Satu Mare

articolul anterior articolul urmator

Persoanele cu autism au o nouă şansă. Un centru din Satu Mare oferă asistenţă de specialitate, gratuită

0
27 Jun 2013 16:02:26
Autor: Cristina Cicau
Centrul de Consiliere şi Asistenţă pentru Persoane cu Autism din Satu 
Mare face parte dintr-o reţea naţională de 40 de centre aflate în 35 de 
judeţe ale ţării şi în municipiul Bucureşti
Centrul de Consiliere şi Asistenţă pentru Persoane cu Autism din Satu Mare face parte dintr-o reţea naţională de 40 de centre aflate în 35 de judeţe ale ţării şi în municipiul Bucureşti

Persoanele cu autism din judeţul Satu Mare şi familiile acestora pot beneficia de asistenţă de specialitate, gratuită, în cadrul Centrului de consiliere şi asistenţă pentru persoane cu autism – Satu Mare. În acest moment, la Centrul de consiliere şi asistenţă pentru persoane cu autism din Satu Mare, beneficiază de asistenţă opt copii, cu vârste cuprinse între 3-6 ani.

Centrul oferă intervenţii personalizate fiecărui beneficiar, în funcţie de vârstă, felul specific în care a fost afectat de această tulburare şi disponibilitatea sa şi a familiei sale de a participa la sesiunile de lucru.

Centrul este deservit de personal specializat – psihologi şi/sau psihopedagogi instruiţi în lucrul cu persoane cu autism. Aceştia evaluează fiecare caz nou în parte şi, împreună cu familia, realizează un plan de intervenţie, pe termen mediu sau lung, în funcţie de nevoile fiecăruia. Sesiunile de lucru sunt, după caz, atât individuale cât şi de grup. Psihologii de la Centru fac, de asemenea, recomandări pentru servicii conexe şi oferă consiliere părinţilor şi familiilor persoanelor cu autism.

În acest moment, la Centrul de consiliere şi asistenţă pentru persoane cu autism din Satu Mare, beneficiază de asistenţă opt copii, cu vârste cuprinse între 3-6 ani. „Experienţa noastră pe parcursul anilor de lucru cu copii cu tulburările de spectru autist (TSA) arată că eficienţa terapiilor depinde în mare măsură de implicarea părinţilor: participarea lor la terapii, consilierile individuale, implicarea directă pe parcursul şedinţelor, continuarea celor văzute şi experimentate în centru, acasă. Unul dintre scopurile intervenţiilor terapeutice este integrarea copilului cu TSA în colectivităţi de masă, în cazurile în care este posibilă, ceea ce înseamnă o colaborare strânsă cu pedagogii din grupele de grădiniţă şi personalul de specialitate“, a declarat Bakó Timea, unul dintre psihopedagogi.

În TSA terapia este de lungă durată, iar gradul său de eficienţă este crescut atunci când afecţiunea este diagnosticată timpuriu (în jurul vârstei de doi ani) şi copilul începe, cât mai din vreme, o formă de intervenţie specializată. Din acest motiv, este esenţial ca părinţii să-şi observe foarte bine copilul şi să fie atenţi la orice comportament neobişnuit al acestuia, încă din primele luni de viaţă. În cazul în care au suspiciuni, părinţii trebuie să i le semnaleze medicului de familie şi să solicite un consult de specialitate (neuropsihiatric) pentru copilul lor. Numai medicul neuropsihiatru poate pune diagnosticul de certitudine.

Copiii cu autism pot prezenta simptome diverse, însă următoarele caracteristici sunt considerate semnale de alarmă: par că nu aud şi nu răspund niciodată la nume; nu observă persoanele din jur şi nu sunt interesaţi de jocul altor copii; par că nu ştiu să se joace cu jucăriile; au alte comportamente specifice tulburării (mişcări repetitive, ataşament neobişnuit faţă de obiecte).

Centrul de consiliere şi asistenţă pentru persoane cu autism din Satu Mare a fost înfiinţat de Fundaţia Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice – Direcţia Protecţia Copilului, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Satu Mare şi Organizaţia Caritas Satu Mare, prin proiectul „Şi ei trebuie să aibă o şansă! – program de sprijin pentru integrarea socială şi profesională a persoanelor cu tulburări de spectru autist”. Centrul funcţionează în localitatea Satu Mare, Str. Dsida Jeno nr. 16, Jud. Satu Mare (în cadrul Organizaţiei Caritas Satu Mare, Centrul de reabilitare "Sf. Iosif").

Centrele au fost înfiinţate prin proiectul „Şi ei trebuie să aibă o şansă!”, desfăşurat de Fundaţia Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice – Direcţia Protecţia Copilului şi cu Asociaţia de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România.

De la înfiinţarea celor 40 de centre şi până la această dată, 895 de copii cu autism din întreaga ţară au intrat deja în programe individualizate de terapie, în vederea integrării sociale. Proiectul „Şi ei trebuie să aibă o şansă!” urmăreşte creşterea şanselor de integrare socială şi, ulterior, de acces pe piaţa muncii a copiilor şi tinerilor cu autism, prin diagnosticare precoce şi facilitarea accesului la servicii şi programe de recuperare şi asistenţă specializată. Proiectul a fost demarat la 1 octombrie 2010, are o durata de trei ani şi beneficiază de cofinanţare din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, „Investeşte în oameni!”.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările