Satu Mare

articolul anterior articolul urmator

Dakar 2015: Many Gyenes, singurul român care va reprezenta România la cel mai dificil rally- raid din lume

0
31 Jul 2014 11:57:13
Autor: Cristina Cîcău
Sătmăreanul este singurul pilot din lume care a participat dar a şi terminat toate cele 10 ediţii la Red Bull Romaniacs, considerat unul dintre cele mai dure concursuri de gen pe mapamond
Sătmăreanul este singurul pilot din lume care a participat dar a şi terminat toate cele 10 ediţii la Red Bull Romaniacs, considerat unul dintre cele mai dure concursuri de gen pe mapamond

Cel mai bun sportiv de enduro şi rally-raid din România, Mani Gyenes, va participa la următoarea ediţie a celui mai dificil rally-raid din lume, Raliul Dakar. Sătmăreanul va reprezenta România la prestigiosul raliu, programat pentru 4 ianuarie 2015 în culorile echipei sătmărene Autonet Motorcycle Team.

Mani Gyenes participă pentru a cincea oară la această competiţie. Riderul sătmărean a obţinut de-a lungul ediţiilor precedente rezultate excelente, printre care se numără locul I la clasa “Marathon” şi locul 18 în clasamentul general în anul 2011, iar în 2012 un foarte binemeritat loc 17 la general.

Sătmăreanul este singurul pilot din lume care a participat dar a şi terminat toate cele 10 ediţii la Red Bull Romaniacs, considerat unul dintre cele mai dure concursuri de gen pe mapamond.

“Tot ce voi face în 2014 va fi ca antrenament pentru Dakar 2015”, a declarat Many Gyenes pe pagina sa personală.

Cel mai titrat pilot român

Născut pe 3 martie 1984 în Satu Mare, Emanuel Gyenes a reuşit să ajungă în cei 13 ani de motociclism cel mai titrat pilot român când vine vorba de competiţii care se desfăşoară în afara asfaltului şi în acelaşi timp singurul care a reuşit să câştige un raliu de Campionat Mondial indiferent că este vorba de competiţii pe două sau patru roţi.

După ani în care a concurat în Campionatul de Enduro al României sătmăreanului i s‐a ivit posibilitatea de a participa la Red Bull Romaniacs. Dacă 2004 a însemnat participarea la prima competiţie în care sunt prezenţi şi piloţi de talie mondială (RBR), 2007 a fost pentru Mani anul în care a ajuns la Dakar şi la International Six Days Enduro (cea mai veche competiţie de enduro recunoscută de Federaţia Internaţională de Motociclism, în 2012 se desfăşoară a 87‐a ediţie). Datorită evoluţiei de la ultima ediţie africană a Dakar‐ului (locul 46 la general şi 9 la debutanţi), Mani este cel mai bine clasat român la debutul în acest raliu. Participarea la ISDE se rezumă în palmaresul său cu obţinerea medaliei de argint.

În 2008, datorită lui Marcel Butuza, Mani Gyenes intră în Vectra Racing şi câştigă o probă specială în Raliul Faraonilor, etapă din Campionatul Mondial de Rally‐Raid. Datorită victoriei la clasa Producţie din Raliul Marocului din 2009 (etapă din Campionatul Mondial de Rally‐Raid), se poate spune că Mani este românul cu cel mai bun rezultat în raliuri fie că este vorba de două sau patru roţi. Pe plan internaţional, Mani mai are trecute în palmares două victorii la Red Bull Romaniacs clasa Expert şi un loc doi la clasa 450 cmc a Dakar Series Central Europe Rally.
Pe plan intern Mani Gyenes a devenit de 5 ori campion al României la endurocross şi de 5 ori la enduro.

Sezonul 2011 a însemnat pentru pilotul Vectra Racing victoria la clasa Maraton în Raliul Dakar (Argentina‐Chile). În cel mai dificil rally‐raid din lume Mani s‐a mai clasat pe locul 18 la general şi pe 4 în trofeul Amatorilor (aici sunt incluşi toţi piloţii care nu reprezintă în mod oficial un constructor).

În 2012 Mani a izbutit a doua clasare consecutivă în primii 20 de rideri din Dakar, încheind raliul pe locul 17.

Vă recomandăm şi

Cel mai dificil raliul hard enduro din lume debutează pe 13 iulie. Sătmăreanul Emanuel Gyenes va reprezenta România la clasa gold, împreună cu Ervin Kovacs

Emanuel Gyenes a câştigat concursul de Enduro de la Moreni

VIDEO Enduro în Ţinutul Pădurenilor. Peste 300 de rideri s-au întrecut pe vechea carieră minieră din Ghelari

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările