Oamenii străzii care vând legume ecologice crescute prin propria muncă: „Eu am smuls buruienile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii străzii din municipiul Satu Mare au fost introduşi într-un program de terapie prin horticultură. Vara aceasta ei culeg primele roade ale muncii lor în sere şi în grădină şi le vând celor din Satu Mare sub formă de coşuri de legume, cu livrare la domiciliu.

Tinerii străzii din Satu Mare au fost incluşi în urmă cu mai bine de un an de zile într-un program de terapie prin horticultură, program posibil în urma finanţării pe care Asociaţia Stea a primit-o pentru a demara realizarea a două sere şi a unei grădini ecologice. Acestea au luat naştere în cartierul Curtuiuş, după ce şi primăria s-a implicat şi a acordat asociaţiei un teren în mod gratuit pentru demararea investiţiei.

„Grădina Stea”, căci acesta este numele proiectului este implementat prin sponsorizare de la Fundaţia Pact cu susţinere financiară de la OMW Petrom prin cadrul programului „Idei din ţara lui Andrei”. Este un program care le permite celor de la asociaţie să deruleze o activitate de economie socială care are ca scop producerea şi vânzarea către sătmăreni a unor coşuri de legume.

Pentru ca aceste coşuri să se umple cu legume au muncit zi de in sere şi la grădina din faţa lor 7 oameni ai străzi, beneficiari ai proiectului. Aceştia nu au folosit nici o metodă de grăbire a creşterii plantelor şi legumelor şi nici chimicale sau alt fel de  suplimente nu au oferit plantelor din grădină.

„Am venit aici zi de zi. Eu am smuls buruienile, am udat fasolea, am avut grijă de roşii. Unde văd gândaci pe plante îi culeg. Cel mai mult îmi plac roşiile alea mici, că au aşa un gust dulce”, afirmă Viorica, una dintre benefiarele asociaţiei.

Coşul de legume conţine diferite tipuri de legume, minimum patru, cântărind între 5 şi 8 kilograme şi oferă legume de sezon, în funcţie de cum se coc acestea, astfel încât compoziţia coşului poate varia de la o săptămână la alta.

„Coşul cu legume este o soluţie foarte bună pentru cei interesaţi de o nutriţie sănătoasă, pentru că sunt legume cultivate prin tehnici de agroecologie, fără a folosi produse chimice. Sunt legume produse local, în Satu Mare, proaspăt culese în momentul în care facem livrare şi coapte pe plantă, motiv pentru care şi oferta noatră va varia săptămânal”, afirmă Cristina Bala, directorul asociaţiei.

Săptămâna aceasta coşul conţine roşii, ardei, vinete, dovlecei, păstăi galbeni împreună cu o legătură de plantă aromatică. Preţul unui coş este de 28 de lei. Cei care nu doresc un coş cu legume mixte în această săptămână pot opta să cumpere la kilogram roşii şi vinete, acum fiind sezonul lor iar în grădina ele fiind din abundenţă.

„Cele mai bune sunt roşiile care sunt mai palide puţin. Au gustul ăla de plantă, de roşie, pe care nu îl simţi la roşiile de la magazin. Gata, eu nu mai mănânc de alea, că parcă sunt de plastic”, afirmă Andrei, un alt beneficiar al programului care are ca principală sarcină irigarea plantelor.

„Informaţii actualizate se vor găsi pe site-ul unde se pot plasa si comenzi,www.gradinastea.ro, unde vom anunţa de două ori pe săptămână care este compoziţia coşului de legume. În fiecare săptămână vom realiza livrarea la domiciliul clienţilor la adresa indicată de către aceştia, în zilele de marţi şi vineri, după masa, astfel încât vom putea culege legumele în aceste zile de dimineaţă şi vor ajunge proaspete pe masa celor interesaţi”, explică directoarea Asociaţiei Stea.

Fiecare coş conţine pe lângă legume şi o reţetă personalizată pentru el cu un preparat care se poate găti din una sau mai multe legume care se regăsesc în coş, preparat care este testat anterior de către beneficiarii programului.

La fel ca şi în cazul creşterii plantelor şi de culesul şi de distribuirea coşurilor se ocupă cei 7 beneficiari ai programului de terapie prin horticultură. Pe lângă aceste program ei mai beneficiază şi de un program de consilieri şi servicii sociale care îi ajută să îşi dezvolte abilităţile de viaţă.

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite