Greenpeace acuză poluarea Someşului. Ce spun autorităţile locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Activiştii Greenpace spun că au luat probe de apă din Someş, pe care le-au analizat la un laborator din Ungaria, rezultatul indicând risc mare de infecţii ca urmare a concentraţie mare a bacteriei E-coli din apă. Autorităţile române afirmă că de fapt nu există nici o depăşire a indicatorilor.

România este în centrul unui nou scandal de mediu, care tinde să primească valenţe internaţionale, după ce activiştii Greenpace au intrat pe fir. Aceştia au anunţat miercuri, printr-un comunicat de presă, că au înregistrat semne de poluare masivă a râului Someş, ca urmare a deversării în apă, din partea unui agent economic, a resturilor de provenienţă animală sau din procesarea cărnii.

Prima dată a fost adus în discuţie acest subiect în 18 mai, când activistul maghiar Baranyi Krisztina a organizat la Satu Mare o conferinţă de presă pentru a atrage atenţia asupra unei potenţiale poluări care ar fi produsă de fabrica Unicarm. El afirma la acea dată că a identificat un nivel de poluare sporit al Tisei şi că, mergând înapoi pe firul apei, la ajuns să identifice problema la conducta prin care firma Unicarm, procesator de carne, ar elimina resturile din staţia de epurare.

Acum problema a fost preluată de către cei de la organizaţiile de mediu Greenpeace din România, Ungaria şi Slovacia, care s-au deplasat în 1 iunie la Vetiş şi au luat probe de apă, atât de la locul deversării, cât şi din amonte cu 200 metri, cât şi din aval cu 200 de metri dar şi cu 4 km. Analizele de laborator s-au făcut în Ungaria, iar membrii Greenpeace spun că rezultatele ar indica un risc major de infecţie ca urmare a poluării.

„Rezultatele analizelor confirmă faptul că apele reziduale provenind din conducta situată în apropiere de fabrica Unicarm poluează grav Someşul. Apele reziduale netratate sunt contaminate cu resturi animale şi materii fecale şi prezintă un grad semnificativ de contaminare chimică şi bacteriologică. Gradul de contaminare cu bacteria infecţioasă E-coli depăşeşte de câteva ori valorile admise. În mod clar, materiile deversate în râu ar trebui să fie considerate deşeuri periculoase, cu risc de contagiune.

La două sute de metri în aval de conducta de deversare a fost observată o poluare bacteriologică şi biologică accentuată. Numărul de colonii de bacterii, care în mod normal este de 100/ml, se ridică la peste 3000/ml. Poluarea râului a putut fi observată încă la doi kilometri distanţă, în localitatea maghiară Csenger”, se arată în comunicatul Greenpeace.

Membrii Greenpeace au apelat şi la punctul de vedere al unui expert, respectiv chimistul Simon Gergely, care se arată indignat de faptul că la câteva săptămâni de la ridicarea acestei probleme autorităţile române nu au luat măsuri.

Greenpeace a trimis o adresă referitoare la acţionea lor şi rezultatele de laborator obţinute şi către Garda de Mediu Satu Mare, pentru a-i înştiinţa de cele găsite şi pentru a le cere să realizeze un control.

„Noi am primit o petiţie ieri după masă, de la Greenpeace, în care suntem anunţaţi că este afectată calitatea râului Someş, într-o zonă situată pe raza localităţii Vetiş. Calitatea şi responsabilitatea urmăririi calităţii apei de pe cursul râului Someş rămâne în sarcina Sistemului de Gospodărire a Apelor Române. Partea de petiţie o să o redirecţionă la Apele Române, iar noi vom efectua un control de specialitate la operatorul indicat în petiţie. Noi ca şi gardă de mediu facem anual câte un control la acest gen de operatori, iar buletinele de analiză pe care le verificăm în timpul controlului sunt cele puse la dispoziţie de Apele Române, care monitorizează calitatea apei. Anul trecut nu există nici o depăşire a valorilor”, a declarat Vasile Fănăţan, comisar-şef.

Acuzaţii respinse

Controale ale apei se fac zilnic, afirmă directorul Apelor Române Satu Mare, Vasile Andrieş, care mai completează că nu s-au înregistrat depăşiri ale valorilor admise de lege de mult timp. „Nu ştiu ce spune Greenpace acolo, noi facem analize pe râul Someş în aval, la 2-3 km de frontieră, şi nu au fost depăşiri ale indicatorilor de calitate. Facem zilnic anumiţi indicatori, cam 10 indicatori şi lunar mult mai mulţi. Vă daţi seama că şi partea maghiară, dacă era ceva, ne sesiza. Noi facem şi analize comune cu ei, o dată pe an, ca să ne intercalibrăm laboratoarele. Eu nu contest analiza Greenpace, nu contest nicio analiză, dar noi facem periodic şi nu am găsit. Au existat acolo probleme, au existat penalităţi, au fost depăşiri a indicatorilor de calitate, li s-au aplicat şi amendă de-a lungul timpului. Eu sper să îşi rezolve cât de repede problemele, că mai au câteva probleme, accidental au mai apărut. Ei au o staţie de epurare modernă, dar probabil sunt momente când îşi depăşesc capacitatea sau nu ştiu ce se întâmplă, nu pot să intru în detalii”, afirmă Vasile Andrieş - director Sistemul de Gospodărire al Apelor Române, bazinul Someş Tisa

Prefectul Darius Filip nu a dorit să comenteze acest subiect până ce va primi rezultatele verificărilor făcute de instituţiile cu abilităţi în domeniu, iar reprezentanţii din conducerea companiei Unicarm nu au putut fi contactaţi, după mai multe apeluri telefonice şi o solicitare scrisă, pentru a-şi putea prezenta punctul de vedere.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite