Cum arată un „miner“ puternic de monede virtuale şi câţi bani este capabil să producă într-o lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul celor care implementează mineri de monede virtuale este în creştere în România, iar bancomate pentru criptomonede au apărut în mai multe oraşe din ţară.

„O categorie aparte în lumea Crypto o reprezintă cei care minează monede virtuale. Majoritatea monedelor mari se pot mina, iar acest lucru vine ca o alternativă la investiţia în cryptomonede prin cumpărare. Adică investitorii au aşa-zisele riguri de minat cu care ei caută monezi şi mai apoi le trimit în portofelul lor virtual. Mai exact, este vorba despre un calculator normal care are, ca şi cele convenţionale, placă de bază, memorie RAM, SDD, un procesor, o sursă şi plăci video. Am zis la plural «plăci video» pentru că pe un rig care minează, de exemplu, moneda Ethereum intră până la 16 plăci video, în funcţie de ce marcă sunt şi de cum sunt configurate”, explică Bogdan Tincu, specialist IT, suportul pentru minat monede virtuale.

Tincu spune că se numără printre cei care a renunţat la a mai cumpăra monede virtuale cu bani, ca la schimbul valutar, şi a decis să investească într-un „miner“.

„La tot acest ansamblu se adaugă o sursă foarte puternică şi un soft pentru minat. De fapt, e clar că nu se minează convenţional, cum ştim toţi. Acest soft facilitează tranzacţii şi colectează comisioane pe care le transformă în monede. Consumul (factura la energie electrică) unui astfel de aparat de 16 plăci video este undeva la 150 de euro lunar, iar productivitatea lui este de 1.2 ETH pe lună, la momentul actual, începutul lunii februarie 2018, aproximativ 1.200 de dolari. În cazul în care vorbim de mai multe riguri de minat, atunci totul se înmulţeşte cu câte sunt, inclusiv banii câştigaţi. Unitatea de măsura a puterii este Mhs, megahs, dar se poate ajunge şi la THS, terahs. În general, se pot mina două monede deodată, una mare, care aduce banii şi una mică, cu potenţial, dar şi cu risc”, mai afirmă it-istul.

În momentul de faţă, în România trendul de construire a calculatoarelor pentru minat criptomonede este în creştere, dar cu toate acestea, conform specialiştilor, numărul este infim faţă de ce se întâmplă în acest domeniu în restul Europei. Pe de altă parte, România a fost ţara unde s-au amplasat unele dintre primele bancomate de monede virtuale din Europa.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite