Fost poliţist din Tăşnad, capul reţelei de spălare de bani destructurată de DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei nouă inculpaţi au fost arestatţi preventiv sâmbătă, 29 martie            FOTO arhivă
Cei nouă inculpaţi au fost arestatţi preventiv sâmbătă, 29 martie            FOTO arhivă

Capul reţelei de firme fantomă, destructurată de procurorii DIICOT în cursul săptămânii trecute, a fost Nicoară Pavel, un fost poliţist din Tăşnad. El se ocupa de recrutarea boschetarilor pe care-i făcea administratori de firme şi îi folosea pentru semnarea în alb a documentelor necesare ingineriilor financiare.

Percheziţiile în dosarul de delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală instrumentat de procurorii DIICOT Sălaj, efectuate vineri în şapte judeţe din ţară, plus capitala, au fost completate, sâmbătă, 29 martie, cu nouă arestări.

Capul reţelei de firme fantomă a fost Nicoară Pavel, un fost poliţist din Tăşnad. El se ocupa de recrutarea boschetarilor pe care-i făcea administratori de firme şi îi folosea pentru semnarea în alb a documentelor necesare ingineriilor financiare.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, vineri, 28 martie, sub coordonarea procurorilor DIICOT Sălaj, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Sălaj şi Cluj, au avut loc 33 de percheziţii pe raza judeţelor Sălaj, Satu Mare, Bihor, Hunedoara, Dolj, Prahova, Constanţa şi a municipiului Bucureşti, la acţiune participând peste 130 de poliţişti.

În urma celor 33 de percheziţii efectuate la membrii grupării, poliţiştii şi procurorii au ridicat documente contabile, mijloace de stocare a datelor informatice, bani, ştampile, înscrisuri şi instrumente de plată.

Din cercetări a reieşit că, începând cu anul 2010, membrii grupării ar fi folosit mai multe societăţi de tip fantomă, pentru a nu plăti taxele datorate bugetului de stat. Societăţile de tip fantomă erau înfiinţate pe numele unor persoane cu o condiţie materială precară, în scopul deschiderii unor conturi bancare, obţinerii de carduri şi emiterii de facturi fiscale fictive, în interesul societăţilor comerciale ce aparţineau membrilor grupului de criminalitate organizată. Sumele plătite prin conturile societăţilor fantomă erau ridicate în numerar sau de la ATM-uri, imediat după plată, şi se reîntorceau în posesia societăţilor cu activitate economică reală cu titlu de împrumut asociat sau creditare firmă, creând aparenţa legalităţii.

După folosirea acestor societăţi de tip „fantomă”, pentru inducerea în eroare a organelor fiscale, membrii grupului ar fi cesionat părţile sociale către cetăţeni străini. Prejudiciul cauzat este de 5 milioane de euro, urmând să fie instituite măsuri asiguratorii în vederea recuperării acestuia.

Vă recomandăm şi

Percheziţii de amploare în şapte judeţe şi în capitală, pentru destructurarea unei ample reţele specializate în infracţiuni economice

Percheziţiile de vineri s-au lăsat cu nouă arestări. În spatele gratiilor au ajuns oameni de afaceri din mai multe judeţe


 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite