Satu Mare

articolul anterior articolul urmator

FOTO VIDEO Premieră chirurgicală în România. Caz de tumoră vasculară cu risc operator ridicat, operat la Satu Mare

0
6 May 2014 15:53:44
Autor: Cristina Cîcău
După un şoc dureros, dr. Galajda a decis ca operaţia să fie efectuată de urgenţă în compartimentul de chirurgie cardiovasculara din Satu Mare   FOTO   Cristina Cîcău
După un şoc dureros, dr. Galajda a decis ca operaţia să fie efectuată de urgenţă în compartimentul de chirurgie cardiovasculara din Satu Mare   FOTO   Cristina Cîcău

O operaţie extrem de periculoasă, de întrerupere a unor vase de sânge care hrăneau o tumoră-gigant, a fost realizată cu mare succes la Spitalul din Satu Mare, după ce o adolescentă de 15 ani, aflată în “şoc dureros” a fost refuzată de clinicile renumite din Europa, mai ales pentru că exista riscul paraliziei.

Alexandra Sulincean, 15 ani, din Alba Iulia, s-a născut cu o malformaţie congenitală vasculară, un hemangiom care a ajuns la dimensiuni uriaşe.

 Tumora ocupa practic abdomenul, bazinul şi a pătruns şi în coloana vertebrală prin vasele care irigă măduva spinării.

Boala, declanşată de la o căzătură

Boala a devenit simptomatică în urmă cu doi ani când, în urma unei căzături, a fost depistată o tumoră pulsatilă pe suprafaţa fesei drepte.

 Investigaţiile efectuate au relevat faptul că defapt malformaţia ocupă şi bazinul, partea posterioară a abdomenului şi pătrunde în canalul vertebral comprimând nervii care pornesc din măduva spinării.

Pe lângă riscul de a genera o hemoragie fatală, din cauza atingerii medulare, durerile fetiţei au devenit insuportabile şi au apărut semne de pareză. Acum câteva săptămâni fetiţa a fost transportată în comă la secţia de reanimare din Timişoara, coma care s-a adeverit a fi un şoc dureros din cauza compresiei medulare.

În decursul celor doi ani familia Alexandrei a contactat centre renumite cum ar fi Clinica AKH din Viena, o clinică din Turcia precum şi un centru hemodinamic din Bucureşti, la care s-a încercat un tratament prin cateterism, însă fără rezultat. Din cauza durerilor insuportabile a fost solicitat doctorul Galajda Zoltan care a văzut pacienta la Spitalul de la Chişineu-Cris, aparţinând Societăţii Terapeutica. Din cauza riscului hemoragic crescut şi bineînţeles, al durerilor fetiţe, doctorul a cerut imediat investigarea ei.

Adolescenta a fost imediat acceptată de Centrul de Diagnostic Neuromed din Timişoara. Datorită examinării de acolo, printr-un cateterism suplimentar efectuat de echipa din Debrecen condusă de dr. Toth Judith, s-au putut identifica cu precizie acele vase care alimentau tumora.

Doctorul Galajda Zoltan a declarat azi, într-o conferinţă de presă, că din cauza riscului operator crescut, directorul Institutului de Chirurgie din Debrecen nu a aprobat efectuarea acestei intervenţii, în ciuda faptului că directorul Societăţii Terapeutica a acceptat să sponsorizeze intervenţia până la o suma de 20.000 de euro.

“Trebuie să amintim deosebita solidaritate a copiilor şi a părinţilor de la şcoala unde învăţa Alexandra, care au adunat aproape 4.000 de euro pentru ca Alexandra să poată fi investigată şi operată”, spune doctorul.

În aceste condiţii, dr. Galajda a decis ca operaţia să fie efectuată de urgenţă în compartimentul de chirurgie cardiovasculara din Satu Mare. S-au oferit voluntari pentru a face parte din echipa operatorie dr. Cornea Alexandru de la Institutul CC. Iliescu Fundeni şi dr. Arhire Dorin, medic anestezist chirurgie cardiovasculară, care au participat fără nici o renumerare, plătindu-şi şi biletele de avion

Operaţia a fost efectuată pe data de 29 aprilie şi a durat aproximativ cinci ore. Emoţiile echipei au fost mari la trezirea pacientei întrucât operaţia s-ar fi putut solda cu leziuni medulare ireversibile şi implicit paralizie.

În prezent Alexandra este într-o stare perfectă, şi-a redobândit mersul, nu are dureri, i-a dispărut tumora pulsatilă de pe fesă. În afară de cei care au ajutat-o pe Alexandra, costurile operaţiei au fost suportate de Societatea Medicala Terapeutică şi de Consiliul Judeţean Satu Mare.

200 de operaţii cardiovasculare, din care 15 operaţii pe cord deschis

Compartimentul de chirurgie cradiovasculară de la Spitalul Judeţean Satu Mare a fost deschis oficial în data de 6 decembrie 2012 şi are doar patru paturi, fiind situat pe aripa scurtă a secţiei de cardiologie, având paturi de terapie intensivă şi laborator propriu cu aparatură de ultimă generaţie, inclusiv aparat de asistenţă circulatorie. Personalul acestui compartiment a fost instruit din fonduri de sponzorizare şi este menit să deservească atât compartimentul de chirurgie cardiovasculară cât şi paturile de terapie intensivă ale cardiologiei.

Un rezident în chirurgia cardiovasculară este deja în formare, participând la toate operaţiile pe cord deschis. Compartimentul a fost înfiinţat prin decizia ca pe cele patru paturi să asigure tratament chirurgical bolnavilor cu patologie cardiacă complexă, cu risc operator crescut, care până acum se adresau clinicii din Debrecen sau celor care nu aveau până acum această posibilitate.

“Se preconizează formarea a doi specialişti tineri care să asigure continuitatea compartimentului efectuând pe lângă operaţii elective, acele urgenţe care nu ar putea ajunge în siguranţă la Centrul Universitar la care este arondat Satu Mare şi-anume Institutul Inimii din Cluj-Napoca”, explică dr. Galajda.

Până în prezent, pe cele patru paturi ale compartimentului au fost efectuate numai de către dr. Galajda Zoltan exact 200 de operaţii cardiovasculare, din care 15 operaţii pe cord deschis.

Vă recomandăm şi

Leo Iorga: „Operaţia trebuie făcută urgent. Înainte de Paşti am avut o criză mare de convulsii“

Leo Iorga, fostul solist al trupei Compact, suferă de cancer la creier şi urmează să fie operat

Tiroida se operează excesiv în România

O fetiţă de doi ani a fost salvată de la paralizie printr-o operaţie rară

 

                               

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările