Cum se face, de fapt, bilanţul anului care a trecut. Sfaturile psihologilor despre cum învăţăm din greşeli şi cum ne pregătim viaţa pentru un an mai bun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Momentul bilanţului se presupune a fi o recapitulare a experienţelor din timpul anului. foto. arhivă
Momentul bilanţului se presupune a fi o recapitulare a experienţelor din timpul anului. foto. arhivă

Fie că o fac voluntar sau nu, unele persoane revizuiesc, la final de an, experienţele pe care le-au trăit pe plan profesional sau personal, însă dintr-o altă lumină, deoarece nu mai sunt dominaţi de sentimentele şi instinctele de moment. Acest bilanţ se vrea a fi o conversaţie cu sinele, care îl poate ajuta pe cel care îl face să îşi propună obiective realiste pentru anul care vine.

În ultima zi din an, cele mai multe persoane sunt cuprinse de o nostalgie, revenind în trecut asupra unor momente fericite sau mai puţin, pe care le-au trăit în plan personal sau profesional. E momentul de recapitualre când fiecare îşi aminteşte de gândurile pe care le-a avut cu privire la o exeperienţă, de momentele de stres, de pierderea persoanelor dragi sau de reuşitele care i-au adus bunăstare şi linişte sufletească.

Psihologii susţin că aceste momente de bilanţ sunt mai mult decât binevenite şi ar trebui realizate mai des, nu doar la final de an. Un element important în realizarea acestui bilanţ este imaginea de sinte care este hotărâtoare în vederea realizării unei imagini cât mai complete şi mai realiste a anului care a trecut, din punct de vedere personal. 

"Imaginea de sine se creează prin raportarea la propriile reuşite şi eşecuri, în situaţii similare, şi prin imaginea globală pe care o are o persoană despre sine. O imagine de sine pozitivă permite individului o gamă largă de optiuni, pentru că există o viziune mai optimistă şi o dorinţă mai puternică de a încerca. Atitudinile prezente pe care le putem alege în legatură cu evenimentele din trecutul nostru pentru a trăi emoţii pozitive sunt: recunoştiinţa, iertarea şi acceptarea. Gândurile negative legate de trecut blochează sentimentele de mulţumire şi satisfacţie. Astfel, cheia faţă de trecut este să ne schimbăm gândurile iertând", explică psihologul Raluca Mitraşca. 

Reprezentarea pe care şi-o face fiecare despre cine este, despre aspectele sale dar şi despre punctele slabe, printr-o evaluare corectă, poate conduce la construirea unor expectanţe realiste care-l vor ajuta în realizarea obiectivelor pe care şi le propune. Pe de ală parte şi credinţa sau încrederea pe care ne-o oferă raportul la divinitate ne poate ajuta să încheiem anul într-o notă care să ne ajute să ne ceoncentrăm să corectăm în mod conştient fără a blama situaţiile sau acţiunile noastre de care nu ne declarăm mulţumiţi.  

"Viaţa creştină e prezentată biblic ca una creatoare de abundenţă, de bucurie, dătătoare de speranţă. eu cred că oricare dintre noi într-un moment de sinceritate se poate întreba de unde vin tristeţile pe care le simţim la final de an, amărăciunea, regretele şi oboseala sufletească pe care a acumulat-o. Identificând cauzele acestea pot fi eliminate. La noi în ţară mai e un aspect pe care mulţi îl pot identifica: am trecut de la morala şi eticasocialistă la consumism, morala şi etica au rămas aceleaşi şi noi ne-am trezit cu amărăciunea", mărturiseşte preotul Iulian Budău SJ.  

Preotul este călugăr iezuit, licenţiat în teologie, filosofie şi litere şi are un master în psihologie educaţională. A fost misionar în Nepal şi preşedinte al „Jesuit Refugee Service România”. Actualmente este paroh al singurei biserici iezuite din ţară, parohia Calvaria din Satu-Mare.

Pozitiv sau negativ 

Psihologii mai pun şi că momentul bilanţului depinde de perspectiva din care privim lucrurile de obicei, pozitiv sau negativ. Perspectiva viitorului, poate naşte emoţii pozitive în prezent prin: optimism şi speranţă. Oamenii optimişti au tendinţa să-şi interpreteze necazurile ca fiind trecătoare, controlabile şi limitate la o anumită situaţie. Pesimiştii percep cauzele ca fiind permanente şi omniprezente. 

"Nu trebuie să înţelegem grijile vieţii ca un lucru negativ. Eu cred că toate aceste lucruri pentru care ne stresăm şi faţă de care avem sentimente negative chiar dacă au trecut, pot deveni adevărat închisori ale vieţii noastre, mai ales dacă noi le umplem de sens şi nu suntem capabili se vedem că viaţa este mai mult decât aceste lucruri, ele devin închisori şi ne confiscă sufletul. La final de an trebuei să renunţăm la tot ce ne răneşte şi ne opreşte din zbor, concentrându-ne să stabilim obiective sănătoase", spune preotul greco catolic Florin Todoruţ.

Fiecare zi care trece, ne poate duce mai aproape sau mai departe de ceea ce ne dorim, atunci când irosim timpul. O listă de obiective, dar şi de acţiuni în care puteam să avem altă abordare ne poate ajuta să conţtientizăm unde ne aflăm şi în ce moment am vrea să ne aflăm peste un an, atât din punct de vedere professional, cât şi personal. 

Pe aceaşi temă:

Învăţăturile marilor duhovnici români. Cum ne pregătim pentru noul an: „Nimic mai alarmant decât Revelionul perpetuu, conturat ca mod de viaţă“

Cum să-ţi meargă bine în 2016. Sfatul psihologului: „Trebuie să iubeşti şi să uiţi de gândurile care te trag înapoi“

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite