Premieră medicală absolută în ortopedie Artroscopia umărului se face acum şi la Spitalul Judeţean Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii specialişti în ortopedie Virgil şi Răzvan Aniţaş, tată şi fiu, au efectuat, luni, o operaţie în premieră la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare. Este vorba despre o intervenţie chirurgicală la umăr efectuată cu un artroscop pentru care sătmărenii trebuiau să plece până acum la Oradea sau Cluj Napoca. Astfel, medici reuşesc promovarea unei chirurgii minim invazive, ce permite o recuperare rapidă cu integrare socio-profesională.

Spitalul Judeţean Satu Mare a anunţat o altă premiră medicală în ortopedie, realizată de unul dintre cei mai tineri şi entuziaşti medici ai Spitalului, medicul specialist Răzvan Aniţaş care împreună cu tatăl lui, la fel, medic specialist în ortopedie, Virgil Aniţaş, au venit astfel în sprijinul sătmărenilor care pentru a beneficia de tehnica artroscopică trebuiau să meargă în Debrrecen, în Ungaria, în Oradea sau chiar până în Cluj Napoca. Pe medicul ortoped, Răzvan Aniţa, sătmărenii îl pot găsi la Ambulatoriul de Specialitate pentru consultaţii, dar şi la Spitalul Judeţean Satu Mare acolo unde efectuează operaţiile medicale.

De data aceasta tânărul medic a avut un ajutor de nădejde, pe tatăl lui, Virgil Aniţaş. Împreună au hotărât că este timpul să realizeze şi la Spitalul Judeţean Satu Mare artroscopia umărului, asta după ce în urmă cu puţin timp , medicul ortoped Răzvan Aniţaş reuşea o altă premieră medicală şi anume operaţia de construcţie a ligamentelor. Răzvan Aniţaş, este absolvent al Universitătii de medicina si farmacie din Cluj Napoca, , dar a urmat mai multe cursuri de specilizare în clinici renumite din străinătate, ultima dată la Viena unde s-a specializat în artroscopia articulaţiei genunchiului şi umărului, fiind determinat să facă perfomanţă în Spitalul Judetean Satu Mare. 

"Până acum astfel de intervenţii erau făcute în mod clasic, însă rămâneau urme şi cicatrici foarte vizibile. Cu artroscopul se câştigă mult timp şi la două zile pacientul poate fi lăsat acasă. În mod normal, o astfel de intervenţie chirurgicală ar costa 3-4.000 de lei, însă la Satu Mare pacientul şi-a achiziţionat doar consumabilele, restul fiind gratis, cheltuielile fiind acoperite din asigurarea de sănătate", a precizat doctorul Răzvan Aniţaş. 

Artroscopul de la Satu Mare este unul foarte performant, în valoare de 150.000  de euro. Astfel de operaţii mai sunt făcute, în zonă, doar la Cluj şi la Oradea. "Sătmărenii trebuie să ştie că operaţii de acest gen se fac şi la Satu Mare şi nu mai sunt nevoiţi să se ducă la Cluj, la Oradea sau chiar în străinătate", a precizat şeful secţiei de ortopedie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare, Virgil Aniţaş.

Beneficile artroscopiei 

Operaţia a durat aproximativ două ore şi a fost un succes. Pacientul  în vârstă de 59 de ani va sta în spital 12 zile, după care va fi externat, fiind nevoit să stea cel puţin şase săptămâni cu umărul imobilizat. Necesitatea efectuării acestor intervenţii medicale  devin tot mai acută, în contextul în care aproximativ cinci pacienţi pe zi acuză dureri acute ale umărului şi se prezintă la medic pentru consultaţii.

Beneficile artroscopiei sunt multiple, faşp de metoda clasică, iar tehnica presupune folosirea unui laser. Artroscopia reprezintă o alternativă fericită faţă de operaţia clasică, ce expune complet articulaţia umărului. Operaţia pe cale artroscopică conduce la scăderea semnificativă a sindromului dureros şi disfuncţional al umărului, se constată mai puţine complicaţii, perioada de spitalizare este semnificativ redusă către câteva ore până la o zi, iar recuperarea devine rapidă şi eficientă. Artroscopia de umăr este efectuată curent în practica chirurgicală, însă cu toate că spitalul beneficia de aparat până acum nu s-a încumentata nimeni să realize o astfel de operaţie deoarece presupune o siguranţă mare asupra tehnici.  

Vă mai recomandăm:

„Bula de grăsime“, corvoada care poate fi îndepărtată doar chirurgical. Medicii sunt drastici: cel mai bun tratament este prevenirea, cu nuci, avocado sau peşte

FOTO Angajaţii de la morga din Brăila îşi pun în pericol sănătatea pentru că nu au echipamente de protecţie. Clădirea, neigienizată din 2005

Cezariana, între moft şi indicaţie medicală. Dacă în comunism 4% dintre femei năşteau prin cezariană, astăzi procentul a crescut de 10 ori

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite