţul laptelui a avut tot timpul un trend ascendent, de atunci a fost un grafic în dinţi de fierăstrău. Nivelul la care am ajuns acum e la un preţ pe care îl avea cândva prin 2006”, explică un alt crescător de animale.

Un reprezentant al Instituţiei Prefectului a oprit discursul omului şi i-a invitat pe câţiva reprezentanţi ai fermierilor la o discuţie în biroul prefectului, unde îi aştepta şi directorul APIA.

La câţiva metri depărtare de mulţime, un producător împărţea lapte gratuit trecătorilor, asigurându-le şi recipientele. „Am luat de aici pentru că sunt sigură că e mai bun decât cel din magazin. Asta e mai natural, se vede că e mai gras”, a afirmat o doamnă. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite