FOTO Paştele la Mănăstirile din Satu Mare. Aşezări perfecte pentru rugăciune, dar cu locuri puţine de cazare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru mulţi dintre români, Paştele nu poate fi petrecut altfel decât într-o chilie şi în liniştea deplină a mănăstirilor, cu sufletul mai aproape de spiritul sărbătorii Paştelui, care celebrează moartea Mântuitorului şi Învierea. Mănăstirile din Satu Mare se încadrează perfect în această atmosferă, dar deţin foarte puţine locuri de cazare.

Cazarea la mănăstirile din Satu Mare va fi cu siguranţă o experienţă unică şi specială. Senzaţia trăită seara la auzul clopotului sau călugărul ce bate toaca la asfinţit este de neuitat. Preţurile de cazare sunt modice, iar la unele mănastiri cazarea este gratuită. Este bine să sunaţi înainte pentru a fi siguri de disponibilitatea locurilor de cazare din mănăstire, mai ales că vorbim de Paşte. O simplă căutare pe Internet vă oferă toate datele de contact de care aveţi nevoie.

Înainte de a vă face bagajele sau de a da telefoane, trebuie să ştiţi câteva lucruri importante. Cazarea presupune o masă pe zi, care respectă calendarul orthodox, adică postul Paştelui, un pat şi o baie, de cele mai multe ori comună.

Mănăstirea Scărişoara Nouă, aşezată pe graniţa de vest a ţării, este locul ideal pentru linişte deplină. În 2010, au fost făcute în acest loc aleile pietonale prin pădurea de salcâmi, care fac legătura între diferitele obiective ale ansamblului mănăstiresc: între biserică şi altarul de vară şi celelalte anexe. Pădurea de salcâmi împrejmuieşte mănăstirea, fiind un cadru ideal pentru relaxare. Au fost montate băncuţe pentru odihnă şi meditaţie. O altă construcţie deosebită a ansamblului este turnul-clopotniţă, făcut în perioada 2001-2010. Are subsol, parter, două etaje şi mansardă. Stilul construcţiei este bizantin, cu o boltă cilindrică la bază, dublată de arcuri frânte. Turnul are posibilitatea de cazare a 25 de persoane. La etaje şi la mansardă există câte două camere de două până la şapte paturi. În turn se află clopotniţa, cu trei clopote de dimensiuni şi greutăţi diferite: 900 kg, 600 kg şi 300 kg.

image

Şi mănăstirea Portăriţa din Prilog este un loc ideal pentru rugăciune şi deţine şase chili. Mănăstirea e situată la un kilometru de sat, în apropiere de Mujdeni.

image

Construcţia constă într-un zid de incintă de formă patrulateră, în care pe laturile laterale sunt încorporate cele două biserici, iar pe mijlocul laturii de la intrare este încorporat turnul clopotniţă, străpuns de tunelul de intrare. În curtea interioară se află altarul de vară. Bisericile şi cele şase chilii sunt pictate. Pictura a fost realizată de Ioan Pop din Prilog, pictor de biserici din Ţara Oaşului.

Cea mai cunoscută lăcaş de cult dintre toate din judeţ este Mănăstirea de la Bixad.  Aici putem vorbi de un 

intens turism religios, cu vechi tradiţii, cu pelerini care vin aici la sărbătorile Adormirea Maicii Domnului (15 august), Naşterea Maicii Domnului (8 septembrie), Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august) şi de Ziua Sfintei Cruci (14 septembrie).

image

Pentru pelerinii veniţi de departe biserica dispune şi de locuri de cazare- în limita locurilor disponibile. 

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite