Cristina Busuioc- Dă lumină icoanelor pictate pe lemn

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristina Busuioc este singurul restaurator în pictură tempera din judeţul Satu Mare. În peste 10 ani, a redat strălucirea a peste 1.000 de icoane şi nenumărate iconostase de patrimoniu din toată ţară.

Peste 1.000 de icoane, dar şi iconostase din biserci renumite din ţară, au fost restaurate de Cristina Busuioc în cei peste 10 ani de carieră. Specialistul Muzeului Judeţean de Istorie Satu Mare este singurul restaurator de pictură tempera din întreg judeţul şi unul dintre puţinii din întreaga Transilvanie.

Icoanele reprezintă cea mai mare parte a muncii de restaurator, iar după ce trec prin mâna Cristinei Busuioc picturile pe lemn cu tematică religioasă îşi recapătă strălucirea, pentru a fi admirate de vizitatorii muzeului. Printre cele mai importante iconostase şi altare de patrimoniu, restaurate de specialistul sătmărean, sunt cele de la Mănăstirea Neamţului şi de la Biserica Sfântul Nicolae Şelari, din Bucureşti. „Una dintre cele mai importante lucrări la care am participat a fost restaurarea iconostasului de la Mănăstirea Neamţului. Pentru mine, această lucrare rămâne şi o amintire deosebită, pentru că a durat aroape o lună, timp în care am locuit în cadrul mănăstiri. A fost o experienţă specială, pentru că atmosfera de acolo ne-a dat o stare de spirit care ne-a ajutat foarte mult în munca de restaurare. Pe de altă parte, am fost uimită de specialităţile culinare preparate de călugări“, spune, zâmbind, Cristina.

A fost ghid la muzeu

Cristina Busuioc şi-a început activitatea în cadrul Muzeului Judeţean în anul 1996. „La început am activat ca ghid în cadrul muzeului. În acea perioadă am descoperit laboratorul de restaurare care m-a fascinat, având de mai mult timp preocupări în domeniul artelor plastice. Tocmai de aceea, m-am hotărât să mă specializez în restaurare“, spune Cristina Busuioc.
În perioada 1997 -  2000, Cristina Busuioc a urmat cursurile de specializarea ca restaurator în cadrul Centrului de perfecţionare de la Ministerul Culturii. „Am fost atestată ca specialist restaurator în pictură tempera în anul 2000, după trei ani de cursuri teoretice şi practice. În timpul practicii, am lucrat la mai multe biserci din ţară, unde am restaurat iconostase de patromoniu, dar şi în cadrul unui atelier privat deschis de pictorul sătmărean Ioan Darida, în Bucureşti“, mai spune Cristina.

Restaurare cu gălbenuş şi clei de peşte
În tehnicile de restaurare, Cristina Busuioc foloseşte materialele care au fost utilizate şi de artiştii populari care au pictat icoanele în urmă cu câteva secole. „Tehnica folosită se numeşte «tratteggio».  În primă etapă se tratează lemnul, iar mai apoi se refac culorile, fără a fi repictate efectiv, ci pur şi simplu se recondiţionează prin anumite tehnici. Astfel împiedicăm degradarea. Folosesc aproape aceleaşi materiale care au fost utilizate şi de meşterii populari, ca de exemplu gălbenuşul de ou sau cleiul de peşte“, dezvăluie Cristina. 

Întrebări şi răspunsuri
Care a fost cea mai importantă lucrare de restaurare?
C.B.: Au fost foarte multe lucrări importante. Restaurările vizează, în general, obiecte de patrimoniu. Totuşi, restaurarea iconostasului de la Mănăstirea Neamţului, vechi din secolul XVII, a fost una dintre lucrările importante la care am participat.

C.B.: Ce îţi place să faci în timpul liber?
Pentru că îmi place ceea ce fac pe plan profesional, şi în timpul liber mă ocup de restaurare pentru colecţionari privaţi, dar şi de grafică de design publicitar.

Ce-i place
Frumosul face parte şi din viaţa privată a Cristinei. „Îmi place să colecţionez obiecte de artă. De la pictură la sculptură în metal, sticlă sau lemn, obiecte decorative şi alte lucruri frumoase“, destăinuie Cristina.

Ce nu-i place
Cristinei nu îi place politica mioritică. „Nu îmi place clasa politică actuală, motiv pentru care nu sunt un fan al acestor ştiri şi, în general, al celor care conduc această ţară“, mai spune Cristina.

Profil
Născută: 14 martie 1969, Satu Mare
Studii: Atestat în restaurare pictură tempera
Famileie: Căsătorită, un băieţel

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite