Orfanii au dat ţepe în numele casei de copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru tineri proveniţi din centrele de plasament s-au dat drept angajaţi ai Direcţiei pentru Protecţia Copilului şi au păcălit mai multe firme din Satu Mare. Poliţiştii spun că prejudiciul cauzat firmelor de cei patru tineri ajunge la 26.000 de lei.

Poliţiştii sătmăreni cercetează mai mulţi tineri din Satu Mare care în decurs de numai câteva luni au reuşit să înşele câteva societăţi comerciale. Cei patru provin din casele de copii din judeţ şi au rămas în continuare în sistemul de protecţie a copilului cu toate că au depăşit de mult vârsta de 18 ani. Unul dintre ei, Iovan Fogorosi, de 22 de ani, a povestit pentru „Adevărul“ cum a fost pusă la cale motoda prin care au reuşit să păcălească firmele. „Ideea ne-a venit prin luna aprilie. Într-o seară, Ioszef Filip, Marin Botiş şi Istvan Samu, din Carei, m-au sunat să ne întâlnim să discutăm cum să facem rost de nişte bani. Când am ajuns eu la Carei, ei deja puseseră totul la punct. Urma să mergem pe la instituţii, să ne prezentăm ca angajaţi ai Direcţiei şi să cumpărăm produse pe care apoi să le vindem. Filip a fost cu ideea să facem şi o ştampilă cu Direcţia, pentru ca totul să pară oficial. Prima care a «pus botul» a fost firma Barta Ati. Botiş s-a dus acolo şi a zis că este asistent social la Centrul «Sfânta Ana» din Carei şi a comandat alimente. O parte le-a vândut şi o parte le-a împărţit romilor din Carei“, povesteşte Iovan. Unele produse erau comandate telefonic, iar altele erau alese chiar din depozitul firmelor. De fiecare dată, băieţii se prezentau ca fiind angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare. „La Societatea «Derşidan» s-a dus Samu. S-a prezentat ca inspector la DGASPC şi a cumpărat ulei şi zahăr. Botiş şi Filip au ridicat marfa şi au dus-o la Botiz, unde au vândut-o. Tot el a sunat şi la «Ardealul» Carei, de unde a comandat ulei pentru Azilul de Bătrâni şi Centrul «Sfânta Ana» din Carei”, mai spune Iovan. Banii obţinuţi după vânzarea produselor îi împărţeau frăţeşte.
Mergeau chiar şi de 12 ori la o firmă
Iovan Fogorosi spune că nu îşi aminteşte câte firme au fost înşelate în acest mod. Pe unele dintre ele, tinerii le-au înşelat chiar de mai multe ori, profitând de faptul că angajaţii acestora aveau încredere în ei. „Când  sunau să comande, se prezentau ca fiind administratorii unor centre de copii. Nu am avut nicio reţinere să le dăm marfă pentru că mai lucrasem cu DGASPC şi aveam încredere că vor plăti. Veneau după marfă cu taxiul, ridicau facturile şi plecau. Avem vreo 12 facturi pentru produse alimentare în valoare de aproximativ 8.500 de lei”, a declarat Ludovic Barta, administratorul primei societăţi înşelate de tineri. Înşelătoriile ar mai fi continuat poate o perioadă dacă pe adresa Direcţiei nu ar fi început să sosească diverse facturi. Vartolomeu Bartoş, directorul instituţiei, spune că nu a bănuit niciodată că ar fi vorba despre vreo escrocherie. „În urmă cu aproximativ o lună, au început să sosească la noi facturi pentru produse pe care noi nu le-am comandat niciodată. Le-am trimis înapoi pe motiv că marfa nu a fost recepţionată. Abia după ce au venit poliţiştii să ceară date despre băieţi, am aflat ce au făcut. Deocamdată aşteptăm rezultatele anchetei, apoi o să hotărâm ce se va întâmpla cu ei. În momentul în care dosarul va fi finalizat, orice raport dintre instituţie şi vinovaţi va fi suspendat”, precizează directorul DGASPC Satu Mare. Poliţia continuă cercetările în încercarea de a găsi toate firmele înşelate de tineri. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Ana Mălăescu-Lăpuştea, susţine că, până acum, prejudiciul se ridică la 26.000 de lei. Până acum au fost recuperaţi doar 40% din bani.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite