Satu Mare

articolul anterior articolul urmator

Istorie: Ceauşescu a înjumătăţit Piaţa 25 Octombrie din Satu Mare

0
25 May 2010 11:21:25
Autor: adevarul

În timpul proiectării Centrului Nou, Nicolae Ceauşescu a mutat Casa de Cultură a Sindicatelor mai aproape de Palatul Administrativ. Centrul Nou al oraşului devine obiect de studiu pentru Asociaţia Studenţilor Arhitecţi din Cluj.


În 1974, înainte să înceapă construcţia Casei de Cultură a Sindicatelor, Nicolae Ceauşescu a înjumătăţit distanţa dintre Palatul Administrativ şi Casa de Cultură.

„Când a fost dusă macheta Centrului Nou la CC al PCR, a luat pur şi simplu macheta din polistiren a Casei de Cultură şi a mutat-o mai aproape de Palatul Administrativ, spunând: «La ce vă trebuie la Satu Mare o piaţă aşa de mare?!». Unul dintre consilierii săi a măsurat imediat distanţa la care a aşezat Ceauşescu Casa de Cultură a Sindicatelor şi a raportat-o proporţional. Aşa s-a ajuns la distanţa actuală de 68 de metri faţă de 120 de metri cât era prevăzut în proiectul iniţial“, spune Ludovic Gyure, arhitectul sătmărean care l-a asistat în cadrul acestui proiect pe Nicolae Porumbescu, cel care a conceput ansamblul „Centrul Nou“, respectiv cea mai înaltă clădire administrativă din ţară. 

Prima schiţă a Casei de Cultură, o stilizare a unei porţi de rugby



Proiect de 70 de milioane de lei

Costurile construcţiei întregului ansamblu, la care s-a lucrat mai bine de un deceniu, nu sunt cunoscute în detaliu, însă cele două mari clădiri ale complexului au costat aproape 70 de milioane de lei în acea vreme. „Sediul politico - administrativ, actualul Palat Administrativ, a costat circa 52 de milioane de lei, iar Casa de Cultură a Sindicatelor circa 16 milioane de lei, în banii din acea vreme“, susţine arhitectul Ludovic Gyure, actual director al Casei de Cultură a Sindicatelor.

Acesta mai spune că şi Palatul Administrativ era la un pas să fie mai mic cu circa 20 de metri. „Când s-au cerut aprobările, în proiect s-a prevăzut o înălţime mai mică a Palatului Administrativ, ca nu cumva să fie refuzat avizul. Ulterior s-au făcut şi ajustările până la înălţimea actuală. Oricum, la inaugurare, Elena Ceauşescu a zis că de ce ne-am cocoţat aşa de sus“, spune zâmbind Ludovic Gyure.

Casa de Cultură a fost proiectată iniţial în zona actualei cazarme

Tot la momentul inaugural, Nicolae Ceauşescu şi-a dat seama de propria greşeală de „proiectare“. „Când au venit la inaugurare, iniţial trebuia să vorbească cu faţa spre Casa de Cultură, de pe o terasă a Palatului Administrativ, însă locul era prea îngust, aşa că au schimbat locaţia, astfel încât „«primul architect al ţării», să stea cu faţa spre magazinul Someş“, mai spune Ludovic Gyure.

Terasa de unde Ceauşescu ar fi trebuit să se adreseze mulţimii



A luat pur şi simplu macheta din polistiren a Casei de Cultură şi a mutat-o mai aproape de Palatul Administrativ, spunând: «La ce vă trebuie la Satu Mare o piaţă aşa de mare?!» - Ludovic Gyure, director Casa de Cultură


Obiect de studiu pentru studenţi

Preşedintele Asociaţiei Studenţilor Arhitecţi din Cluj, Adrian Pop susţine că Centrul Nou al oraşului trebuie revalorificat. „Chiar dacă unii spun că este o relicvă a comunismului, acest ansamblu are o valoare arhitecturală deosebită pentru Satu Mare. Asociaţia noastră doreşte să realizeze un workshop prin care să conservăm munca arhitectului Nicolae Porumbescu, respectiv proiectele care au fost realizate până la detaliu de mobilier, dar şi să lansăm o dezbatere asupra simbolisticii acestui complex. Palatul Administrativ are un potenţial turistic enorm“, spune  Adrian Pop, preşedintele Asociaţiei Studenţilor Arhitecţi Cluj.




Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările