Satu Mare

articolul anterior articolul urmator

Confesiunea profesoarei din Satu Mare care a luat 10 la „scris“, dar a picat examenul pentru directori în şcoli: „Am ajuns la mâna a doi domni din primărie“

6
2 Nov 2016 18:25:07
Autor: Caraba L. Adrian

În cazul renunţării unui candidat la post sa a căderii examenului, posturile de director de şcoală sunt ocupate prin numiri politice. Primarii şi consilierii locali apelează la diverse metode pentru a se impune în faţa candidaţilor nedoriţi.

Sistemul de învăţământ trebuia să cunoască în această toamnă o revoluţie, un nou mod de a fi condus, după ce toţi cei care au considerat că sunt suficienţi de buni pentru a fi directori au fost nevoiţi să susţină examenul pregătit de minister. Unul din scopurile acestui examen a fost acela de depolitizare a sistemului de învăţământ, dar realitatea ne demonstrează că s-au găsit metode ca tot factorul politic să fie cel decisiv.

În judeţul Satu Mare a existat o singură persoană care a obţinut nota 10 la examenul scris pentru postul de director, aceasta optând pentru posturile de director de la Pişcolt şi Andrid. Este vorba de Diana Duţescu, o persoană cu 17 ani vechime în sistemul de învăţământ, din care ultimii patru petrecuţi în funcţia de director al şcolii din localitatea Pişcolt. Aceasta s-a pregătit pentru proba scrisă şi a avut şi inspiraţia de moment pentru a răspunde la unele întrebări.

„ Am emoţii însă şi pentru probele care urmează, fiindcă am un contracandidat care e susţinut de domnul primar şi de către comisie. Ca urmare, până a depins de mine a fost bine,acum, când ajung la mâna altora, sperăm.”, declara Diana Duţescu după proba scrisă a examenului.

Frica ei s-a materializat la proba de interviu a examenului de director. După ce a obţinut punctajul maxim la proba de prezentare a CV-ului, unde a luat 45 de puncte din tot atâtea posibile pentru cineva fără doctorat, Diana Duţescu s-a prezentat în faţa comisiei pentru interviu

 „Am ajuns la mâna a doi domni din primărie, care din dorinţa de a mă subclasa, mi-au dat nota 5, notă de care aveau nevoie pentru a-mi scădea media suficient de mult pentru a mă situa pe locul doi, după contracandidata mea, cu 1,70 puncte diferenţă. De remarcat e faptul că inspectorul de specialitate în management mi-a dat nota 9.80, iar ceilalţi doi membri nota 9, respectiv 10”, explică Diana Duţescu.

Primarul comunei, Cosmin Varga afirmă că şi Diana Duţescu are membrii din familie angajaţi la primăriei, la fel cum are şi contracandidataei, Erdei Liana, iar referitor la decizia celor doi, reprezentantul primăriei şi al Consiliului Local, acesta afirmăcă au notat după propria conştiinţă.

„Din câte ştiu eu, întrebările au fost aceleaşi pentru ambele candidate. Ei au notat cum au considerat”, a afirmat Cosmin Varga

Femeia doreşte să depună contestaţie, demersul acesta sperând să îi aducă dreptatea.

„În cazul contestaţiei se vor desemna alţi doi reprezentanţi ai unei unităţi administrativ teritoriale, una la care nu a existat contestaţii şi alte două cadre didactice,la fel, de la o şcoală unde nu s-au făcut contestaţii. Acestora le va fi pusă la dispoziţie înregistrarea primului interviu susţinut de doamna Diana Duţescu, interviu pe baza căruia vor puncta. Notarea lor va rămâne definitivă”, explică inspectorul şcolar Călin Durla.

Cazul de implicare a politicului în examenul pentru posturile de director nu este singular. Dr. Daniel Sanislai s-a înscris în concurs pentru trei şcoli, mai exact din localităţile Pomi, Bârsăul de Sus şi Poiana Codrului. La două dintre acestea a avut contracandidat. El a fost cel care a obţinut nota cea mai mare, atât la proba scrisă cât şi la evaluarea CV-ului, împiedicându-l doar interviul să fie declarat director de şcoală.

De  mai bine de două săptămâni candidatul nu poate susţine interviul,pentru că, pe rând, comisiile din fiecare şcoală s-au întrunit incomplete, una dintre şcoli având chiar două tentative de examinare amânate din cauza lipsei unui membru.


Dr. Daniel Sanislai a susţinut examenul de director pentru trei şcoli, dar comisiile nu se întrunesc pentru interviu

„  Azi a reuşit să susţin interviul şi am trecut pentru Bârsău, după al cincilea interviu. Dar nu a fost aşa normal, pentru că în metodologie scrie că reprezentantul primăriei şi al Consiliului Local trebuie să aibă studii cel puţin egale cu ale candidatului. În cazul meu e mai greu pentru ca eu am doctorat şi primari cu doctorat nu prea sunt în ţară. De la inspector am primit nota 8 şi primarul mi-a dat nota 3,5. E clar că au interesele lor, să nu ajung eu director la şcoală, casă poată să îşi pună oamenii lor.”, afirmă dr. Daniel Sanislai

A fost nevoie de o sesizare din partea Inspectoratului Şcolar către primării ca acestea să ia mai în serios această probă şi să se mobilizeze pentru a organiza proba de interviu cu toţi cei care au fost aleşi să facă parte din comisie. Prima comisie, cea de la Bârsău, a reuşit să facă acest lucru, urmând să se întrunească din nou şi celelalte două. Candidatul e hotărât să nu se dea bătut până nu va fi admis la toate cele trei instituţii de învăţământ ca mai apoi el să decidă unde va fi director în următorii patru ani.

În judeţul Satu Mare au fost disponibile 178 de posturi de directori şi directori adjuncţi, dar au promovat examenul scris doar 135 de candidaţi. În restul unităţilor de învăţământ, dar şi acolo unde candidaţii nu întrunesc numărul de puncte minime la probele de evaluare a cv-ului şi interviu, posturile se vor ocupa prin delegare de sarcini, făcută de Inspectoratul Şcolar la recomandarea primăriilor, mai exact posturile de director vor fi ocupate politic. În acest fel demersul Ministerului Educaţie îşi găseşte aplicare doar pentru o parte din instituţiile de învăţământ, la restul mergându-se pe vechiul sistem de numiri politice. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Mos Ion Roata
2.11.2016, 19:13:58

Bravo securistule Mircea Dumitru, deci ramane tot cum am stabilit! Ce rost mai avea oricum concursul, daca si aia care l-au luat sunt tot directorii politruci de dinainte, ce au devenit si mai agresivi cu colegii lor, acum ca "au castigat" prin concurs! Mai infiintezi si o comisie inutila de doctorate, pe cine vrei sa speli, pe Tobă şi Chioveşi, acum ca le vine sorocul? Turnatorul din 89 nu se dezminte, e "tehnocrat"!

0 (2 voturi)
Ni Ca
2.11.2016, 21:51:26

N-as fi crezut niciodata ca Satu-Mare va ajunge sub cizma ciumei rosii.

+2 (2 voturi)
des merge
2.11.2016, 23:33:42

Cine a inventat metodologia aceasta cu examen scris apoi cu interviu a inventat o exact ca sa ii de a la o parte pe candidatii nedoriti , metodologia este la fel ca ptr ocuparea posturilor de functionari publici , si conform metologiei se pun intrebari de sinteza , dar ce este foarte important , toate intrebarile de la interviu nu le pun membrii comisiei cum vor ei , ci trebuie facut dinainte de examen , adica de proba interviului un ,, plan de interviu ,, , care sa contina intrebarile care vor fi puse candidatilor , neputindu se pune alte intrebari decit cele din ,, planul de interviu ,, , dar practic se procedeaza exact invers , adica membrii comisiei intreaba ce au ei chef , secretara comisiei ar trebui teoretic sa noteze tot , si apoi dupa examen se intocmeste planul de interviu , ca sa ramina la acte , deobicei asa se face , eu nu spun ca in cazul prezentat mai sus s a procedat asa , dar cam asa se procedeaza , din comisie face parte , nu stiu daca si aici la concursurile ptr posturi de directori , dar in comisiile ptr ocuparea posturilor de functionari publici este inclusa o persoana de la o entitate nationala care se ocupa de functionari publici , imi scapa acum denumirea oficiala , persoana care de aceea este acolo ca sa vegheze la respectarea legalitatii si metodologiei , tot ce am spus mai sus este si in textul de lege aferent , cu foarte multe amanunte , dar candidatii respinsi la aceste examene nu stiu , si eu m am numarat printre ei , pina m am documentat , piesa cheie este persoana sau persoanele care redacteaza procesul verbal la interviu , care teoretic trebuie sa noteze tot ce s a spus acolo , iar candidatii la sfirsit ar trebui sa semneze , dar procesul verbal oficial se redacteaza dupa , deoarece intimpul sustinerii interviului , si cei ce pun intrebarile si cei ce raspund ar trebui sa vorbeasca f rar , ca sa se poata consemna in scris , ideea este ca daca cei din comisie nu vor sa te accepte , ai sanse 99 la suta sa nu fi admis , chiar daca esti b ine pregatit din bibliografie , eu am fost personal la un astfel de examen si exact asa am patit , am trecut la proba fizica , foarte greu ca sint destul de in virsta , am trecut la examenul teoretic cu chestionare , si am cazut la interviu , iar cind m am insc ris la concursul urmator , ptr ca am comentat ceea ce mi s a parut nelegal , nu mi au primit dosarul , motivind a doua oara ca nu imi este bun buletinul , cu toate ca prima oara cind am depus dosarul am avut exact acelas b uletin ca si a doua oara , iar a treia oara cind mi am facut alt buletin mi a respins din n ou dosarul ca nu am avut diploma de bacalaureat , dar am avut o pe cea de facultate si am adus si o declaratie notariala ca am pierdut o , dar traim in Romania si aceasta ne ocupa tot timpul , oricum traim cu vreo 5 000 000 mai putini .

-1 (1 vot)
Schnauzer Berger
3.11.2016, 07:42:31

La cit de descuiati la minte sunt fonctionarii din primarii, nu este de mirare, nu au fost prinsi in programul de alfabetizare fortata. Iar mos primare sta peste ei si-i pastorerste cu dragoste!

+1 (1 vot)
Alikianos Shenghen
3.11.2016, 11:53:35

Autorul articolului nu are deloc respect pentru gramatica limbii romane. Sa fie vorba de altceva? Un articol de ziar cu atatea greseli gramaticale nu am vazut niciodata.

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările