Curtea de Apel Oradea a „tăiat” 7 ani din pedeapsa unui ucigaş recidivist care a spart sticle de capul unei barmaniţe din Satu Mare, până i-a zdrobit craniul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Criminalul care, în primăvara anului trecut, a ucis o angajată a pensiunii Casablanca din municipiul Satu Mare a fost condamnat definitiv, miercuri, de Curtea de Apel Oradea, la 21 ani de închisoare, pedeapsa fiind mult mai mică decât cea dispusă de iniţial de Tribunalul Satu Mare, care îl condamnase la 28 ani şi 4 luni de detenţie.

Soluţia Curţii de Apel nu este motivată deocamdată, deci nu sunt cunoscute argumentele avute în vedere de completul de judecată pentru a reduce pedeapsa criminalului. Asta în condiţiile în care, individul, pe numele său Ştefan Roman, un sătmărean de 40 ani din localitatea Lazuri, e descris de anchetatorul său ca fiind "de o violenţă extremă", iar de judecătorul de la Tribunalul Satu Mare, cel care a pronunţat prima sentinţă în caz, autor al unei fapte comise "într-o manieră absolut abominabilă".

De la păcănele, la crimă

Din sentinţa pronunţată pe 16 ianuarie, în acest an, de Tribunalul Satu Mare, rezultă că Ştefan Roman, a fost trimis în judecată vara trecută, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, pentru omor calificat şi tâlhărie, după o crimă comisă în noaptea de 4 spre 5 martie anul trecut, căreia i-a căzut victimă Nicoleta Dunca (foto), o sătmăreancă în vârstă de 43 ani, angajată a pensiunii Casablanca, situată în apropierea Gării de Nord din municipiul Satu Mare. 

casablanca

Femeia fusese găsită moartă de poliţiştii sătmăreni, în zorii zilei de 5 martie, în jurul orei 3.30, sosiţi după ce au fost sunaţi de colega femeii, care primise un mesaj de pe telefonul victimei, în care i se cerea ajutor, pentru că fusese jefuită şi era rănită. 

Spre norocul anchetatorilor, atât pensiunea, cât şi localul avea camere de supraveghere, care au înregistrat întregul film al crimei, dar şi pe criminal, Ştefan Roman, client al pensiunii, dar şi al poliţiştilor, care l-au găsit în baza de date, condamnat în trecut în două rânduri pentru infracţiuni de furt calificat, la 8 ani închisoare pentru infracţiunea de tentativă la infracţiunea de omor deosebit de grav şi 4 ani pentru tâlhărie.

În imagini s-a văzut că bărbatul a coborât în barul pensiunii în noaptea de 4 spre 5 martie, după miezul nopţii, a jucat o vreme la păcănele, fiind servit cu băuturi de Nicoleta Dunca, rămasă singură peste noapte atât la recepţie, cât şi în local.

Imagine indisponibilă

La un moment dat, Roman s-a ridicat de la aparatul de joc şi, după o discuţie în contradictoriu cu barmana, a luat o sticlă şi a început să o lovească în zona feţei. Victima s-a retras după tejghea încercând să se protejeze, însă Roman a urmărit-o, continuând să dea, minute în şir, cu sticle pline de băuturi găsite pe rafturi, chiar şi după ce femeia a căzut. Când a văzut că nu mai mişcă, bărbatul s-a dus în cameră, şi-a strâns bagajele şi s-a întors în bar, unde şi-a umplut două genţi cu pachete de ţigări, a luat banii găsiţi după tejghea, dar şi din aparatele de jocuri, telefonul, bijuteriile victimei iar apoi a plecat. 

Din vamă în arest

Dat în consemn de poliţişti, Ştefan Roman a fost reperat în aceeaşi dimineaţă de 5 martie în Punctul de trecere a frontierei Urziceni. Fusese oprit de poliţiştii de frontieră din cauza celor peste 300 de pachete de ţigări pe care le furase din bar şi cu care a încercat să treacă graniţa spre Ungaria, în condiţiile în care, în mod legal, ar fi avut voie doar cu 10 pachete. 

Alerta pe numele bărbatului a venit tocmai când lucrătorii din PCTF Urziceni făceau formalităţile pentru a-i confisca pachetele de ţigări şi îi verificau datele personale. Văzând că bărbatul e căutat, aceştia şi-au sunat colegii de la Inspectoratul de Poliţie Satu Mare, care au şi venit, în scurt timp, iar criminalul a fost ridicat şi reţinut în Arestul Poliţiei.

Din cercetările care au urmat, poliţiştii au descoperit că mesajul primit de colega Nicoletei - în care aceasta în cerea ajutor - fusese trimis chiar de criminal, în drum spre vamă. Neştiind că localul în care şi-a ucis victima are camere de supraveghere, bărbatul a încercat să-şi construiască un alibi, în sensul că fapta ar fi fost comisă după plecarea lui din local. Doar că, după cum aveau să stabilească medicii legişti, sms-urile fuseseră expediate după ora 3.00, când Nicoleta Duncă era deja moartă. De fapt, au arătat specialiştii, femeia murise la scurt timp după atacul lui Ştefan Roman, iar decesul ei a fost violent, încasând peste 30 de lovituri, toate în zona capului, aplicate cu butelii de sticlă nespartă dar şi cioburi de sticlă, loviturile provocându-i traume severe, incompatibile cu viaţa. 

retinere

N-a vrut la psihiatru

Ştefan Roman a fost arestat în ziua în care a fost prins la frontieră iar procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare care a preluat cazul a dispus să fie supus unei expertize medico-legale psihiatrice. Nu pentru că ar fi avut dubii cu privire la faptul că bărbatul a fost lipsit de discernămnt în momentul în care a comis crima, ci pentru a se stabili pe de o parte trăsăturile de personalitate ale acestuia, iar pe de altă parte dacă nu ar necesita un tratament medical.

"Deşi a dovedit un comportament excesiv de calm, raportat la situaţia sa, în prezenţa organului de urmărire penală, totuşi acesta are în mod vădit o înclinaţie spre infracţiuni contra vieţii comise cu violenţă extremă, având în antecedente încă o condamnare o tentativă la infracţiunea de omor deosebit de grav”, se precizează în sentinţa de condamnare de la Tribunalul Satu Mare, înşirându-se faptul că, de-a lungul vremii, bărbatul a fost condamnat de două ori pentru infracţiuni de furt calificat, la 8 ani închisoare pentru infracţiunea de tentativă la infracţiunea de omor deosebit de grav şi 4 ani pentru tâlhărie.

Criminalul a refuzat, însă, să-şi dea consimţământul şi, cu toate că procurorul a cerut în instanţă ca acesta să fie obligat la examenul psihiatric, judecătorii au respins acţiunea, pe motiv că nu ar fi întrunite „condiţiile prevăzute de lege”. 

Cert este că, pe tot parcursul anchetei, Roman a avut o atitudine ostilă. Acesta a refuzat să facă orice fel de declaraţii, reclamându-i, însă pe poliţişti, pentru purtare abuzivă şi lipsire de libertate în mod ilegal, deoarece l-ar fi încătuşat pe nedrept când l-au ridicat de la graniţă şi nici nu i-au restituit cartuşele de ţigările care, susţinea el, i-ar fi aparţinut de drept, cercetările în aceste cazuri fiind clasate, „din actele existente rezultând că poliţiştii au procedat întocmai cu prevederile legale”. 

La judecată

Dacă în faţa procurorilor şi-a rezervat dreptul la tăcere, în instanţă, Roman şi-a schimbat strategia, încercând să convingă judecătorul că a comis fapta sub influenţa băuturilor alcoolice şi a unei ţigări cu etnobotanice, care i-ar fi întunecat minţile. 

 „Am realizat ce am făcut doar când am ajuns la Arest şi am semnat o hârtie pe care era trecut omor. Abia procuror mi-am amintit cearta, că am lovit-o, că am târât geanta cu lucrurile pe care le-am luat din bar”, a declarat Roman în faţa judecătorului, care a consemnat parţial declaraţia bărbatului şi în hotărârea pronunţată.

Roman nu şi-a amintit de câte ori a lovit victima şi cu câte sticle, de ce a luat ţigările, banii din bar, telefonul şi bijuteriile victimei, şi nici că a trimis mesajele în numele victimei sale ori de ce a vrut să fugă.

"La întrebarea adresată de procuror: dacă nu ştia, i-a venit rău şi nu a mai realizat ce face, de ce a plecat spre punctul de frontieră? inculpatul a arătat că s-a speriat în momentul în care a văzut că are pe mână urme de sânge, şi-a amintit că a lovit victima şi a început să i se facă frică şi  de aceea a vrut să plece. Însă nu ştie neapărat dacă i-a fost frică sau pur şi simplu nu ştia ce face. A mai arătat apoi inculpatul  că în ziua respectivă a consumat o mare cantitate de alcool, cam 20 de pahare de coniac şi 4 beri, apoi a fumat acea ţigară şi apoi s-a întâmplat ce s-a întâmplat", mai scrie în documentul instanţei.

Taximetristul care l-a transportat până la PCTF Urziceni a declarat, însă, că bărbatul a fost coerent, conştient şi extrem de precis, având un plan bine pus la punct, cerându-i să-l ducă până la Budapesta întrucât avea tren spre Franţa iar pe drum a şi oprit la o casă de schimb valutar unde a cumpărat euro. 

Întâi, după cum a declarat taximetristul, Roman i-a cerut să îl ducă prin Petea, dar pentru că aici traficul era foarte aglomerat, au plecat spre Urziceni, iar pe drum a surprins şi momentul în care Roman a avut schimbul de mesaje, acesta spunându-i că "discută cu soţia”.

Condamnat

„In raport de faptul că există la dosarul de urmărire penală imaginile surprinse de camerele video amplasate in incinta complexului Casablanca, care au redat toate momentele de actiune agresivă ale inculpatului, atât anterior suprimării vieţii victimei cât şi ulterior acestui moment, instanţa va reţine faptul că inculpatul este indubitabil autorul infracţiunilor care i se reţin in sarcină”, a scris judecătorul Tribunalului Satu Mare, în hotărârea pronunţată. 

Magistratul a arătat, de asemenea, că „inculpatul a săvârşit faptele cu intenţie directă”, dovadă stând multiplele lovituri în zona capului cu sticle de băuturi până ce acestea se spărgeau de capul victimei.

„Modalitatea absolut abominabilă de comitere a faptei, a determinat instanţa să orienteze pedeapsa ce urmează a fi aplicată inculpatului pentru comiterea omorului deosebit de grav, la maximul special prevăzut de lege”, a stabilit judecătorul, care a dispus condamnarea lui Roman la  25 ani inchisoare pentru omor calificat, la care s-a adăugat un spor de 3 ani şi 4 luni inchisoare, pentru cea de a doua faptă de care era acuzat Roman, de tâlhărie calificată. 

Totodată, Tribunalul Satu Mare l-a obligat pe Ştefan Roman la plata daunelor morale în cuantum de 150.000 lei pentru mama şi fiica victimei sale. „La aflarea veştii uciderii fiicei sale, mama victimei, in vârstă de 78 ani, a suferit un atac de cord, iar fiica victimei a suferit un sşoc emotional foarte puternic, având nevoie de consilieră psihologică”, a motivat judecătorul hotărârea.

Nemulţumit de pedeapsă, Roman a atacat-o, cu apel, care s-a judecat la Curtea de Apel Oradea, unde, miercuri, instanţa a decis să "îmblânzească" pedeapsa. 

Astfel, instanţa orădeană a redus anii de detenţie de la maximul prevăzut de lege la 20 ani, la care a adăugat un spor de doar 1 an, pentru tâlhărirea victimei, menţinând, totuşi, cuantumul despăgubirilor, despre care a arătat că sunt întemeiate şi legale. 

Soluţia Curţii de Apel Oradea este definitivă, iar Roman a aflat-o din spatele gratiilor, unde se afla în arest preventiv, măsură care a fost dispusă pe numele lui în ziua în care a fost prins, pe 5 martie, menţinută pe toată perioada anchetei şi a procesului. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite